Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Επιτυχής συμμετοχή της EODH στην EUROSATORY 2018 – Με δύο νέες συμβάσεις επέστρεψε η ελληνική εταιρεία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στο διάστημα μεταξύ 11-15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η μεγαλύτερη διεθνής Έκθεση Αμυντικού Υλικού EUROSATORY 2018 στην οποία συμμετείχαν 1.761 εκθέτες από 62 χώρες. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχε μεταξύ των άλλων διεθνών εκθετών με περίπτερο και η Ελληνική εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας EODH η οποία παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα και πακέτα προστασίας για Οχήματα Μάχης όλων των κατηγοριών καθώς επίσης και προηγμένες τεχνολογικά λύσεις για κάθε είδους θαλάσσια, εναέρια και χερσαία πλατφόρμα. Κατά την διάρκεια της έκθεσης επισκέφθηκαν το περίπτερό της εκπρόσωποι και κορυφαία στελέχη των κύριων διεθνών κολοσσών κατασκευής Οχημάτων Μάχης, στρατιωτικές αντιπροσωπείες διαφόρων χωρών, διεθνείς ευρωπαϊκοί οργανισμοί και εταιρείες που κατασκευάζουν οχήματα αστυνομικών καθηκόντων και εσωτερικής ασφάλειας με τους οποίους συζητήθηκαν και δρομολογήθηκαν συμφωνίες συνεργασίας.

Στα πλαίσια των συναντήσεων, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή της EODH στο πρόγραμμα αναβάθμισης/ κατασκευής 104 Leopard 2A7V του Γερμανικού Στρατού, το οποίο αφορά την αναβάθμιση 68 Leopard 2A4 και 16 Leopard 2A6 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού καθώς και την κατασκευή 20 καινούριων Leopard 2, στο κορυφαίο επίπεδο A7V. Η EODH αναλαμβάνει να παρέχει τα απάρτια της βελτιωμένης θωράκισης του άρματος, ενώ παράλληλα ξεκινά και την παραγωγή απαρτίων του πακέτου προστασίας των τροχοφόρων τεθωρακισμένων 8x8 τύπου BOXER, που επελέγησαν ήδη από Γερμανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και Σλοβενία. Η σύμβαση για τα Leopard 2 υπεγράφη από την EODH στις 20 Ιουνίου και την ίδια ημέρα έγινε η υπογραφή της αρχικής συμβάσεως που αφορά τα BOXER.

Στο περίπτερο της Ελληνικής εταιρείας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα από ένα ομοίωμα σύγχρονου τεθωρακισμένου σε τομή, η νέα γενιά τεχνολογιών προστασίας που αναπτύσσει. Στο ομοίωμα εμφανιζόταν η διάταξη των σύγχρονων πολυστρωματικών θωρακίσεων που αναμένεται να εξοπλίζει τα μελλοντικά Τεθωρακισμένα Οχήματα ενσωματωμένη σε ένα υπερελαφρύ πακέτο το οποίο ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη μπορεί να παρέχει επίπεδα προστασίας από Level IV ως Level VI+ με βάση την κατηγοριοποίηση της STANAG 4569. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται σύνθετη αντιβαλλιστική προστασία έναντι βαλλιστικών απειλών μέχρι το διαμέτρημα των 35 mm, σύγχρονη αντιναρκική προστασία έναντι εκρήξεων ναρκών και παγίδων, πλευρική προστασία έναντι απειλών από IED (Improvised Explosive Devices). Για πρώτη φορά όμως παρουσιαζόταν ενσωματωμένο εξωτερικά στο συνολικό πακέτο προστασίας και το σύστημα διαχείρισης ίχνους που αναπτύσσει η εταιρεία. Πρόκειται για μια καινοτομία η οποία λόγω της ειδικής σχεδίασης και της χρήσης κατάλληλων υλικών μπορεί να περιορίσει δραστικά το οπτικό και θερμικό ίχνος καθώς και την επιστροφή σήματος (Radar Cross Section) σε συστήματα Radar.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία προστασίας (Βαλλιστικό, Αντιναρκικό, Αντι-IED, και Διαχείριση Ίχνους) αποτελούν τμήματα του ολοκληρωμένου συστήματος ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System) που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και συνδυάζει Παθητικά και Ενεργητικά συστήματα προστασίας μαζί με αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης, αναλώσιμα αντίμετρα και συστήματα ECM κάτω από ενιαίο αυτοματοποιημένο έλεγχο.

Στο εσωτερικό του ομοιώματος υπήρχε ένα νέας γενιάς antimine/antishock κάθισμα τεθωρακισμένων οχημάτων με πρωτοποριακή στήριξη που απορροφά το shock από εκρήξεις ναρκών και εκρηκτικών μηχανισμών κάτω και γύρω από το όχημα, περιορίζοντας δραστικά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στο σώμα του καθήμενου επιβάτη και τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στην σπονδυλική στήλη και τις ωμοπλάτες.

Στα υπόλοιπα εκθέματα του περιπτέρου περιλαμβάνονταν διάφανες (transparent) θωρακίσεις νέας γενιάς με δυνατότητα αντιμετώπισης πολλαπλών προσβολών και μεγάλη αντοχή στην αποσάρθρωση (Delamination), αντιθραυσματικές επενδύσεις οι οποίες σταματούν ή περιορίζουν δραστικά την διασπορά των θραυσμάτων στο εσωτερικό του οχήματος σε περίπτωση διάτρησης και κεραμικά υλικά υψηλής πυκνότητας και αντοχής.

Η συμμέτοχη της Ελληνικής εταιρείας στην διεθνή έκθεση EUROSATORY 2018 θεωρείται ως άκρως επιτυχημένη σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Related Articles

Back to top button
Close