Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Ιταλία και Γερμανία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αν και ευρισκόμενοι σε προεκλογική περίοδο, που συνήθως “παγώνει” αρκετές εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, δεν λείπουν καθημερινώς δημοσιεύματα για εξελίξεις ή τάσεις σε διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αναφορές ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αφήσει για μετά τις εκλογές τις οριστικές αποφάσεις ακόμη και των πιο “ώριμων” προγραμμάτων.

Αυτό που φαίνεται να έχει ξεχαστεί αλλά είναι συνυφασμένο με τον χώρο, είναι η βούληση της Αθήνας να συνάψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με φίλες χώρες, που θα συνδυάζονται με μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος είχε μιλήσει ευθέως στους διαπιστευμένους συντάκτες, για τέτοιο ενδιαφέρον, στο οποίο Ιταλία και Γερμανία έδειχναν προθυμία ανταποκρίσεως. Από την πλευρά των δύο χωρών, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον βιομηχανικών οίκων για επενδύσεως στην ναυπηγική βιομηχανία (ιταλική Fincantieri) και στην βιομηχανία χερσαίων αμυντικών συστημάτων (γερμανικές Rheinmetall με KMW-KNDS).

Καθώς οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας είναι καθαρά πολιτική απόφαση, θεωρητικώς μπορούν να προηγηθούν οποιασδήποτε υπογραφής σε σύμβαση προμήθειας αμυντικού υλικού. Υπάρχουν όμως ζητήματα που κατά τα φαινόμενα, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, λόγω ενεργειών που εκπέμπουν προς τους ξένους κυβερνητική διγλωσσία, προκαλώντας αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις. Χειρισμοί και η πορεία ορισμένων προγραμμάτων, έχουν προκαλέσει ενόχληση στο Μαξίμου καθώς διαπιστώνεται ότι παράγοντες στο ΥΠΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ προωθούν διαφορετική “γραμμή” από την κυβερνητική που έχει διαμορφωθεί και επικοινωνηθεί στους ξένους. Δεν είναι τυχαίο ότι από μηνών, ο πρωθυπουργός ενέπλεξε στα εξοπλιστικά τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, ένδειξη με πολλαπλές ερμηνείες αλλά βασικώς σημάδι της προθέσεως να καταστεί σαφέστερη η απόφαση διευκρινίσεως ρόλων και απαιτήσεως συμμορφώσεως απάντων, με την κεντρική πολιτική που χαράσσεται.

Η κατάσταση, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις πρεσβείες των ξένων χωρών, που είναι φυσιολογικό να ενημερώνουν αρμοδίως για την φαινομενικώς ανεξήγητη ή “περίεργη” στάση της ελληνικής κυβερνήσεως. Τα σχόλια δεν είναι καθόλου κολακευτικά καθώς περιγράφονται καταστάσεις του παρελθόντως όπου κυκλώματα προωθούσαν κατ’ επιλογήν προγράμματα και συμφωνίες με παράνομες μεθόδους. Αυτό δεν λειτουργεί καθόλου θετικά για το κύρος και την σοβαρότητα της Αθήνας ενώ η όλη κατάσταση προκαλεί ερωτήματα στον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρμόδιο ΥΕΘΑ.

Καθώς στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23-24 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την πρωθυπουργό Μελόνι και τον καγκελάριο Σολτς, αναμένεται ότι θα συζητήσει και τις πιθανές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας. Σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι αυτή που έχει θέσει την συγκεκριμένη διάσταση και προφανώς οι εταίροι αναμένουν από τον πρωθυπουργό να το ανοίξει στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Η σημερινή επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Αμύνης στην Αθήνα και η συνάντησή του στο Μαξίμου, παρόντος και του ΥΕΘΑ, είναι ένδειξη ότι λόγω των δυσάρεστων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πλέον προσωπικώς τους χειρισμούς. Η επίσκεψη μπορεί να θεωρηθεί προετοιμασία για την οριστικοποίηση της ατζέντας που θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Μελόνι στις Βρυξέλλες. Παρόμοια κίνηση δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα με τον νέο Γερμανό υπουργό Αμύνης, ο οποίος αν και αξιόπιστες πληροφορίες έφεραν πρόθυμο να προχωρήσει δυναμικώς με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό τι μηνύματα έχει μεταφέρει στον Έλληνα ομόλογό του κατά τις μεταξύ τους συναντήσεις σε διεθνή φόρα. Η σιωπή πάντως, για μια υπόθεση που έγειρε η Αθήνα, δεν είναι καλό σημάδι.

Ενδιαφέρον είναι ότι σε μερίδα των ελληνικών μέσων παρατηρείται μια δυσφημιστική προσέγγιση των τρεχουσών αμυντικών σχέσεων της χώρας με την Γερμανία. Ενδεικτικώς, διασπείρεται η εσφαλμένη πληροφορία ότι ναυάγησε η ανταλλαγή – παραχώρηση των υπολοίπων 20 τεθωρακισμένων Marder 1A3 από τα 40 συμφωνηθέντα και υποβαθμίζεται το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Αθήνα για εξωδικαστική διευθέτηση παλαιών εκκρεμοτήτων με γερμανικές εταιρείες, στο πλαίσιο αμοιβαίως επωφελούς λύσεως. Αντιστοίχως, συναφώς με το πρόγραμμα κορβετών προεξοφλείται ότι δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ρώμη. Σύντομα αναμένεται η διευκρίνιση των πραγμάτων.

Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Ιταλία και Γερμανία – Γιατί καθυστερούν κορβέτες, ΤΟΜΑ, άρματα

 

Related Articles

Back to top button