Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή της ΓΔΑΕΕ για φρεγάτες Belh@rra βάζει τους Γάλλους να αναζητήσουν (πάλι) χρηματοδότηση

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επιστολή υπό τύπον “Letter of Intent”, απέστειλε εχθές 4 Ιουνίου η ΓΔΑΕΕ προς την γαλλική πλευρά, σχετικώς με την πρόταση της Naval Group για προμήθεια σε πρώτη φάση δύο φρεγατών τύπου Belh@rra από την Ελλάδα.

Οι επαφές των δύο πλευρών, μετά την επίδειξη έντονου πολιτικού ενδιαφέροντος στις αρχές του 2018, έχουν “κολλήσει” στο κεφάλαιο της χρηματοδοτήσεως, δεδομένης της αδυναμίας της Ελλάδος στην παρούσα συγκυρία να ανταποκριθεί σε μια τέτοια δέσμευση. Η γαλλική πρόταση για αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που θα επιστρέψει το Παρίσι, απεδείχθη σύντομα ότι δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί νέα πνοή στην πρόταση, από γαλλικής πλευράς ζητήθηκε να υπάρξει εγγράφως η επίδειξη ελληνικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αρχίσει η διερεύνηση για νέες μεθόδους χρηματοδοτήσεως. Με την σχετική επιστολή της ΓΔΑΕΕ, η γαλλική πλευρά έχει στα χέρια της εκδηλωμένο το ενδιαφέρον ενός υποψηφίου πελάτη και τώρα θα επιδιώξει να προσεγγίσει γαλλικά και διεθνή οικονομικά fund, όπως και να εξετάσει άλλες οδούς, προκειμένου να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Εφόσον υπάρξει αποτέλεσμα, η χρηματοδοτική πρόταση θα τεθεί υπ’ όψιν της ελληνικής κυβερνήσεως ώστε να οριστικοποιηθεί η υλοποίηση ενός προγράμματος νέων φρεγατών.

Σημειώνεται ότι το κόστος της προμήθειας δύο φρεγατών Belh@arra ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο όμως δεν περιλαμβάνονται καθόλου τα οπλικά συστήματα, ως μονάδες πυρός και αποθέματα πυραύλων, τορπιλών κ.λπ. Αυτό σημαίνει πρακτικώς ότι με την εγκατάσταση των οπλικών συστημάτων, το κόστος ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ!

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close