Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ευθεία αναφορά του ΥΕΘΑ στην Βουλή για την προμήθεια δύο Belh@rra

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ευθεία αναφορά στην προοπτική της προμήθειας δύο φρεγατών Belh@rra έκανε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σήμερα στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η αναφορά προκαλεί εντύπωση επειδή κατονομάζει συγκεκριμένο τύπο φρεγάτας, την στιγμή που είναι γνωστό ότι πρόταση έχει κατατεθεί και από την αμερικανική Lockheed Martin για τύπο φρεγάτας βασισμένο στο σχέδιο MMSC, που έχει επιλέξει η Σαουδική Αραβία.

Ο ΥΕΘΑ παρουσίασε την Γαλλία να ανταποκρίνεται στο ελληνικό “ενδιαφέρον απόκτησης μίας νέας φρεγάτας” με ικανότητα αεράμυνας περιοχής. Εφόσον “ανταπόκριση” εκδηλώθηκε και από τις ΗΠΑ, η τοποθέτηση του ΥΕΘΑ δείχνει σαφώς ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε απευθείας προμήθεια, χωρίς διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα εξασφάλιζε συνθήκες ανταγωνισμού και διαφάνειας. 

«Αθόρυβα» η Lockheed Martin προωθεί την φρεγάτα LCS/MMSC στην Ελλάδα

Το ζήτημα της χρηματοδοτήσεως “βαίνει προς επίλυση” από την Γαλλία, όπως ενημέρωσε ο ΥΕΘΑ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η συζήτηση γίνεται για την πρόσκτηση φρεγατών Belh@rra σύμφωνα με την διαμόρφωση που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό, κυρίως ως προς την σύνθεση οπλισμού, και όχι της διαμορφώσεως που επιθυμεί το Γαλλικό Ναυτικό και κρίνεται ανεπαρκής από το ΓΕΝ. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους. Παρά τις “εντατικές επαφές” σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων Εξοπλισμών, ο ΥΕΘΑ προσδιόρισε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε “πρώιμη φάση“.

Ο ΥΕΘΑ περιέγραψε τα τρία μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και απασχολούν. Η πρόσκτηση των δύο φρεγατών Belh@rra ιεραρχήθηκε τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα.

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόγραμμα είναι αυτό της αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16 στην έκδοση V, για το οποίο έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Ωστόσο, μετά την ματαίωση της υπογραφής Συμβάσεως Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στην Βουλή τον παρελθόντα Ιανουάριο, με πρωτοστατούσα την Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιδιώκεται τώρα η υπογραφή Συμβάσεως Offset, δεδομένου ότι πλέον έχουν κλείσει τα προγράμματα ΑΩ των συμβάσεων προμήθειας F-16 του 2000 και του 2005. Καθόλου τυχαίως λοιπόν, ο ΥΕΘΑ είπε ότι “επεξεργαζόμαστε τώρα το πακέτο των όφσετ – παλιά τα λέγαμε αντισταθμιστικά“, γεγονός που σημαίνει ενδεχομένως ότι πέραν των τυπικών τροποποιήσεων στην διατύπωση των κειμένων, επιδιώκεται η εξασφάλιση βελτιωμένων ανταλλαγμάτων.

Πάντως και σε αυτό το ζήτημα, ο ΥΕΘΑ τόνισε τον “εξαιρετικό αντίκτυπο” που θα έχει το πρόγραμμα, λόγω της συμμετοχής της ΕΑΒ στην υλοποίησή του και μάλιστα ανέφερε ότι τα offset αφορούν “υποπρογράμματα που κυρίως έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ“, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί. Αναφέρθηκε δε η πιθανότητα στο μέλλον, να εκτελεσθούν στην ΕΑΒ ανάλογες εργασίες για αντίστοιχα προγράμματα αναβαθμίσεως που θα ανατεθούν στην Lockheed Martin από χώρες του τρίτου κόσμου.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην συμμετοχή της ΕΑΒ “διά του υποκατασκευαστικού έργου“. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και ελέχθησαν στην Βουλή κατά την συζήτηση για την Σύμβαση ΑΩ, στην ΕΑΒ απλώς θα εγκατασταθούν στα αεροσκάφη οι υποσυλλογές που θα έλθουν από τις ΗΠΑ και θα γίνει νέα βαφή των αεροσκαφών. Δεν προβλεπόταν να υπάρξει οποιοδήποτε κατασκευαστικό “έργο” στην ΕΑΒ ή σε άλλη ιδιωτική ελληνική εταιρεία, για οποιοδήποτε από τα υποσυστήματα του αεροσκάφους. 

Τοποθέτηση κ. Ντέννη Πλέσσα στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα F-16

Το δεύτερο από πλευράς ιεραρχήσεως πρόγραμμα, αφορά την υποστήριξη (σύμβαση FOS) των μαχητικών Mirage, για το οποίο ο ΥΕΘΑ είπε ότι “έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στο παρελθόν όχι απαραίτητα με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, αυτά φαίνεται ότι μπαίνουν σε μία τροχιά επίλυσης“. Η αναφορά σε τρεις εταιρείες, σχετίζεται με τον κατασκευαστή του αεροσκάφους (Dassault), τον κατασκευαστή του κινητήρα (Snecma) και των ηλεκτρονικών (Thales). Συνεπώς, δεν περιλαμβάνεται η MBDA, που είναι ο κατασκευαστής των όπλων κάθε είδους που φέρουν τα ελληνικά Mirage, γεγονός που σημαίνει ότι η συντήρηση αυτών θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής συμβάσεως, που αφήνεται για το μέλλον. 

Αναφερόμενος γενικότερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο ΥΕΘΑ σημείωσε: “Υπάρχουν πάρα πολλές κατατεθειμένες προτάσεις, προγράμματα και υποπρογράμματα εξοπλισμών που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή. Εκατό και πλέον βρίσκονται σε φάση υλοποίησης σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων”.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close