Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος υπέγραψε τα OH-58D Kiowa Warrior

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος ενέκρινε και κατακύρωσε εχθές 9 Ιανουαρίου 2018 το σχέδιο LOA GR-B-IBX που αφορά την προμήθεια 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior και αντιπροσωπεύει την πλέον ταχεία σε εκτέλεση προετοιμασίας σύμβαση προμήθειας υλικού, έστω και μεταχειρισμένου, δεδομένου ότι το αίτημα του ΥΕΘΑ διαβιβάσθηκε προς τις αρμόδιες αρχές Στρατιωτικών Πωλήσεων Αλλοδαπής (FMS) των ΗΠΑ, στις 10 Φεβρουαρίου 2017. Το υποπρόγραμμα εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 20 Δεκεμβρίου 2017 και το ύψος του ανέρχεται σε 44.156.061 ευρώ (49.743.582 $), συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων. Είχε ακολουθήσει στις 27 Δεκεμβρίου σχετική γνωμοδότηση της ΓΔΑΕΕ, για να ακολουθήσει στις 8 Ιανουαρίου 2018 η έγκριση της LOA από το ΚΥΣΕΑ.

Όπως έχει ανακοινώσει ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, εκ των 70 ελικοπτέρων, 36 θα παραληφθούν πλήρως επιχειρησιακά, 24 θα είναι επιχειρησιακά αλλά θα φέρουν μόνο έναν αντί τριών ασυρμάτων και θα αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση ενώ 10 ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν ταχύτατα το 2018 κι εντός του 2019 αναμένεται η κήρυξη Αρχικής Επιχειρησιακής Ετοιμότητος (IOC) στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού.

Η προμήθεια που είχε δρομολογηθεί το 2014 επί των ημερών του τότε Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χρίστου Μανωλά, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σοβαρά την άμυνα στον ηπειρωτικό κορμό όσο και στο Αιγαίο. Ιδίως στην περίπτωση της αμύνης νήσων, τα ελικόπτερα αναμένεται να προσδώσουν πρωτόγνωρες δυνατότητες στους τοπικούς διοικητές, ενισχύοντας την ικανότητα πληγμάτων με ταχεία αντίδραση και υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ευελιξίας. Όπως είχε αναλυθεί στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2015-2016, το ΓΕΣ εκτιμούσε ότι η ένταξη των OH-58D Kiowa Warrior στα αμυντικά σχέδια της χώρας, θα υποχρεώσει τον δυνητικό αντίπαλο (Τουρκία) σε αναπροσαρμογή των δικών του σχεδίων, διαδικασία που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.

Related Articles

Back to top button
Close