Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος στην Γαλλία με τον γρίφο Belh@rra

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ταξιδεύσει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στην Γαλλία, στο πλαίσιο επίσημης επισκέψεως, με ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητήσει, να είναι αυτό της εξεταζόμενης προμήθειας φρεγατών Belh@rra. Στις 3 Οκτωβρίου μόλις, είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα, προετοιμάζοντας το έδαφος.

Η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί, βοηθούσης και της επικοινωνιακής εκμεταλλεύσεως του θέματος από την κυβέρνηση (όπως έπραξε και η προηγουμένη) είναι ότι επίκειται η υπογραφή συμφωνίας. Ωστόσο, ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, ενημερώνοντας την Βουλή στις 19 Σεπτεμβρίου, είχε αποσαφηνίσει επαρκώς την κατάσταση, λέγοντας για “Το θέμα πρόσκτησης των δύο νέων φρεγατών τύπου Belharra“:

Έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον απόκτησης μίας νέας φρεγάτας που θα παρέχει πλέον και το πλεονέκτημα της άμυνας περιοχής με ευρύτατο σύστημα αντιαεροπορικής κάλυψης, βασισμένο σε πολύ προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογίες. Η γαλλική πλευρά φυσικά έχει αποδεχθεί.

Υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης, το οποίο βαίνει προς επίλυση, δεν είναι όμως αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας. Βέβαια πάνω στη ζήτημα χρηματοδότησης έρχεται και προσαρμόζεται και το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς. Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο.

Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση τώρα, αλλά αν συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς ζητούμε εμείς και συμφωνήσουν οι Γάλλοι πως μπορούν να μας το παράσχουν, τότε υπάρχει το έδαφος να προχωρήσει αυτή η πρόσκτηση ενός πολύ σημαντικού οπλικού συστήματος, το οποίο αναβαθμίζει δραματικά θα έλεγα τις δυνατότητες του Στόλου μας και τον εκσυγχρονίζει κιόλας δεδομένου ότι η ηλικία των φρεγατών μας είναι αρκετά μεγάλη“.

Αναλύοντας τα ανωτέρω, διαπιστώνουμε τα εξής βασικά:

α) Η όλη υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση, παρά τις εντατικές επαφές.

β) Το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, αυτό της χρηματοδοτήσεως, βαίνει προς επίλυση από γαλλικής πλευράς.

γ) Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προμηθευτεί Belh@arra στην ίδια διαμόρφωση με αυτήν του Γαλλικού Ναυτικού αλλά στην διαμόρφωση που απαιτεί το Πολεμικό Ναυτικό.

δ) Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για προμήθεια δύο φρεγατών. 

«Αθόρυβα» η Lockheed Martin προωθεί την φρεγάτα LCS/MMSC στην Ελλάδα

Επί των ανωτέρω, τα κύρια σημεία τριβής είναι σύμφωνα με πληροφορίες η πίεση της Γαλλίας να προτιμηθεί η γαλλική διαμόρφωση φρεγατών για λόγους κόστους και χρόνων παραδόσεως, η άρνηση αποδεσμεύσεως ορισμένων προηγμένων και πολυδιαφημισμένων “λύσεων” σε μείζονα συστήματα και οπλικά συστήματα και η πίεση για την προμήθεια 4 φρεγατών, προκειμένου να παραχωρηθεί ναυπηγικό έργο (2 φρεγάτες στην Γαλλία + 2 στην Ελλάδα).

Ο ΥΕΘΑ είναι πλήρως ενήμερος και μάλλον το ενδιαφέρον του θα είναι κατά βάση να ακούσει την πρόοδο των Γάλλων ως προς την χρηματοδότηση του προγράμματος. Ασφαλώς όμως, αυτό δεν αρκεί. Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον, να μάθουμε εάν ο ΥΕΘΑ σκοπεύει να ζητήσει σοβαρή συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (και όχι μόνο των ναυπηγείων) σε ποσοστό 30% όπως προβλέπει η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική. Πάντως με βάση τα μέχρι τώρα, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.

Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται το εκδηλωμένο ενδιαφέρον από την αμερικανική πλευρά. Η πρόταση της Lockheed Martin για την MMSC απαιτεί ασφαλώς προσαρμογές -όπως και η φρεγάτα Belh@rra- ώστε να καλύψει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, η εταιρεία είναι πρόθυμη να ναυπηγηθούν όλα τα πλοία στην Ελλάδα επειδή η ίδια δεν έχει ναυπηγείο, πουλώντας τα σχέδια. Επιπλέον, το αμερικανικό πολεμικό, με σύνθεση οπλισμού αμερικανικής προελεύσεως συστημάτων, βρίσκεται εγγύτερα στις ήδη υπάρχουσες υποδομές υποστηρίξεως και τροφοδοσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιστολή της ΓΔΑΕΕ για φρεγάτες Belh@rra βάζει τους Γάλλους να αναζητήσουν (πάλι) χρηματοδότηση

Tags

Related Articles

Back to top button
Close