Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

Opel Mokka X – Εξέλιξη από το μέλλον

OPEL Mokka X
ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΗΛΙΑΣ ΜΑΤΖΑΒΑΣ

Το 2012 ήταν η χρονιά που παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά του OPEL Mokka. Το οποίο ξεπέρασε τις 600.000 παραγγελίες. Ο αναμφίβολα επιτυχημένος αυτός αριθμός ανάγκασε την OPELνα μην διαφοροποιήσει σημαντικά τον διάδοχό του. Δηλαδή το Mokka X, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του αρχικού μοντέλου.

Το νέο, μήκους 4,28 μέτρων SUV, που είναι ελαφρώς μικρότερο σε διαστάσεις, δείχνει από την εξωτερική του εμφάνιση ότι είναι OPEL, έχοντας στοιχεία από τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της φίρμας. Όπως την οριζόντια εμπρός μάσκα σε σχήμα φτερού και τη σχεδίαση φώτων ημέρας LED σε σχήμα «διπλού φτερού». Η πρόσοψη είναι διαμορφωμένη με ανάγλυφες επιφάνειες και λιγότερα πλαστικά ένθετα. Υπάρχουν επίσης νέες αποχρώσεις όπως οι ‘Amber Orange’ και ‘Absolute Red’ μαζί με το προαιρετικό OPC Line Sport Pack με εμπρός και πίσω σπόιλερ και πλαϊνά μαρσπιέ. Εξοπλισμός δηλαδή που κάνει πιο ανήσυχο το…ταπεινό Mokka X.

Πλήρως ανανεωμένο είναι και το εσωτερικό του. Εκτός από τα ιδιαίτερα εργονομικά καθίσματα, υπάρχει νέο ταμπλό οργάνων με οριζόντια διάταξη στοιχείων και λιγότερους διακόπτες, η κεντρική κονσόλα είναι πλήρως ανασχεδιασμένη, ενώ αυτή που ξεχωρίζει είναι η οθόνη αφής των συστημάτων infotainment.

ΕΞΥΠΝΗ… ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ

Το συμπαγές SUV διατίθεται προαιρετικά με ένα προσαρμοζόμενο σύστημα τετρακίνησης. Χάρη σε έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, πολύδισκο συμπλέκτη, το σύστημα κατανέμει την ισχύ μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα από 100:0 ως 50:50, ενώ σε συνήθη καθημερινή χρήση λειτουργεί σαν ένα προσθιοκίνητο αυτοκίνητο. Το AWD σύστημα ενεργοποιείται όταν το όχημα είναι σταματημένο για να αποτρέψει την ολίσθηση των τροχών κατά την εκκίνηση. Αυτό ενεργοποιείται αυτόματα σε κλάσμα δευτερολέπτου, μόλις ο οδηγός πατήσει το συμπλέκτη. Μετά την εκκίνηση, όλη η ισχύς μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς και το AWD σύστημα ενεργοποιείται μόνον όταν οι οδηγικές συνθήκες απαιτούν βελτίωση της πρόσφυσης, κυρίως σε ολισθηρές επιφάνειες. Ανάλογα με την κατάσταση του οχήματος και τις συνθήκες του δρόμου, η ροπή μεταφέρεται και στους πίσω τροχούς. Ακόμα και αν αυτό χρειαστεί στιγμιαία. Όπως όταν πέσει σε πάγο ή ακόμα και σε μια λακκούβα.

Το σύστημα all-wheeldrive διατίθεται με το βενζινοκινητήρα 1.4 των 140 ίππων και τον 1.6 CDTI με τους 136 ίππους. Και οι δύο συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων. Υπάρχει ακόμα και η επιλογή της τετρακίνητης αυτόματης έκδοσης η οποία συνδυάζεται με τον καινούργιο κινητήρα 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo ο οποίος αποδίδει 152 ίππους.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

Όπως όλα τα νέα μοντέλα της OPEL, έτσι και το Mokka X διαθέτει καινοτόμες τεχνολογίες. Όπως το νέο σύστημα AFL LED που προσαρμόζει τις λειτουργίες φωτισμού των προβολέων σύμφωνα με την εκάστοτε οδηγική κατάσταση, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη απόδοση φωτισμού χωρίς να ενοχλεί τους άλλους οδηγούς. Περιλαμβάνει μάλιστα εννέα διαφορετικές λειτουργίες(!) όπως φωτισμό πόλης, φωτισμό επαρχιακού δρόμου και touristmode!

Υπάρχει επίσης η εμπρός κάμερα Opel Eye, η οποία υποστηρίζει τη μεγάλη σκάλα φώτων, το σύστημα πλοήγησης, το σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης, τη λειτουργία ένδειξης απόστασης προπορευόμενου οχήματοςκαι το σύστημα αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης.

Το OPEL Mokka X διατίθεται με όλες τις υπηρεσίες Opel On Star. Οι οποίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης έχουν ενεργό ρόλο, ανεξάρτητα αν το ζητήσει ο ίδιος ο χρήστης ή όχι. Εάν κάποιος αερόσακος ενεργοποιηθεί, η Opel On Star λαμβάνει αυτόματη ειδοποίηση. Στη συνέχεια ένας εκπαιδευμένος σύμβουλος επικοινωνεί με το όχημα για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να αποσταλεί βοήθεια. Εάν δεν υπάρξει απάντηση, σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποστέλλει άμεσα βοήθεια στο σημείο του συμβάντος. Πιέζοντας το μπουτόν SOS που βρίσκεται στην εμπρόσθια πλαφονιέρα, οι χρήστες της Opel On Star μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη όποτε κρίνουν απαραίτητο, όπως για παράδειγμα εάν γίνουν μάρτυρες ενός ατυχήματος. Επιπλέον, η Opel On Star βοηθά τον ιδιοκτήτη και την αστυνομία στον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος.

Γίνεται κατανοητό ότι το X, εκτός από την εμφάνιση, έχει ανανεωθεί και σε πιο ουσιαστικούς τομείς, δηλαδή στον εξοπλισμό ασφάλειας και άνεσης, διατηρώντας το δυνατό… άρωμα αρχικού Mokka. Δηλαδή τους κινητήρες και την εξαιρετική οδική συμπεριφορά.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Close