Ποια ελληνική εταιρεία στην IDEX 2019 προκάλεσε “πανικό”;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έχει καθιερωθεί τα τελευταία έτη και συμμετέχει ως “εθνικό περίπτερο” στις διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που καθιέρωσε το ΥΠΕΘΑ. Όμως το να βάζεις απλώς ένα περιτύλιγμα σε ένα κουτί κενό περιεχομένου, δύσκολα προσελκύει το ενδιαφέρον μέσα σε ένα ζαχαροπλαστείο με κουτιά γεμάτα με “καλούδια” τριγύρω…
Δυστυχώς, το Εθνικό Ελληνικό Περίπτερο, ελάχιστα ή και καθόλου νέα προϊόντα, παρουσιάζει κάθε φορά και αυτή η εικόνα ίσχυσε και στην περίπτωση της IDEX 2019, που ρίχνει αύριο αυλαία στο Αμπού Ντάμπι. Όμως εκτός του εθνικού περιπτέρου, υπήρχε μια ελληνική εταιρεία, που όχι μόνο είχε να παρουσιάσει ένα νέο και πολύ εξελιγμένο προϊόν αλλά κέντρισε και το διεθνές ενδιαφέρον από πλευράς επισκεπτών.
Η EODH SA ιδρύθηκε το 2003 και το 2012 κατέστη αμιγώς ελληνική. Ειδικεύεται στα ολοκληρωμένα συστήματα και πακέτα προστασίας για Οχήματα Μάχης όλων των κατηγοριών καθώς επίσης και στις προηγμένες τεχνολογικά λύσεις για κάθε είδους θαλάσσια, εναέρια και χερσαία πλατφόρμα.
Τί παρουσίασε όμως η ελληνική εταιρεία και έγινε “χαμός” στην IDEX 2019; Επρόκειτο για ένα σύνθετο (και μεγαλύτερο εν σχέσει με αυτό που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Eurosatory) ομοίωμα σύγχρονου τεθωρακισμένου σε τομή, το οποίο αναπαριστούσε την υπό ανάπτυξη νέα γενιά τεχνολογιών προστασίας για ελαφρά και μέσου βάρους τεθωρακισμένα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα καθώς και για Μέσου Βάρους Ερπυστριοφόρα και Βαρέα Άρματα Μάχης. Στο ομοίωμα παρουσιαζόταν η διάταξη των σύγχρονων πολυστρωματικών ενεργών και παθητικών θωρακίσεων που αναμένεται να εξοπλίζει τα μελλοντικά Τεθωρακισμένα οχήματα. Περιλαμβάνεται σύνθετη αντιβαλλιστική προστασία έναντι κορυφαίων απειλών χημικής και κινητικής ενέργειας, ενισχυμένη πλευρική προστασία έναντι απειλών από IED (Improvised Explosive Devices) και σύγχρονη αντιναρκική προστασία έναντι εκρήξεων ναρκών και παγίδων με την χρήση τεχνολογίας αποσυζευγμένου δαπέδου.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία προστασίας αποτελούν τμήματα του ολοκληρωμένου συστήματος ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System) που αναπτύσσει η EODH και συνδυάζει Παθητικά και Ενεργητικά συστήματα προστασίας μαζί με αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης, αναλώσιμα αντίμετρα και συστήματα ECM κάτω από ενιαίο αυτοματοποιημένο έλεγχο.
Το πρόγραμμα ASPIS εξελίσσεται τα τελευταία τρία έτη. Το πλήρες πακέτο περιλαμβάνει επίσης σύστημα διαχείρισης ίχνους ειδικής σχεδιάσεως που με τη χρήση κατάλληλων υλικών και επιστρώσεων καταστέλλει δραστικά το οπτικό και θερμικό ίχνος καθώς και την επιστροφή σήματος (Radar Cross Section) σε συστήματα Radar.
Τέλος, παρουσιάστηκαν τα νέας γενιάς anti-mine/anti-shock καθίσματα τεθωρακισμένων οχημάτων με πρωτοποριακό μηχανισμό στήριξης που απορροφά το shock από εκρήξεις ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών. Σε περίπτωση προσβολής, περιορίζουν δραστικά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο σώμα του καθήμενου επιβάτη και τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στην σπονδυλική στήλη και τον αυχένα.
Στα υπόλοιπα εκθέματα του περιπτέρου περιλαμβάνονται διάφανες (transparent) θωρακίσεις νέας γενιάς με δυνατότητα αντιμετωπίσεως πολλαπλών προσβολών και μεγάλη αντοχή στην αποσάθρωση (Delamination), αντιθραυσματικές επενδύσεις οι οποίες σταματούν ή περιορίζουν δραστικώς την διασπορά των θραυσμάτων στο εσωτερικό του οχήματος σε περίπτωση διατρήσεως και κεραμικά υλικά υψηλής πυκνότητας και αντοχής.
