Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Άλλα 5 προγράμματα φέρνει στην Βουλή ο ΥΕΘΑ

Rheinmetall Lynx

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει αύριο Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, σε συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της σχετικώς με ενεργοποιήσεις 5 εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητας ΓΕΣ – ΓΕΑ, καθώς και την κατακύρωση ενός διαγωνισμού για πρόγραμμα επ’ ωφελεία του ΓΕΝ. Έχοντας θεσμοθετήσει πλέον και το νέο πλαίσιο προμηθειών, ο ΥΕΘΑ φέρει προς γνωμοδότηση τα ακόλουθα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν στην υποστήριξη συστημάτων τα οποία κρίνονται επιχειρησιακώς αναγκαία για τα επόμενα έτη:

  1. Τα δύο πρώτα εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητας ΓΕΣ αφορούν στην κατασκευή Αεροσήραγγος, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής Ελευθέρας Πτώσεως για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών, καθώς και την Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων 19 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού Apache (AH-64A) μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
  2. Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην αναβάθμιση 38 μαχητικών F-16 Block 50 σε δυνατότητες Block 52+. Σημειώνεται ότι ουσιαστικά για την αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί μέρος του Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που θα αφαιρεθεί από τα αεροσκάφη που αναβαθμίζονται ήδη στην έκδοση “VIPER”. Μετά την αναβάθμιση αυτή, τα αεροσκάφη θα αποκτήσουν δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και να φέρουν το σύνολο των σύγχρονων όπλων που διαθέτει ή και προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία.
  3. Το τέταρτο και πέμπτο πρόγραμμα αφορούν σε σύναψη Διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών, καθώς και την προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπρόσθετα, προωθείται η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Όπως έχει επισημάνει ο ΥEΘΑ στην τελευταία ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής στις 28 Ιουλίου, η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο ΥΠΕΘΑ για την επαναφορά και περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με κύριο κριτήριο την προτεραιοποίηση συστημάτων που έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή ωφέλεια, αλλά και τις διαθέσιμες πιστώσεις, «Προγραμματίζουμε – Σχεδιάζουμε – Υλοποιούμε» τις απαιτούμενες δράσεις για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και της Ασφάλειας της Χώρας.

Τα 5 προγράμματα που ενέκρινε η Βουλή

Related Articles

Back to top button