Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη παραλαβή πρώτων Μ1117 κι εμφάνιση με αντιπροσωπευτικό οπλισμό

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Παρουσία του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαραλάμπου Λαλούση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο 301 Εργοστάσιο Βάσεως η επίσημη παραλαβή 44 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117 Guardian, από τα συνολικώς 1.200 που παραχωρούνται από το Στρατό των ΗΠΑ. Tόσο ο ΥΕΘΑ όσο και το σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αναφέροντο σε προμήθεια συνολικώς 1.200 οχημάτων. 

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι ως γνωστόν “θα χρειαστούν παρεμβάσεις προκειμένου αυτά να αναβαθμιστούν όσον αφορά κυρίως στην προσθήκη των οπλικών συστημάτων που θα φέρουν και κάποιου συστήματος επικοινωνίας. Σκοπός μας είναι να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να πάμε και στις προσθήκες αυτές έτσι ώστε να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά”.

Από την πλευρά του, ο παρευρισκόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σημείωσε ότι το συνολικό ύψος της αξίας των 1.200 οχημάτων (σε καινούργια κατάσταση ασφαλώς) ανέρχεται σε 970 εκατ. $. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι 400 οχήματα πρόκειται να παραδοθούν στις αρχές του 2022 και ότι ήδη επιτροπή αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού μετέβη τον περασμένο Οκτώβριο στο Στρατιωτικό Εργοστάσιο Sierra του Στρατού των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, για να επιλέξει 400 επιπλέον και νέα επιθεώρηση πρόκειται να λάβει χώρα το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα Μ1117 θα κατανεμηθούν κυρίως στον Στρατό Ξηράς και μέρος αυτών στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και στην Πολεμική Αεροπορία.

Στην τελετή, ξεχώριζαν δύο οχήματα που το προσωπικό του 301 ΕΒ είχε προετοιμάσει με ταχείες διαδικασίες, ώστε να δίνεται μια εικόνα από την τελική μορφή που θα έχουν σε υπηρεσία, όταν αποκατασταθούν πλήρως. Έτσι, στον πυργίσκο Μ48 υπήρχε βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm και, όπως φαίνεται, πολυβόλο βομβίδων GMG των 40 mm. Πλευρικώς του πύργου, στην σχετική υποδοχή, φερόταν αντιπροσωπευτικό πολυβόλο MAG 58 των 7,62 mm.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η συμπληρωματική LOA που είχε σταλεί για την αίτηση οπλισμού, αναμένεται να τύχει ευμενούς απαντήσεως. Σε αυτήν, περιλαμβάνονται όχι μόνο πολυβόλα βομβίδων Mk19 Mod3 των 40 mm αλλά και βαρέα πολυβόλα Μ2ΗΒ. 

Το προσωπικό που εμφανίστηκε στην τελετή επί των οχημάτων, έφερε σύγχρονη συλλογή ακουστικών και παρεκταμάτων από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας, όμως τα οχήματα παραδίδονται άνευ σταθμού ασυρμάτου, όπως εξάλλου ανέφερε και ο ΥΕΘΑ. Πάντως στο οπίσθιο μέρος των οχημάτων διακρίνονται κεραίες για σταθμό ασυρμάτου SINCGARS RT-1523E, οι οποίες θεωρητικώς μπορούν να εξυπηρετήσουν και με την εγκατάσταση σταθμού ασυρμάτου TRC-9200.

Τα δύο οχήματα είχαν βαφτεί με τις τυπικές αποχρώσεις της παραλλαγής οχημάτων του Ελληνικού Στρατού. Προφανώς επρόκειτο για οχήματα που ήταν βαμμένα με μπεζ απόχρωση για επιχειρήσεις σε έρημο. Πάντως τα υπόλοιπα οχήματα που φέρουν αποχρώσεις παραλλαγής European, καλό είναι να διατηρηθούν ως έχουν, όπως ίσχυσε και με τα οχήματα VBL. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει, καθώς οι βαφές που χρησιμοποιούνται είναι υψηλής ποιότητος, πολυουρεθάνης με ανώτερες ιδιότητες και χαρακτηρίζονται Χρώματα Ανθεκτικά σε Χημικές Ουσίες (Chemical Agent Resistant Color). Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλοιώνονται από το ηλιακό φως, διαρροές καυσίμου ή λιπαντικών, με αποτέλεσμα να μην χάνεται η αποτελεσματικότητά τους. Αντιθέτως, τα χρώματα παραγωγής του Ελληνικού Στρατού, αν και με ιδιότητες αντι IR, είναι ελαιοχρώματα που χάνουν γρήγορα την απόχρωσή τους.

Προμήθειες TOW 2, ΔΝΟ, αντιμέτρων τορπιλών, ηχοσημαντήρων, αλεξιπτώτων ενέκρινε η Βουλή

Tags

Related Articles

Back to top button
Close