Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τον Ιανουάριο τα 6 πρώτα Rafale στην Ελλάδα αλλά και η υπογραφή για να γίνουν 24

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε μεγάλο βαθμό παράλληλα, εξελίσσονται οι σχετικές εργασίες για την προμήθεια 3+1 φρεγατών FDI για το Πολεμικό Ναυτικό και την συμπληρωματική προμήθεια 6 μαχητικών Rafale F3R για την Πολεμική Αεροπορία. Κι ενώ η πρώτη υπόθεση ήλθε στο προσκήνιο με απροσδόκητο τρόπο, λόγω της χρονικώς ανεπίκαιρης αποφάσεως των αμερικανικών υπηρεσιών για την προσφορά φρεγατών HF2, στο παρασκήνιο έμεινε η ανάλογη πρόοδος των επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας για τα Rafale.

Την περασμένη εβδομάδα μονογραφήθηκαν τα σχετικά κείμενα που θα έχουν μορφή Τροποποίησης Συμβάσεων, ώστε να περιληφθούν ως συμπληρωματικές των αρχικών Συμβάσεων που υπεγράφησαν στις 25 Ιανουαρίου 2021. Πρόκειται συγκεκριμένως για τροποποιήσεις της Σύμβασης 013Γ/20 που αφορά τα αεροσκάφη με κάποια υλικά, της Σύμβασης 014Β/20 για την FOS και της Σύμβασης 015Γ/20 που αφορά τα όπλα.

Οι Τροποποιήσεις Συμβάσεων περιλαμβάνουν πέρα από τα 6 αεροσκάφη, επιπλέον εξοπλισμό αποστολής (φορείς όπλων, πυλώνες, εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, ιματισμό ιπταμένων, κάσκες TARGO κ.λπ.), επιπλέον ποσότητες ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης και φυσικά αριθμό κατευθυνομένων βλημάτων αέρος – αέρος Meteor. Το συνολικό ύψος της προμήθειας θα ανέλθει λίγο πιο κάτω από την τάξη του 1 δισ. €.

Κατά τα γνωστά, τα Σχέδια Τροποποίησης Συμβάσεων θα παρουσιαστούν ενώπιον της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων, κατόπιν θα τεθούν στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση νόμου, εν συνεχεία θα προωθηθούν προς γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά την έγκρισή του, θα υπογραφούν οι Τροποποιήσεις Συμβάσεων από τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ με τους εκπροσώπους των γαλλικών εταιρειών. Εκτιμάται ότι όλα θα είναι έτοιμα για την υπογραφή εντός Ιανουαρίου 2022. 

Στο μεταξύ, έχει ρυθμιστεί από καιρό ο προγραμματισμός της αφίξεως των πρώτων 6 Rafale από την Γαλλία στην Ελλάδα. Γνωρίζαμε από καιρό ότι καθορισμένη ημερομηνία ήταν η 19η Ιανουαρίου 2022, με δέσμευση μη δημοσιοποιήσεως αλλά το θέμα διέρρευσε αυτές τις ημέρες στα διάφορα μέσα. Τα αεροσκάφη θα απογειωθούν από την Γαλλία χωρισμένα σε δύο τριάδες, οι οποίες πιθανώς σε κάποιο σκέλος να ενωθούν για να προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Rafale: Οι τιμές μονάδος για μεταχειρισμένα και καινούργια

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close