Πολύ κοντά σε νέο Α/Α σύστημα μέσου βεληνεκούς και ελικόπτερα η Εθνική Φρουρά
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Πολύ κοντά στην υπογραφή συμβάσεων για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στις 26 Ιανουαρίου. Δημοσίευμα που όπως ήταν φυσικό αναπαρήχθη ευρέως αλλά και καθόλου τυχαίο ως προς την χρονική συγκυρία κατά την οποία παρουσιάσθηκε. Η σχετική δημοσίευση στο κρατικό πρακτορείο, έγινε ασφαλώς μετά την παραλαβή την προηγουμένη εβδομάδα των πρώτων μαχητικών αεροπλάνων Rafale από την Ελλάδα και ως “απάντηση” της κυπριακής κυβερνήσεως στον σχετικό “αναβρασμό” που επικράτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον συνειρμό που αναπτύχθηκε: “Η Ελλάδα εξοπλίζεται, η Κύπρος τι κάνει“; Από επικοινωνιακής και μόνο απόψεως λοιπόν, η “διαρροή” όχι μόνο ήταν απαραίτητη αλλά και πετυχημένη.
Επικαλούμενο “έγκυρες πηγές”, το ΚΥΠΕ ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Αμύνης η εξέταση προτάσεων για την προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος, που αποτελεί μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες, η οποία επιδιώκεται να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν. Όπως ανέφερε το ΚΥΠΕ “αυτή την περίοδο το ΥΠΑΜ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για λήψη τελικής απόφασης για την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο με το βεληνεκές που διαθέτει και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα της ΕΦ θα καλύπτει ολόκληρο το νησί“.
Το ΚΥΠΕ αναφέρει επίσης ότι αξιολογούνται προσφορές “για την αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, από ευρωπαϊκές χώρες σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ρωσικών Mi-35 που διαθέτει η ΕΦ. Το συγκεκριμένο τύπου ελικόπτερο που αναζητεί η ΕΦ έχει την δυνατότητα να διενεργεί πτήσεις μέρα και νύκτα, να μεταφέρει αριθμό μαχητών, να διενεργεί έρευνα και διάσωση και να εκτοξεύει πυραύλους“.
Επιπλέον, το ΚΥΠΕ ενημερώνει ότι βρίσκεται κοντά στην φάση ολοκληρώσεως η σύμβαση που έχει ανατεθεί για αναβάθμιση και προμήθεια πυραύλων ξηράς – επιφανείας MM40 Exocet Block 3. Αναφέρει συγκεκριμένως ότι “προχωρούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο της νέας γενιάς των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 μετά την υπογραφή στην Γαλλία, μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, των σχετικών συμβολαίων αγοράς. Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα“.
Σημειώνεται ότι το ΜΜ40 Exocet Block 2 που διέθετε η Διοίκηση Ναυτικού του ΓΕΕΦ, είχε επίδοση μέγιστου βεληνεκούς 72 χλμ. Είναι σαφές ότι με το νέο βλήμα, καλύπτεται αποτελεσματικώς πολύ μεγαλύτερο τμήμα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ σκιαγραφούν τις επικρατέστερες υποψηφιότητες για τα δύο πρώτα προγράμματα και συγκεκριμένα ισραηλινή πρόταση για σύστημα αντιαεροπορικής αμύνης με ικανότητα αντιμετωπίσεως απειλών από βλήματα μακρού πλήγματος (stand off weapons) ενώ για το πρόγραμμα ελικοπτέρων γαλλική πρόταση. Τα επιμέρους στοιχεία χαρακτηριστικών που γνωστοποιεί το ΚΥΠΕ, παραπέμπουν σε σύστημα αντιαεροπορικής αμύνης μέσου βεληνεκούς όπως το SPYDER MR της Rafael και το μέσο ελικόπτερο Η160Μ της Airbus.
Το δημοσίευμα του ΚΥΠΕ συμπληρώνει την πρόοδο σε άλλες δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητος της Δημοκρατίας σε επίπεδο υποδομών: “Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες για αναβάθμιση για στρατιωτικούς σκοπούς των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, στόχος του ΥΠΑΜ είναι η παραχώρηση στην Εθνική Φρουρά από τους ιδιώτες επενδυτές μέρους των λιμανιών για ελλιμενισμό μόνο πολεμικών πλοίων. Σε πρώτη φάση θα αναβαθμιστεί για στρατιωτικούς σκοπούς το λιμάνι Λεμεσού και στην συνέχεια το λιμάνι της Λάρνακας.
Στόχος της αναβάθμισης είναι να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφέρει στις φίλιες χώρες την δυνατότητα ελλιμενισμού των πολεμικών τους πλοίων όταν επισκέπτονται το νησί αλλά και την επί τόπου παροχή υπηρεσιών στα πληρώματα των πλοίων.
Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί για την οποία διενεργείται σχετική μελέτη, στόχο έχει, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ, να προσφερθεί η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων, κάτι που θα εξυπηρετήσει τον γεωστρατηγικό ρόλο και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα ενισχύσει την αμυντική διπλωματία και θα προσελκύσει στην περιοχή περισσότερα πολεμικά πλοία από φίλιες χώρες για θέματα συντήρησης, ανεφοδιασμού και ξεκούρασης των πληρωμάτων“.
Κύπρος: σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, αντιαρματικό σύστημα και ελικόπτερα