Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μειώστε ΤΩΡΑ τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 21 Οκτωβρίου το ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της Άμυνας και της Ασφάλειας σε προσωπικό, εγκρίθηκε για το έτος 2021 η εισαγωγή 516 επιπλέον σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές, καθώς και η πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ).

Όπως είχαμε αναφέρει προσφάτως, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τις εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ ως προς την αναγκαιότητα ενισχύσεως του εμψύχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και αποβλέπει σε βάθος πενταετίας σε ετήσια αύξηση κατά 516 των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές και προσλήψεις 2-3.000 ΕΠΟΠ και ΟΒΑ. Με αυτά τα μέτρα, αναμένεται να αντιμετωπισθεί το οξύ πρόβλημα στελεχώσεως – επανδρώσεως που προέκυψε εκ της επιβολής δραστικής μειώσεως των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές (άνω του 30%), της διακοπής των προσλήψεων ΕΠΟΠ και της μειώσεως της στρατιωτικής θητείας.

Είναι πολύ σωστές οι αποφάσεις της κυβερνήσεως και επαινετή η πολιτική πρωτοβουλία που επιδεικνύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο βασικός εισηγητής, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Απαιτείται όμως και μία ακόμη “γενναία” απόφαση που πρέπει να ληφθεί, εάν επιδίωξη είναι η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητος των μέτρων που ελήφθησαν. Η ενίσχυση του εμψύχου δυναμικού πρέπει να γίνει με σημαντικά λιγότερες γυναίκες στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εθελοτυφλεί όποιος κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται ορισμένες απλές προβληματικές πραγματικότητες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό μια ιδιαίτερη και απαιτητική δραστηριότητα, ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων μονάδων Τεθωρακισμένων. Μάλιστα συμμετείχαν και Αμερικανοί σύμμαχοι με δικό τους ουλαμό αρμάτων. Όπως ανακοινώθηκε, οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες ήταν εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων.

Μπορεί να εξηγήσει κάποιος από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, γιατί δεν υπήρχε η παραμικρή συμμετοχή γυναίκας στην εν λόγω δραστηριότητα; Μήπως επειδή, πολύ απλώς, δεν μπορούν να συναγωνιστούν τους άνδρες σε όλα όσα απαιτούν σωματικές επιδόσεις;

Αντίστοιχο ερώτημα μπορεί να τεθεί και για τα γνωστά γεγονότα στον Έβρο κατά την τουρκική επίθεση με λαθρομετανάστες τον παρελθόντα Μάρτιο, όπου η απουσία γυναικών από τα καθήκοντα ασφαλείας επί της μεθορίου ήταν χαρακτηριστική αλλά απολύτως εξηγήσιμη.

Το στρατιωτικό επάγγελμα, λόγω της φύσεώς του, έχει υψηλές απαιτήσεις από πλευράς σωματικής καταστάσεως και αντοχών του προσωπικού. Mικρότερες σωματικές ικανότητες στην μάχη, σημαίνουν περισσότερα πεσμένα κορμιά.

Η προετοιμασία για μάχη, η “προσομοίωση” της μάχης, οι αθλητικοί αγώνες που συνέλαβαν ως ιδέα οι αρχαίοι Έλληνες, δεν είναι τυχαίο ότι στις ημέρες μας διακρίνουν απολύτως την συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

Όλοι γνωρίζουν, με πρώτη την στρατιωτική ηγεσία.

Αναφέραμε απλώς ένα μόνο παράδειγμα εξ αφορμής μιας πρόσφατης δραστηριότητος. Δεν αποτυπώνει όμως στο σύνολό του το μείζον πρόβλημα που υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις από την σχεδόν ανεξέλεγκτη είσοδο γυναικών σε αυτές.

Όπως έχουμε γράψει και σε άλλες ευκαιρίες, δεν είναι μόνο ο Στρατός που αντιμετωπίζει την δυσάρεστη κατάσταση. Για να αναφερθούμε στο Πολεμικό Ναυτικό, είναι τεράστιο το πρόβλημα στην επάνδρωση των πλοίων του Στόλου, λόγω της μη τοποθετήσεως σε αυτά γυναικών από μία ηλικία και πέρα, επειδή όλες επιδιώκουν υπηρεσία ξηράς σε γραφείο ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στα μητρικά και οικογενειακά τους καθήκοντα. Έτσι, μάχιμες ειδικότητες που έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες, βρίσκονται σε έλλειψη στα πληρώματα των πλοίων.

“Είναι τα πλοία – πληρώματα, ηλίθιε”…

Δεν είναι θεωρητικό το ζήτημα ώστε να χάνεις χρόνο λαμβάνοντας υπ’ όψιν πολιτικώς ορθώς “κηρύγματα” περί φεμινισμού, ισότητος, ίσων δικαιωμάτων κ.λπ. Είναι το σύνθημα των “ανθρωποκεντρικών ενόπλων δυνάμεων” από την… ανάποδη.

Δεν μπορεί να κατηγορεί κανείς τις γυναίκες που ως επαγγελματίες, η παρουσία τους δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο Στράτευμα.

Υπεύθυνοι είναι οι αρμόδιοι που πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν μια απλή καθημερινή πραγματικότητα η οποία ταλαιπωρεί μονάδες, πολεμικά πλοία, διοικήσεις.

Πρέπει επιτέλους να αποφασιστεί η λήψη μέτρων για ποσόστωση στην εισαγωγή γυναικών τόσο στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στις προσλήψεις ΕΠΟΠ. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

516 επιπλέον στελέχη ετησίως στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close