Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληροφορίες για λαθρομετανάστες με COVID-19 που προωθεί η Τουρκία στο Αιγαίο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Παρατηρείται στην χώρα μας μια προσπάθεια κάποιων να αμφισβητήσουν τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, περί προσβεβλημένων από COVID-19 λαθρομεταναστών που συγκεντρώνονται στα Μικρασιατικά παράλια με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα. Η προσπάθεια δείχνει να αποβλέπει κατά βάση στην ανάδειξη ενός σεναρίου δήθεν “αδειάσματος” του ΓΕΕΘΑ από την κυβέρνηση, επειδή το πρώτο θεωρείται υπεύθυνο για την διαρροή των πληροφοριών.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο γίνεται μια σκόπιμη διαρροή από στρατιωτική πηγή, η όποια απόπειρα θεωρουμένης διαψεύσεως από κυβερνητικούς παράγοντες δεν μπορεί να εκλαμβάνεται αυτομάτως και ως “άδειασμα”. Μία πληροφορία που συλλέγεται, αξιολογείται για τον βαθμό αξιοπιστίας της πηγής, την οποία δεν είναι απαραίτητο ότι αποκαλύπτει πάντα η σκόπιμη διαρροή. Ακόμη και αν η πηγή είναι υψηλής αξιοπιστίας, αυτό δεν σημαίνει ότι μία κυβέρνηση έχει λόγο ή εξυπηρετεί την πολιτική της, να ανακοινώσει επισήμως την πληροφορία. Εξάλλου, όσο αξιόπιστη και αν είναι η πηγή, η επιβεβαίωση της πληροφορίας διαπιστώνεται πολλές φορές μόνο όταν συμβεί αυτό που αναφέρει και όχι πριν. Υπάρχουν επίσης σοβαροί λόγοι για τους οποίους κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν υπάρχει λόγος να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ή όχι μίας πληροφορίας ή επιδιώκουν να την υποβαθμίσουν.

Συνεπώς, μπορεί κάποιος να νομίζει ότι ένας υπουργός διαψεύδει την πληροφορία ενώ στην ουσία αυτός διαψεύδει ότι υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ουσιαστικώς αυτό που έπραξε τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος όσο και ο ΥΕΘΑ επί του συγκεκριμένου, είναι το δεύτερο. Τίποτα το περίεργο λοιπόν.

Όταν ένα κράτος βρίσκεται σε συναγερμό επειδή αντιμετωπίζει Υβριδικό Πόλεμο, είναι φυσικό όλες οι αρμόδιες για την άμυνα και ασφάλεια υπηρεσίες, να εργάζονται με αυξημένους ρυθμούς. Με αυξημένους ρυθμούς διεξάγονται και οι επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών. Και σε αυτή την προσπάθεια, για οργανωμένα κράτη σε διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών φίλων και συμμαχικών κρατών, είναι αυτονόητη. Δεν υπάρχει ίσως πιο φυσικό πράγμα και σε μια τέτοια κατάσταση, το ΓΕΕΘΑ δεν είναι μόνο αποδέκτης ή και επεξεργαστής πληροφοριών αλλά ορισμένες φορές και πηγή επιλεκτικών διαρροών, για λόγους ευρύτερης σκοπιμότητος. 

Η όποια προσπάθεια “ρεπορτάζ” για ανακάλυψη ενδοκρατικού “πολέμου” εκεί που δεν υπάρχει, είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγική.

Αξιοσημείωτη πάντως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με τον πρέσβυ των ΗΠΑ Τ. Πάιατ. Στην οποία συζητήθηκαν, πέρα από ζητήματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και το σχέδιο αντιμετωπίσεως του… COVID-19. Ποιές πτυχές του τελευταίου άραγε;

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close