Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο στην Βουλή τα Rafale – Επίσημα στοιχεία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Για αύριο 17 Δεκεμβρίου στις 13.00, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, με θέμα την προς υπογραφή σύμβαση προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Mετά την επίσημη εξαγγελία του πρωθυπουργού στις 13 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη για την απόκτηση μίας Μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage και μετά από συντονισμένες και συνεχόμενες επικοινωνίες του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα υπουργό Αμύνης Φλωράνς Παρλύ, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια 18 Rafale εκ των οποίων τα 6 (2 διθέσια και 4 μονοθέσια) καινούργια και 12 μεταχειρισμένα (2 διθέσια και 10 μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης (FOS).

Όπως γίνεται γνωστό από επίσημες πηγές, το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. € (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. € (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-αέρος Meteor, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA, SCALP EG, ΑΜ39 Exocet).

Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών Kλάδων που είναι αναγκαία.

To Rafale είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Τα πρώτα 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραληφθούν 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα 6 καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ό μήνα μετά την υπογραφή της συμβάσεως με ρυθμό ένα ανά μήνα, ενώ τα τελευταία 6 μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της συμβάσεως.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να διαθέτει 6 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, 12 στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι 4 ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν επί της ουσίας την σύνθεση των αεροσκαφών σε μονοθέσια και διθέσια, όπως και τις τρεις παρτίδες 6 αεροσκαφών στις οποίες θα παραληφθούν, όπως ανέλυσε αποκλειστικά ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ προ ημερών.

Το “πακέτο” των Rafale μέχρι σήμερα: αριθμοί, χρονοδιάγραμμα, όπλα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close