Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πιθανή αναβάθμιση Αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας μετά τη συνάντηση του Διοικητή της EUCOM με τον Α/ΓΕΕΘΑ

Προάγγελος εξελίξεων σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (USEUCOM), Πτέραρχου Tod D. Wolters με τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.

Η συνάντηση έγινε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, την Τρίτη 23 Ιουλίου όπου ως γνωστόν εδρεύει κλιμάκιο της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) που επιχειρεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ στη συνάντηση «συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν τη συνεργασία των  δύο κρατών (όπως η Mutual Defence Cooperation AgreementMDCA, τη US Naval Support Activity  στη Σούδα) καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η USEUCOM σύμφωνα με την οποία στο επίκεντρο των συνομιλιών του Πτέραρχου Wolters με τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ ήταν «οι εν εξελίξει κοινές αμυντικές δραστηριότητες ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και η εκ νέου επιβεβαίωση δέσμευσης των ΗΠΑ για στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα».

O Πτέραρχος Tod D. Wolters ευχαρίστησε επίσης για τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στην εν λόγω περιοχή, όπως και για τη φιλοξενία τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η USEUCOM είναι μία από τις δύο προκεχωρημένες γεωγραφικά Διοικήσεις που έχουν υπό την ευθύνη τους έναν τομέα που καλύπτει την Ευρώπη, τμήματα της Ασίας και της Μέσης Ανατολής καθώς και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε αυτήν υπηρετούν 70.000 στελέχη και πολιτικό προσωπικό που είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αλλά και των σχέσεων των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ και 51 συνολικά χώρες που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή.

Διευκρινίζεται ότι ο Πτέραρχος Wolters επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα ως Διοικητής της USEUCOM ενώ παράλληλα εκτελεί και χρέη SACEUR του ΝΑΤΟ, με την ευθύνη του ελέγχου διεξαγωγής όλων των συμμαχικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Πάντως στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, τονίστηκε επανελλειμένως ότι γίνεται με την ιδιότητά του ως Διοικητή της USEUCOM, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι το στίγμα των συνομιλιών, ήταν καθαρά μια υπόθεση που αφορά την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ του Πτέραρχου Wolters με τον Πτέραρχο Χριστοδούλου είναι άριστες καθώς τους συνδέει στενή φιλία, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως μια ακόμη ένδειξη ότι οι συνομιλίες ήταν κάτι παραπάνω από τυπικές και αφορούσαν -τόσο τα όσα προαναφέρθηκαν- όσο και άλλα ζητήματα που θα προσδιορίσουν το στίγμα των εξελίξεων μέσα στους επόμενους μήνες, στην αμυντική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ.

Ειδικότερα η αναβάθμιση της 110 ΠΜ με την μεταστάθμευση ενός κλιμακίου UAV τύπου MQ-9 Reaper της USAF, κατέδειξε τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην περιοχή καθώς η τοποθεσία θέτει «εντός βεληνεκούς» τα Βαλκάνια, ολόκληρο το Αιγαίο καθώς και περιοχές της Κεντρικής και ΝΑ Μεσογείου.

Η «ανατομία» της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας

H ανάπτυξη των MQ-9 στην Βάση της Λάρισας, εντάσσεται επισήμως στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας. Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών, περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ΠΑ και «επιθεώρησε» διαθέσιμες εγκαταστάσεις για ενδεχόμενη επιχειρησιακή αξιοποίηση.

Πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ανέφεραν το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αμερικανικής παρουσίας με τα UAV μακράς αναγνώρισης τύπου RQ-4D Global hawk. Είναι λοιπόν πιθανό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε στη συνάντηση του Πτέραρχου Wolters με τον Πτέραρχο Χριστοδούλου (αν και διευκρινίζεται ότι στην παρούσα φάση η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται). Πάντως, εφόσον σημειωθεί πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα, θα πρόκειται ξεκάθαρα για αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή και μάλιστα σε έναν κρίσιμο τομέα όπως αυτός της επιτήρησης και αναγνώρισης με UAV μακράς ακτίνας δράσης. 

Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close