Η EODH “έπαιζε” μόνη της στην IDEX 2019, στον τομέα που ειδικεύεται, επειδή στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή δεν ευνοούνται προϊόντα από την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ. Συνεπώς το ενδιαφέρον για το ASPIS ήταν τεράστιο, όχι μόνο από αραβικές χώρες αλλά και από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ινδία, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός επισήμων εθνικών αποστολών αλλά και εκπροσώπων βιομηχανικών κολοσσών να ζητήσουν ενημέρωση από τους ανθρώπους της EODH.
Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι επί της ουσίας όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές τεθωρακισμένων όσο και στρατοί που ενδιαφέρονται για αναβάθμιση υπαρχόντων οχημάτων, έκαναν επαφή και ενημερώθηκαν από την EODH, ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων δόθηκε μια πρώτη “δέσμευση” για άμεση συνεργασία.
Από πλευράς αραβικών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Υεμένη έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για λύσεις προστασίας σε κάθε τύπο οχήματος. Η εμπειρία και οι μεγάλες απώλειες από τεθωρακισμένα που καταστρέφονται από αντιαρματικά όπλα και κάθε λογής Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (IED) ή νάρκες, έχει προκαλέσει συναγερμό στα στρατιωτικά επιτελεία, που βλέπουν το αίμα των στρατιωτών τους να ρέει και το ηθικό να πέφτει.
Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγάλη πληγή στις επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ, που οδήγησε τους στρατούς του ΝΑΤΟ να σπεύσουν για εξεύρεση αναβαθμίσεων θωρακίσεως και νέα οχήματα με πολύ ανώτερα επίπεδα προστασίας. Καθόλου τυχαία, η προσπάθεια συνεχίζεται και Αμερικανοί αξιωματικοί που επισκέφθηκαν το περίπτερο, είχαν ήδη μία πρώτη προσέγγιση με τους Έλληνες για την προοπτική αναβαθμίσεως των τεθωρακισμένων Stryker που αποτελεί το βασικό τεθωρακισμένο όχημα των σχηματισμών μηχανοκίνητου πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ.
Άλλη τεράστια αγορά που υπάρχει, είναι αυτή της Ινδίας η οποία έχει σκοπό να προβεί στην παραγωγή μερικών χιλιάδων τεθωρακισμένων διαφόρων κατηγοριών και το σημείο στο οποίο πάσχει από τεχνολογικής απόψεως, είναι η προστασία. Στα συγκεκριμένα προγράμματα η χώρα εκτιμάται ότι θα αφιερώσει κονδύλια της τάξεως των 16 δισ. $!
Τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι ότι η EODH αντιμετωπίζεται ήδη από εταιρείες κολοσσούς ως προνομιακός συνομιλητής για άμεση συνεργασία στα τρέχοντα προγράμματα αναπτύξεως μελλοντικών τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης. Η εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την KMW για τα πακέτα θωρακίσεων του Leopard 2 και του τεθωρακισμένου Boxer, θέτει τις βάσεις για την συνέχεια στο μέλλον και λειτουργεί εξαιρετικά ευνοϊκά για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο ξένο οίκο.
Καθόλου τυχαίως, η EODH επέστρεψε από την IDEX 2019 με νέα ανάθεση συμβάσεως, σε αντικείμενο που εξασφαλίζει έργο στο εργοστάσιο του Λακκώματος Χαλκιδικής μέχρι το 2025.
Η EODH φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο σε κοινό χώρο με την NEMS, εταιρεία που ανήκει στον ελληνικό όμιλο. Η NEMS ειδικεύεται στα στρατηγικά υλικά ως αξιόπιστος και εξειδικευμένος εταίρος στην αλυσίδα εφοδιασμού στρατηγικών μετάλλων όπως το Τιτάνιο, οι Χάλυβες Θωρακίσεως, τα ειδικά κράματα Αλουμινίου, οι αντιθραυσματικές επενδύσεις, τα σύνθετα υλικά κ.λπ. Με εξειδικευμένη γνώση και επαγγελματισμό, παρέχει στους διαφόρους κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας όπως η Άμυνα, η Ιατρική και η Αεροπορική βιομηχανία, πιστοποίηση και διασφάλιση ποιότητας πρώτης ύλης από την εξόρυξη και την μορφοποίηση μέσω τήξης, διέλασης κ.λπ. ως το τελικό φινίρισμα στο έτοιμο προς εγκατάσταση κομμάτι.