Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ποιο (τουρκικό) όπλο δεν θα δουν οι δικοί μας στην IDEX 2021

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ελληνική υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία πραγματοποιεί από σήμερα και μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ΥΕΘΑ, συνοδεύεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων & Εξοπλισμών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Εμιρατινό υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για Αμυντικές Υποθέσεις, τελετή ενάρξεως των διεθνών εκθέσεων Αμυντικού Υλικού “IDEX 2021” και “NAVDEX 2021”, το Διεθνές Συνέδριο Άμυνας, επίσκεψη στο Ελληνικό Περίπτερο των Διεθνών Εκθέσεων ενώ τέλος, επίσκεψη στην φρεγάτα ΥΔΡΑ που λαμπρύνει με την παρουσία της τον λιμένα Ζαγέντ.

Η επίσκεψη είναι ενδιαφέρουσα και κάτι παραπάνω από σημαντική, επειδή οι δύο χώρες επιδιώκουν την σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε επίπεδα πέρα από τα συνηθισμένα. Στον αμυντικό τομέα πάντως, η παρουσία και στις δύο εκθέσεις Αμυντικού Υλικού, αναμένεται να φέρει τους Έλληνες αξιωματούχους ενώπιον της “άβολης” καταστάσεως να καταστούν αποδέκτες κρούσεων αγοράς οπλικών συστημάτων ακόμα και από τα ΗΑΕ… Το ελληνικό Εθνικό Περίπτερο με τα ελάχιστα προϊόντα, καθρεπτίζει την τελεία περιφρόνηση των ελληνικών κυβερνήσεων σε σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης αμυντικών προϊόντων λόγω της ανυπαρξίας εθνικής πολιτικής στον τομέα, κατάσταση η οποία έρχεται πλέον σε τραγική αντίθεση ακόμη και με την αμυντική βιομηχανία φιλικών αραβικών χωρών με τις οποίες έχουμε έλθει πιο κοντά τα τελευταία έτη.

Μια δεύτερη “πλάκα” που μπορεί να περιμένει τον ΥΕΘΑ, είναι κατά την επίσκεψή του στην “NAVDEX 2021”. Όπου είναι πολύ πιθανό να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ισκαντέρ Σάφα, ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ και κυρίαρχη μορφή στα ναυπηγικά των ΗΑΕ. Τι θα μπορούσε να ακούσει άραγε από τον άνθρωπο αυτό ο Έλληνας υπουργός, εν όψει της νέας αποφάσεως του διαιτητικού δικαστηρίου όσο και εξ αφορμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν δρομολογηθεί για το Πολεμικό Ναυτικό; Και τι άραγε, θα μπορούσε να του απαντήσει…

Σίγουρα πάντως, πιο ευχάριστες στιγμές θα έχουν οι Έλληνες αξιωματούχοι, στο Ισραηλινό Περίπτερο. Για πρώτη φορά εφέτος επιτράπηκε στην συγκεκριμένη έκθεση η παρουσία του Ισραήλ λόγω της θεαματικής βελτιώσεως των σχέσεων με τα Εμιράτα και φυσικά οι Ισραηλινοί έχουν σπεύσει να δώσουν την δέουσα επιβλητική εικόνα στην παρουσία τους. Στο περίπτερο αυτό, θα μπορέσουν μάλλον οι δικοί μας να θαυμάσουν από κοντά και το θρυλικό τυφέκιο Tavor, που τόσο δείχνει να έχει συναρπάσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να το ξεχωρίσει πρώτο απ’ όλα, από την τεράστια ποικιλία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της Ισραηλινής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ευτυχώς για τους Έλληνες αξιωματούχους, θα αποφευχθεί μια άλλη “άβολη” κατάσταση, επειδή εφέτος η συμμετοχή της Τουρκίας είναι δραστικώς συρρικνωμένη λόγω της πανδημίας. Έτσι, δεν θα δουν ένα από τα νέα όπλα που αναπτύχθηκε και θα μπορούσε να παρουσιασθεί για πρώτη φορά σε έκθεση αμυντικού υλικού. Πρόκειται για ένα όπλο με προσανατολισμό το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και η παρουσία του έχει επισημανθεί ήδη από τα ελληνικά Γενικά Επιτελεία.

Αναφερόμαστε στην ρουκέτα κατευθύνσεως λέιζερ TRLG-230 των 230 mm για την οποία είχαμε γράψει και παλαιότερα. Η ρουκέτα παρουσιάσθηκε δημοσίως στις 30 Αυγούστου 2020 κατά την εκτέλεση δοκιμαστικής βολής. Το νέο στοιχείο στο όπλο αυτό, είναι ότι μπορεί να πλήξει στόχους που καταδεικνύονται με ακτίνα λέιζερ από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα. Πέραν του συνδυασμού GPS/INS, η κατεύθυνση λέιζερ, σημαίνει ότι η ρουκέτα μπορεί να πλήξει και κινούμενους στόχους. Το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται σε 70 χλμ.

Η TRLG-230 είναι ένα όπλο για το τουρκικό Πυροβολικό, που μπορεί να έχει πολύ μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον του Αιγαίου, επειδή η ικανότητα προσβολής κινούμενων στόχων, επιτρέπει την βύθιση ακόμη και πολεμικών πλοίων! Προστίθεται δηλαδή ένα όπλο “διακλαδικού ενδιαφέροντος”, αφού συνιστά επιπλέον απειλή και για τις κύριες μονάδες κρούσεως του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύστημα Παθητικού Ραντάρ αποκτά η Τουρκική Αεροπορία (Το πρόγραμμα που θάφτηκε στην Ελλάδα)

Related Articles

Back to top button