Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Νέο διαμέτρημα για το σερβικό τυφέκιο Zastava Μ17 Modular Assault Rifle

Rheinmetall Lynx

Το τυφέκιο Μ17 αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση στην κατηγορία των τυφεκίων που ανέπτυξε και παρουσίασε προ διετίας περίπου η εταιρεία Zastava Arms, τόσο για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας όσο και για ενδιαφερόμενους στη διεθνή αγορά. 

Η πρόσφατες εξελίξεις έρχονται αναφορικά με το διαμέτρημα πυρομαχικών που χρησιμοποιεί το όπλο καθώς ενώ αρχικά ήταν γνωστό οτι το Μ17 χρησιμοποιούσε πυρομαχικά των 6,5×39 mm Grendel διαπιστώθηκε ότι τροποποιήθηκε πλέον για ένα νέο φυσίγγιο σερβικής κατασκευής διαμετρήματος 6,5×38,7mm!

Το νέο φυσίγγιο αναπτύχθηκε από την σερβική εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών Prvi Partizan και όπως αναφέρεται διαθέτει καλύτερα βαλλιστικά χαρακτηριστικά, με πιο ευθυτενή τροχιά και μεγαλύτερα αποθέματα κινητικής ενέργειας, σε στόχους μέχρι την απόσταση των 800 μέτρων.

Τα στοιχεία εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας για το Μ17, το οποίο εξελίχτηκε από το τυφέκιο Μ70 που με τη σειρά του δανείζεται αρκετά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά από τα τυφέκια της σειράς ΑΚ.

Πάντως είναι φανερό ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε το Zastava M17 στην τελική του μορφή να είναι μια σπονδυλωτή σχεδίαση με πιστολοειδή λαβή και διάταξη ράγας Picatiny στο άνω τμήμα του τυφεκίου που παραπέμπει περισσότερο σε τυφέκια της σειράς AR-15/M-16.

Επιπλέον. διαθέτει πτυσσόμενο κι αναδιπλούμενο κοντάκιο, παρόμοιο σχεδιαστικά με αυτό του τυφεκίου ACR/SCAR, όπως και ο μοχλός οπλίσεως, που είναι αμφιδέξιος για όπλιση τόσο από δεξιόχειρες όσο και αριστερόχειρες χειριστές (καταργώντας τον εξεζητημένο μοχλό όπλισης των ΑΚ) με επιλογέα πυρός και ασφάλεια διαθέσιμα και από τις δύο πλευρές του όπλου.

Το νέο τυφέκιο διαθέτει ακόμη μηχανισμό ταχείας αλλαγής κάννης, ο οποίος σύμφωνα με στελέχη της Zastava, εξασφαλίζει αλλαγή σε χρόνο λιγότερο των 60 δευτερολέπτων. Επίσης, υπάρχει επιλογή χρήσης πλήρως εναλλάξιμης κάννης συμβατής με το διαμέτρημα 6,5×38,7 mm, που τροφοδοτείται με πυρομαχικά από γεμιστήρα 20 φυσιγγίων. Στο μέλλον όμως, αναμένεται ότι ο όγκος πυρός θα αυξηθεί με υιοθέτηση γεμιστήρα 30 φυσιγγίων για το ίδιο διαμέτρημα. Η υιοθέτηση πάντως σερβικού φυσιγγίου, μάλλον περιορίζει παρά ενισχύει τις προοπτικές εξαγωγών…

Οι εκδόσεις του Μ17 της Zastava θα αφορούν τόσο τυφέκιο όσο και έκδοση αραβίδας, με εκτίμηση για χορήγηση του όπλου κατ’ αρχήν στις Ειδικές Δυνάμεις του Σερβικού Στρατού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Zoran M. Susic, διευθυντή marketing και έρευνας της Zastava, το Μ17 προήλθε σχεδιαστικά από το Zastava M05 των 7,62×39 mm που είναι και το βασικό διαμέτρημα που χρησιμοποιεί ο Σερβικός Στρατός.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close