Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Νέο τυφέκιο L430A1 για τους Βρετανούς Ranger και Commando

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το βρετανικό Υπουργείο Αμύνης, ανακοίνωσε σήμερα την ανάθεση συμβάσεως ύψους 90 εκατ. £ (110 εκατ. $) στο πλαίσιο του προγράμματος HUNTER για το Εναλλακτικό Ατομικό Όπλο (AIW) με το οποίο προορίζεται να εξοπλιστεί προσωπικό της Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατού (ASOB). Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια μέχρι 10.000 όπλων σε βάθος δεκαετίας, με την πρώτη εκτελεστική σύμβαση ύψους 15 εκατ. £ να αφορά την προμήθεια απευθείας από τον κατασκευαστή των πρώτων 1.620 συνόλων, δεδομένου ότι τα όπλα συνοδεύονται από σιγαστήρες, σκοπευτικά κ.λπ.

Οι παραδόσεις ξεκινούν σύντομα, αφού από πριν την εκπνοή του έτους θα αρχίσουν να χορηγούνται στο Σύνταγμα Ranger της ASOB, το οποίο διαθέτει δύναμη τεσσάρων ταγμάτων ελαφράς συνθέσεως. Εν τούτοις, σχετική ανακοίνωση έγινε και από το Βασιλικό Ναυτικό, γνωστοποιώντας τον εφοδιασμό με το νέο όπλο υπομονάδων της Ταξιαρχίας Commando των Βασιλικών Πεζοναυτών και συγκεκριμένα τους Λόχους Κρούσεως (Strike Companies) και την Μοίρα Επιτηρήσεως & Αναγνωρίσεως.

Ανάδοχος είναι η βρετανική εταιρεία Edgar Brothers, με την εμπορική ονομασία Ian Edgar LTD, υλοποιώντας την προτεραιότητα στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που έχει τεθεί ως πολιτικός στόχος από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Με το έργο αυτό, η μικρή ιδιωτική εταιρεία θα διατηρήσει περί τις 50 θέσεις εργασίας. Η βρετανική εταιρεία έχει θέση υπεργολάβου, για να αναθέσει την κατασκευή των όπλων στην αμερικανική Knights Armament που λειτουργεί ως προμηθευτής των όπλων. Η βρετανική εταιρεία θα εκτελεί την συναρμολόγηση και δοκιμή των συνόλων, πριν την παράδοση.

Το πρόγραμμα HUNTER εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2021 για την αντικατάσταση των τυφεκίων σειράς L85 και Colt Canada L119 σε υπηρεσία με τις μονάδες του Συντάγματος Ranger και των Βασιλικών Πεζοναυτών. Στην διαδικασία αξιολογήσεως συμμετείχαν το HK416A5 της γερμανικής H&K, το GR-115F της αυστριακής Glock, το SPEAR-LT της αμερικανικής SIG Sauer και το M4 της αμερικανικής Daniel Defense ενώ προτάσεις αναφέρεται ότι είχαν καταθέσει και οι Colt Canada, Lantac, Haenel και Steyr.

Στην καθορισμένη προδιαγραφή του HUNTER, το ζητούμενο ήταν ένα “σύστημα όπλου” βασισμένο σε πλατφόρμα AR, με σιγαστήρα και οπτικό σύστημα. Το σύστημα λειτουργίας δι’ αερίων του όπλου, δεν ζητείτο να περιλαμβάνει έμβολο αλλά την απλή διαμόρφωση της απευθείας εκχύσεως (DI) των αερίων στο κλείστρο (ή για την ακρίβεια το σύστημα εσωτερικού εμβόλου του Stoner, που βρίσκεται στον φορέα του κλείστρου) όπως και η σειρά L119 που επί δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε από τις βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις. Στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης, υπονοείται ότι η πλατφόρμα AR συγκέντρωνε την προτίμηση, λόγω της ευρείας διαδώσεως τέτοιων όπλων μεταξύ συμμαχικών στρατών, διευκολύνοντας και την τυποποίηση στις διαδικασίες εκπαιδεύσεως του προσωπικού, ιδίως στις περιπτώσεις συνεκπαιδεύσεων στο εξωτερικό.

