Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Νέα απειλή: Προηγμένα αντιαρματικά Javelin για την Τουρκία

Rheinmetall Lynx

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης ύψους $27,6 εκ σε κοινοπραξία των εταιριών  Raytheon και Lockheed Martin για την παραγωγή προηγμένων αντιαρματικών βλημάτων FGM-148 Javeiln τα οποία θα χορηγηθούν μέσω πιστώσεων FMS στην Ουκρανία και 5 άλλες χώρες.

Η είδηση αυτή φυσικά δεν θα είχε ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς αν στις χώρες αυτές δεν συμπεριλαμβανόταν και η Τουρκία η οποία θα είναι αποδέκτης απροσδιόριστου αριθμού εκτοξευτών και βλημάτων.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον αποτελεσματικά και θανάσιμα οπλικά συστήματα στην κατηγορία του διεθνώς με ποσοστό επιτυχίας άνω του 94%. Βάλλεται από φορητό εκτοξευτή βάρους 22,3kg και χαρακτηρίζεται παντός καιρού με ικανότητα νυχτερινής σκόπευσης ακόμη και υπό συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Η κοινοπραξία Javelin Joint Venture θα ολοκληρώσει τις παραδόσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2021 και συστήματα θα παραδοθούν σε Αυστραλία, Εσθονία. Λιθουανία, Τουρκία, Ταϊβάν και Ουκρανία.

Ήδη η Ουκρανία έχει παραλάβει εντός του 2018 την πρώτη παρτίδα εκτοξευτών από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητες των χερσαίων δυνάμεων που μάχονται αυτονομιστές υποστηριζόμενους από τη Μόσχα.

To Javelin διαθέτει σύστημα κατεύθυνσης με υπέρυθρο αισθητήρα που επιτρέπει αυτόνομη καθοδήγηση (Fire and Forget) γεγονός που επιτρέπει άμεση κάλυψη μετά τη βολή σε αντίθεση με τα περισσότερα κατευθυνόμενα Α/Τ συστήματα που απαιτούν καθοδήγηση μέχρι την προσβολή του στόχου.

Το βλήμα διαθέτει εκρηκτική κεφαλή HEAT (υψηλής εκρηκτικότητας) βάρους 8,4Kg ικανή να κατανικήσει τη θωράκιση σύγχρονων αρμάτων πάχους 600-800 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα, σε βεληνεκή μέχρι τα 4.750μ. Το προφίλ επίθεσης του βλήματος χρησιμοποιεί τη μέθοδο (Top Attack) για προσβολή του άνω τμήματος του πύργου που είναι το πλέον ευάλωτο σημείο ενός άρματος.

Μπορεί επίσης να ρυθμιστεί σε διαμόρφωση Direct Attack για προσβολή στόχου σε κτήριο ή όρυγμα. Εφικτή είναι και η προσβολή ελικοπτέρου (υπό προϋποθέσεις). Η ομάδα που το μεταφέρει είναι διμελής με το δεύτερο μέλος να αναλαμβάνει την αναχορηγία του εκτοξευτή, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τη θέση βολής και εντοπίζει τυχόν νέους στόχους .

Η απόκτηση του Javelin συνιστά παράγοντα ενίσχυσης χερσαίων μονάδων του Τουρκικού Στρατού καθόσον αποκτά ένα σύστημα υψηλής αποτελεσματικότητας, το οποίο μπορεί να απειλήσει ευθέως τις μονάδες Τεθωρακισμένων του ΕΣ στη Θράκη. Στα πλεονεκτήματα του περιλαμβάνεται το υψηλό ποσοστό επιτυχίας αλλά και η ικανότητα βολής από περιορισμένο χώρο εντός κτηρίων. Ως μεινονεκτήματα αναφέρονται το μεγάλο βάρος (για φορητό σύστημα μεταφερόμενο από πεζούς στρατιώτες), ο χρόνος που απαιτείται για ψύξη της κεφαλής πριν τη βολή και το υψηλό κόστος ανά μονάδα! 

https://youtu.be/llzKYdjeSzQ

Μέχρι σήμερα το τακτικό πλεονέκτημα σε Α/Τ συστήματα, απολαμβάνει (για περισσότερο από μια 10ετία) ο ΕΣ, με την χρήση του ρωσικής προέλευσης αντιαρματικού συστήματος Kornet. Το Kornet επιτρέπει εμπλοκή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, με υψηλή αποτελεσματικότητα και ακρίβεια καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβαση τουρκικών τεθωρακισμένων σε κρίσιμους τομείς ευθύνης του Δ ΣΣ.

Related Articles

Back to top button