Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αποσύρσεις C-12C και Bell 212 από την Αεροπορία Στρατού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε περιορισμένη απόσυρση παλαιότερου αεροπορικού υλικού, έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες η Αεροπορία Στρατού, σε μία προσπάθεια περιορισμού της πολυτυπίας αλλά και διευκολύνσεως της υποστηρίξεώς του.

Η αρχή έγινε με την μεταβίβαση του μοναδικού ελικοπτέρου Bell 212 που υπήρχε στην δύναμή της, στην Πολεμική Αεροπορία. Το “801”, είχε ενταχθεί στην δύναμη της Αεροπορίας Στρατού τον Μάρτιο του 1972 και χρησιμοποιήθηκε για μετακινήσεις Υψηλών Προσώπων (VIP). Προ εικοσαετίας, τον Ιούνιο του 2003 είχε υποβληθεί σε εκσυγχρονισμό με την εγκατάσταση ισχυρότερων κινητήρων Pratt & Whitney PT6T-3B, που αντικατέστησαν τους PT6T-3.

Στις 10 Αυγούστου 2023 το “801” μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑ στην 112 Πτέρυγα Μάχης, από όπου επιχειρούν 3 ομοιότυπα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας. Εν τούτοις, δεν χρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά αλλά το τεχνικό προσωπικό αφαίρεσε τους κινητήρες του με σκοπό να αξιοποιηθούν για την υποστήριξη των ελικοπτέρων της 358 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης. Τα τελευταία, βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1976, όταν αποκτήθηκαν για μετακινήσεις VIP. Σήμερα, χρησιμοποιούνται κυρίως για αποστολές αεροδιακομιδών.

Από τα αεροπλάνα σταθερών πτερύγων, αποσύρεται το C-12A, ένα δικινητήριο αεροπλάνο που είχε ενταχθεί σε υπηρεσία το 1976 και είχε ως αποστολή μετακινήσεις VIP και γενική χρήση. Το C-12 είναι η στρατιωτική έκδοση του Beechcraft Super King Air και το “401”, είχε μεταβεί στην Γερμανία το 1998, όπου υποβλήθηκε σε εκσυγχρονισμό στην έκδοση C-12C. Είχε ενταχθεί στην δύναμη του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού. Πλέον διατίθεται προς πώληση από το ΥΠΕΘΑ. 

Από το αεροδρόμιο Μεγάρων επιχειρούν και 2 νεώτερα C-12R/AP, για τα οποία ανατέθηκε σύμβαση το 1999. Σκοπός ήταν να αντικατασταθεί το παλαιό U-9E Aerocommander που είχε συμπληρώσει τον επιχειρησιακό βίο του κι εκτελούσε αποστολές αεροφωτογραφήσεως. Για τον λόγο αυτό, η σύμβαση, πέραν των δύο αεροπλάνων, περιελάμβανε και ένα σύστημα φωτομηχανής τύπου RMK TOP της γερμανικής Carl-Zeiss, που συνοδεύεται από το Σύστημα Διαχειρίσεως Αερομεταφερόμενου Αισθητήρα (ASMS) δηλαδή τους ηλεκτρονι­κούς υπολογιστές διαχειρίσεως της φωτομηχανής και του φωτογραφικού προϊόντος. Με αυτό τον εξοπλισμό, η Αεροπορία Στρατού καλύπτει ανάγκες αεροφωτογραφήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα “402” και “403”, προσγειώθηκαν στα Μέγαρα στις 29 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου 2003, με απευθείας πτήση από το Κάνσας.

Πρόταση για ανταλλακτικά από τα MRH90 της Αυστραλίας στην Αεροπορία Στρατού

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close