Με το νεώτερο ραντάρ AN/APG-85 τα ελληνικά F-35A
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Το σπουδαιότερο πρόγραμμα προμήθειας αμυντικού υλικού που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στην συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου, ήταν αυτό της μίας Μοίρας 20 μαχητικών F-35A Lightning II, με προαίρεση για την προμήθεια 20 επιπλέον.
Στην σχετική ενημέρωση των μελών του ΚΥΣΕΑ, η παρουσίαση προσδιόριζε κόστος προμήθειας 3,7 δισ. $ και έναρξη παραδόσεων το 2028. Το πρόγραμμα παραδόσεων προβλέπει 4 μαχητικά ετησίως μεταξύ 2028-2031 και από 2 το 2032 και το 2033. Πρακτικώς και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλώς, η Μοίρα των F-35 αναμένεται ότι θα μπορεί να κηρύξει Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC) μεταξύ 2031-2032.
Το ενδιαφέρον της παρουσιάσεως που αποτελεί είδηση, είναι ότι δεν προσδιορίζει ρητώς συγκεκριμένο τύπο ραντάρ, στοιχείο το οποίο σημαίνει ότι βάσει των σχετικών ενημερώσεων, η Πολεμική Αεροπορία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εφοδιασμού εξαρχής των F-35 με νεότερο σύστημα ραντάρ, έναντι του AN/APG-81 που φέρει σήμερα!
Η ενημέρωση περιγράφει απλώς ότι το ραντάρ που θα φέρουν τα μαχητικά θα είναι τεχνολογίας AESA αλλά προσδιορίζει ότι θα «είναι το πλέον πρόσφατο» που θα έχει πιστοποιηθεί για τον τύπο, κατά την παράδοσή του στην Ελλάδα. Ορίζει επίσης ότι θα πρέπει να πληροί απαιτήσεις αξιοπλοΐας του Σχεδίου Αεροναυτιλίας Πρωτύπου 63 Τυπικής Διαδικασίας (ADS-63-SP) και ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητος βάσει των πρωτύπων Στρατιωτικής Τυποποιήσεως MIL-STD 461G/464D.
Τα ανωτέρω, “φωτογραφίζουν” ουσιαστικώς το AN/APG-85, το οποίο όπως έχει ανακοινώσει από τον Ιανουάριο του 2023 αναπτύσσει η Northrop Grumman για το Lightning II. Το νέο ραντάρ θα ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, που θα προσδίδουν προφανώς ανώτερες επιδόσεις σε κάθε τομέα και όπως αναφέρει ο κατασκευαστής προορίζεται να αντιμετωπίσει υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές σε αέρα και επιφάνεια.
Η προμήθεια αφορά 20 μόνο συστήματα ραντάρ.
Αντιθέτως, η ενημέρωση είναι σαφής ως προς τον κινητήρα που θα φέρουν τα F-35, προσδιορίζοντας ότι πρόκειται για τον F135 της Pratt & Whitney. Στην παρούσα φάση, έχει αποφασισθεί η αναβάθμιση του κινητήρα, βάσει του προγράμματος Αναβάθμισης Πυρήνα Κινητήρα (Engine Core Upgrade) που θα προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις και αξιοπιστία. Η σχετική απόφαση ελήφθη τον Μάρτιο του 2023. Η εταιρεία ολοκλήρωσε προσφάτως την Προκαταρκτική Σχεδιαστική Ανασκόπηση (PDR) και σχεδιάζει την ολοκλήρωση της σχεδιαστικής φάσεως στα μέσα του 2025, με την Κρίσιμη Σχεδιαστική Ανασκόπηση (CDR) για να ξεκινήσουν οι δοκιμές από το 2026. Η αναβαθμισμένη έκδοση, θα είναι διαθέσιμη από το 2029, αν και αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιας επιταχύνσεως κατά ένα εξάμηνο περίπου.
Τα αεροπλάνα νέας κατασκευής, θα φέρουν εξαρχής τον F135 ECU ενώ στα υφιστάμενα, θα εκτελούνται εργασίες αναβαθμίσεως. Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός από τα πρώτα F-35 για την Πολεμική Αεροπορία θα φέρει αρχικώς τον κοινό F135, που εν συνεχεία θα τροποποιηθεί βάσει του ECU.
Η προμήθεια για την πρώτη ελληνική Μοίρα F-35, περιλαμβάνει 21 κινητήρες.