Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Έναρξη ευρείας χορηγήσεως σιγαστήρων στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Διοίκηση Συστημάτων Σώματος Πεζοναυτών (MCSC) των ΗΠΑ ξεκίνησε τον τρέχοντα μήνα την διαδικασία χορηγήσεως μεγάλου αριθμού σιγαστήρων για χρήση με τον ατομικό οπλισμό Μ27 και Μ4/Α1 στις μονάδες πεζικού, αναγνωρίσεως και Ειδικών Επιχειρήσεων του Σώματος. Η ενημέρωση για την εξέλιξη, έχει προκαλέσει έντονο ενθουσιασμό στις τάξεις του Σώματος, από τα μικρά στελέχη μέχρι και τους διοικητές μονάδων και σχηματισμών.

Ο σιγαστήρας έχει κριθεί απαραίτητος σε μαζική χορήγηση, χάρη στα πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του που μέχρι σήμερα απολάμβαναν μόνο οι ολιγομελείς ομάδες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Η μείωση του ίχνους θορύβου, του ίχνους φλόγας και των επιπέδων ανακρούσεως, βελτιώνει σημαντικά όχι μόνο την χρήση του ατομικού οπλισμού αλλά και το επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας ομάδος ή διμοιρίας τυφεκιοφόρων. Ο θόρυβος της μάχης από τους πυροβολισμούς και μόνο, δυσχεραίνει την μεταβίβαση και κατανόηση των διαταγών, επιτείνοντας την σύγχυση και η συνεισφορά των σιγαστήρων στην βελτίωση των επικοινωνιών μεταξύ ομάδος και διμοιρίας, κρίνεται από πολλούς πεζοναύτες ότι αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο πλεονέκτημα που προφέρουν.

Όμως σημαντική είναι και η απόκρυψη της θέσεως βάλλοντος από τον σιγαστήρα. Η σκόνη που σηκώνεται, η φλόγα από το στόμιο της κάννης αλλά και ο θόρυβος κατά την βολή του ατομικού όπλου, μπορούν να αποκαλύψουν την θέση του στρατιώτη. Με τον σιγαστήρα, όλα αυτά μειώνονται και ο εχθρός δυσκολεύεται να εντοπίσει την θέση από την οποία δέχεται πυρά.

Εάν αυτά είναι τα τακτικής φύσεως πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης, οι Αμερικανοί πεζοναύτες θεωρούν ότι η χρήση σιγαστήρα συνεισφέρει και σε μακροπρόθεσμη βάση στην γενικότερη υγεία του προσωπικού. Το Υπουργείο Θεμάτων Βετεράνων στις ΗΠΑ, αξιολογεί τα προβλήματα ακοής ως την πλέον διαδεδομένη “αναπηρία” σχετιζόμενη με την εργασία, στις τάξεις των Αμερικανών βετεράνων.

Η απόφαση αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη του Σώματος Πεζονατών σε θέματα φορητού οπλισμού. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι Αμερικανοί Πεζοναύτες χρησιμοποιούσαν σε περιορισμένη κλίμακα σιγαστήρες για την αραβίδα Μ4Α1 των πιο ειδικών μονάδων και το τυφέκιο ακριβείας Μ38. Ωστόσο, η άποψη ότι η ευρεία χρήση σιγαστήρων σε όλες τις μάχιμες μονάδες θα επαυξήσει την φονικότητα των πεζοναυτών, κέρδιζε όλο και περισσότερο έδαφος μέχρι που επικράτησε.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της αντιλήψεως, πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη δοκιμές με πεδίου με μονάδες, όπως η άσκηση – πείραμα SEA DRAGON το 2016, στις οποίες δοκιμάσθηκαν υφιστάμενες αλλά και αναδυόμενες τεχνολογίες και επιχειρησιακές αντιλήψεις. Μεταξύ των υφισταμένων τεχνολογιών που αξιολογήθηκαν και δοκίμασαν στην πράξη, ήταν οι σιγαστήρες σε ευρεία – καθολική χρήση. Στην SEA DRAGON, ένα τάγμα πεζοναυτών εφοδιάσθηκε σε πλήρη κλίμακα με σιγαστήρες ενώ ακολούθησαν άλλες μονάδες που πειραματίσθηκαν σε πιο περιορισμένο βαθμό με το συγκεκριμένο υλικό.

Σε όλη αυτή την διαδρομή δοκιμών, η ανταπόκριση του προσωπικού ήταν θετική ως προς την ευρεία χρήση σιγαστήρων και η τελική απόφαση στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο εισάκουσμα της γνώμης του απλού πεζοναύτη. Η προμήθεια βασίσθηκε στην αξιοποίηση σιγαστήρων διαθέσιμης τεχνολογίας στην αγορά για την υποστήριξη του βραχυπρόθεσμου προγράμματος αναβαθμίσεως της μαχητικής ικανότητος των πεζοναυτών. Στην διάρκεια του 2019 πραγματοποιήθηκαν διαδικασίες αξιολογήσεως με σιγαστήρες του εμπορίου που προσέφεραν ως επίδειξη τεχνολογίας οι εταιρείς και μέσω αυτών των αξιολογήσεων καταγράφηκαν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για την υποστήριξη της προμήθειας εντός του Οικονομικού Έτους 2020.

Στην διάρκεια του έτους, αγοράσθηκαν περίπου 6.700 σιγαστήρες ενώ στόχος είναι οι 30.000 μέχρι το Οικονομικό Έτος 2023.

Επιχειρησιακή αξιολόγηση μεικτής ομάδας ελευθέρων σκοπευτών και Ηλεκτρονικού Πολέμου από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες

Tags

Related Articles

Back to top button
Close