Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Παράδοση του 20ού F-16V στην Πολεμική Αεροπορία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα ακόμη μαχητικό F-16 που αναβαθμίστηκε στην έκδοση V, παρέλαβε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία από την ΕΑΒ. Το αεροπλάνο επρόκειτο να παραδοθεί προ δεκαπενθημέρου περίπου, όντας με ολοκληρωμένες τις εργασίες αναβάθμισης, αλλά είχε παρουσιάσει κάποιο ζήτημα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία μέχρι την διόρθωση.

Πρόκειται για το αεροπλάνο με αριθμό ουράς “506”, που είναι ένα μονοθέσιο F-16C Block 52+ το οποίο επιχειρούσε με την 343 Μοίρα αλλά τώρα εντάχθηκε στην 340 Μοίρα. Με το πέρας των εργασιών αναβαθμίσεως, το αεροπλάνο πέρασε και από το βαφείο της ΕΑΒ, προκειμένου να επαναβαφτούν συγκεκριμένα σημεία των επιφανειών του, στα οποία είχε φθαρεί η βαφή. Με το ‘506″, έχουν παραδοθεί 20 αναβαθμισμένα αεροπλάνα στην Πολεμική Αεροπορία και άλλα 16 βρίσκονται στην ΕΑΒ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Για την εξέλιξη, η Lockheed Martin εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

Η Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσαν σήμερα το 20ο αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση “Viper” (F-16V) για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η παράδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, εξοπλίζοντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τον πιο προηγμένο και οικονομικά αποτελεσματικό στόλο F-16 στην Ευρώπη.

Η Lockheed Martin είναι περήφανη που συνεργάζεται με την ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16 στην προηγμένη διαμόρφωση Viper ως μέρος των λύσεών μας, 21st Century Security®, για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία“, δήλωσε ο OJ Sanchez, αντιπρόεδρος του Integrated Fighter Group της Lockheed Martin. “Αυτές οι αναβαθμίσεις διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες που ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την διαλειτουργικότητά του, καθώς στις ειρηνευτικές και αποτρεπτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη“.

Η Lockheed Martin, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), αναβαθμίζει 84 αεροσκάφη F-16 στη διαμόρφωση Viper, με στόχο την ολοκλήρωσή του προγράμματος μέχρι το 2027. Οι εργασίες για τα αεροσκάφη πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ, με την καθοδήγηση των ομάδων της Lockheed Martin που βρίσκονται τόσο στους χώρους στην ΕΑΒ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με 16 ακόμα αεροσκάφη σε εξέλιξη προς αναβαθμιση σε διαμόρφωση Viper, επιπλέον αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν κατά τη διάρκεια του έτους. Η συνεργασία αυτή ενισχύει τη διαλειτουργικότητα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και περιλαμβάνει προηγμένες βελτιώσεις ασφάλειας και συστημάτων, όπως το ραντάρ APG-83 και το σύστημα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης εδάφους. Η Lockheed Martin έχει αποφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε οικονομικά οφέλη στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέσω αυτής της μακροχρόνιας συνεργασίας.

ΟΚ Βουλής για 20 F-35, 8 Camcopter S-100, επιθεώρηση 36 MTU και σχέδιο οδικού χάρτη CONSTELLATION

Related Articles

Back to top button