Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Με δύο πτήσεις C-17 η άφιξη των τριών πρώτων MH-60R του ΠΝ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε μερικές ημέρες αναμένεται η άφιξη στην Ελλάδα των πρώτων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας MH-60R, επιβεβαιώνοντας τον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ που είχε γράψει σχετικώς από τις αρχές του περασμένου έτους ήδη. Η άφιξη θα γίνει αεροπορικώς, στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, με αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών C-17 Globemaster και μετά την αποκατάσταση των ελικοπτέρων, αυτά θα πετάξουν μέχρι το Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου.

Τα “ΠΝ 75, 76, 77” θα καταφθάσουν στην Ελλάδα με δύο πτήσεις. Η φόρτωση των πρώτων δύο ελικοπτέρων στο C-17 που θα απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Τζάκσονβιλ, είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο ενώ το τρίτο ελικόπτερο θα ακολουθήσει με δεύτερη πτήση.

Με σημερινό δελτίο Τύπου εξάλλου, η κατασκευάστρια Sikorsky, γνωστοποίησε την ολοκλήρωση όλων των δοκιμών και ελέγχων στα τρία ελικόπτερα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Sikorsky, μια εταιρεία της Lockheed Martin, ολοκλήρωσε τις δοκιμές των αισθητήρων και των ολοκληρωμένων συστημάτων αποστολής των τριών ελικοπτέρων MH-60R SEAHAWK® που έχει προμηθευτεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι δοκιμές που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, πιστοποιούν ότι κάθε ελικόπτερο MH-60R είναι επαρκές και αποτελεσματικό για εκτέλεση ανθυποβρυχιακών αποστολών και αποστολών εναντίον μονάδων επιφανείας, εξορμώντας είτε από ξηρά, είτε από πολεμικό πλοίο.

“Η ομοιοτυπία αυτών των ελικοπτέρων MH-60R SEAHAWK του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με 330 MH-60R και 250 MH-60S, όσο και με τον παγκόσμιο στόλο BLACK HAWK, επιτρέπει στην Sikorsky και το Ναυτικό των ΗΠΑ να συνεχίσουν την διατήρηση και αναβάθμιση αυτού του αποδεδειγμένης αξίας οπλικού συστήματος, για μέγιστη αποτροπή απειλής και επιχειρησιακή ικανότητα“, δήλωσε ο Paul Lemmo, Πρόεδρος της Sikorsky.

Η Ελλάδα είναι η εβδόμη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο MH-60R του Ναυτικού των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί εννέα MH-60R. Η Ισπανία και η Νορβηγία, έθεσαν παραγγελίες το 2024 για συνολικώς 14 MH-60R.

Άφιξη στην Ελλάδα

Τα πρώτα τρία MH-60R θα αφιχθούν στην Ελλάδα στο 2024 με αεροπλάνα μεταφορών του Ναυτικού των ΗΠΑ. Τέσσερα πρόσθετα ελικόπτερο θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την προμήθεια επτά ελικοπτέρων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ελικόπτερα MH-60R του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν σε 11 υφιστάμενα ελικόπτερα S-70B SEAHAWK στον Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου. Γνωστά ως Aegean Hawk, τα παλαιότερα ελικόπτερα αποκτήθηκαν απευθείας από την Sikorsky μεταξύ 1994 και 2005.

Αποκάλυψη του πρώτου MH-60R “ΠΝ 75” και αναγνώριση χαρακτηριστικών

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close