Το νέο όπλο, ταξινομείται σε βρετανική υπηρεσία ως L430A1 και είναι το KS-1 της Knight’s Armament, που ανήκει στην σειρά SR-16. Έχει μήκος κάννης 13,7 ίντσες (35 εκ.) ενώ το συνολικό μήκος του όπλου είναι 87 εκ. και αυξάνεται κατά 5 εκ. μόλις, με την προσαρμογή του σιγαστήρα QDC/MCQ. Το βάρος του όπλου κενό, ανέρχεται σε 3,1 κιλά. με οπτικό σκοπευτικό της Vortex ρυθμιζόμενης μεγεθύνσεως x1-10, επί του οποίου φέρεται μικρό σκοπευτικό ταχείας αντιδράσεως ACRO P-2 της Aimpoint.

Στα χαρακτηριστικά του όπλου περιλαμβάνεται συγκρότημα χειροφυλακτήρος M-LOK με ενσωματωμένες βάσεις και πλήρως αμφιδέξιοι μοχλοί χειρισμού. Αν και δεν γίνεται κάποια ειδική αναφορά, το διαμέτρημα θα είναι το 5,56 mm x 45.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προβλέπεται η πλήρης αντικατάσταση του L85 από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πρόγραμμα GRAYBURN να καλύπτει τις σχετικές διαδικασίες. Επομένως το αποτέλεσμα του HUNTER αφορά την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών για ένα πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο δυναμικό. Εν τούτοις, η 10ετής διάρκεια του προγράμματος προμήθειας των L430A1, σημαίνει ότι τουλάχιστον το ζήτημα του διαμετρήματος, δεν απασχολεί τις βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις.

Συνοψίζοντας, το αποτέλεσμα του HUNTER αναδεικνύει την “εμπιστοσύνη” που εξακολουθεί να απολαμβάνει όχι μόνο το διαμέτρημα 5,56 mm αλλά και η πλατφόρμα AR ως βάση βελτιωμένου ατομικού όπλου, εξηγώντας την παγκόσμια επικράτηση τέτοιων όπλων. Το νέο διαμέτρημα ατομικού οπλισμού στο οποίο έχει προσανατολιστεί ο Στρατός των ΗΠΑ, δεν προσελκύει ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους συμμάχους. Η επικράτηση του KS-1 έναντι πολύ πιο διάσημων και με “βαρύτερο” όνομα ανταγωνιστών, δείχνει επίσης ότι το ακριβότερο δεν προεξοφλεί πάντα το αποτέλεσμα. Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου, εντύπωση προκαλεί η επιλογή συστήματος αερίων χωρίς το κλασικό έμβολο βραχείας διαδρομής, κάτι το οποίο έχει επικρατήσει να θεωρείται άκρως απαραίτητη επιλογή για την αξιόπιστη λειτουργία του όπλου, ιδίως όταν φέρει σιγαστήρα. Ωστόσο, προφανώς και τα όποια προβλήματα δυσλειτουργίας στα όπλα με σύστημα αερίων DI, εμφανίζονται έπειτα από πολύ μεγάλο αριθμό βολών, τη συνοδεία ελλιπούς φροντίδος διαδικασιών καθαρισμού. Το παράδειγμα των Βρετανών μπορεί να θεωρηθεί ως αποστασιοποίηση από καθιερωμένες τάσεις της αγοράς, επιλογή στηριγμένη προφανώς στην μακρά πολεμική εμπειρία και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στην χρήση και την συντήρηση του ατομικού οπλισμού από επαγγελματικό προσωπικό.

Το Μαυροβούνιο με εθνικό τυφέκιο η Ελλάς με “πακέτo” 10 δισ. € σε ξένους

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close