Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Νέα εμπλοκή στην Συντήρηση της ΕΑΒ – Χώρος για ανάθεση συντήρησης των C-130 σε ξένες εταιρείες

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μέχρι την επομένη Πέμπτη, πρέπει να απαντήσει η διοίκηση της ΕΑΒ σε παρατηρήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της έπειτα από σειρά καταγγελιών των εργαζομένων για εφαρμοζόμενες πρακτικές που δεν συνάδουν με τις προβλέψεις του νόμου. Η κατάσταση δυσχεραίνει το έργο της διοίκησης κι αναδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης παρά τις δηλώσεις ενώ παρά τις συνεχιζόμενες προσλήψεις προσωπικού από την εταιρεία, φαίνεται ότι υπάρχει και ροή παραιτουμένων.

Από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία, είναι η περίπτωση εργαζομένων που κατόπιν σχετικής προκηρύξεως το περυσινό καλοκαίρι προσελήφθησαν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο για το κομμάτι της Συντήρησης αεροπορικού υλικού αλλά τώρα η διοίκηση τους ζητεί να μεταταχθούν στον τομέα των Κατασκευών. Αυτό το ζητεί η διοίκηση προκειμένου να ενισχύσει το κομμάτι παραγωγής των αεροσυνόλων που προορίζονται για μαχητικά F-16, ώστε να επιτευχθούν οι τεθέντες στόχοι και τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων, βάσει της συμβάσεως έργου που έχει αναθέσει η Lockheed Martin στην ΕΑΒ. Σε βασικό, αναδεικνύεται η πλήρωση του σχετικού δυναμολογίου, ώστε θεωρητικώς να φαίνεται ότι καλύπτονται οι

Ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους αντιδρούν οι εργαζόμενοι (την θέση των οποίων δικαιώνει η Επιθεώρηση Εργασίας) μια πρακτική επίπτωση από την “αφαίμαξη” του τομέα Συντηρήσεως, είναι ότι εγκαταλείπονται ουσιαστικά οι εργασίες συντηρήσεως υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας που παραμένει στην ΕΑΒ καθηλωμένο επί μακρόν. Οι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί για να εργαστούν στην συντήρηση των πέντε αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στην ΕΑΒ αλλά η αποχώρησή τους σημαίνει την παύση αυτών των εργασιών.

Το ζήτημα της επαναφοράς σε ενέργεια των C-130, δεν φαίνεται να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της διοικήσεως της ΕΑΒ, σε αντίθεση με το κομμάτι κατασκευών του F-16 για την παγκόσμια αγορά. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για αναθέσεις συμβάσεων σε ξένους οίκους, για την ανάληψη της συντηρήσεως των C-130 και στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΘΑ προωθεί την ανάθεση συμβάσεως αφενός στην ισραηλινή ΙΑΙ, αφετέρου μέσω της NSPA, και σε έναν δεύτερο οίκο. Στην περίπτωση της ΙΑΙ, φαίνεται ότι έχει επιλεγεί η λύση της αποστολής κλιμακίου Ισραηλινών οι οποίοι θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν τρία C-130, εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, ενώ μια άλλη εταιρεία η οποία θα αναδειχθεί μέσω της NSPA, θα αναλάβει τα υπόλοιπα δύο C-130.

Έναρξη νέων παραδόσεων εργοσυνόλων F-16 από την ΕΑΒ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close