Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Jet Board Kraka για αμφίβιες επιχειρήσεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το Kraka είναι ένα ελαστικό πνευστό (“φουσκωτό”) πλωτό μέσο με προωθητικό σύστημα ηλεκτροκινητήρα ισχύος 11 kw, που παρουσίασε ο σουηδικός όμιλος SOAL Marine Group. Για την ακρίβεια, αποκαλείται Jet Board, δηλαδή σε ελεύθερη απόδοση είναι μία ελαστική “σανίδα” με κινητήρα, οπότε δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην έννοια του σκάφους, όπως ακριβώς και το Jet Ski.

Σκοπός του Kraka είναι η βελτίωση – ενίσχυση των δυνατοτήτων αμφιβίων επιχειρήσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον, οποιασδήποτε μονάδας. Φυσικά αυτό περιλαμβάνει πάσης φύσεως δραστηρότητες σε λίμνες, ποταμούς, δέλτα ποταμών, βάλτους, αστικά και παράκτια ύδατα, όπως βεβαίως και σε αρχιπελαγικό περιβάλλον. Είναι προφανές λοιπόν ότι το Kraka μπορεί να λειτουργεί σε περιβάλλον αλμυρού είτε γλυκού νερού. Αναλόγως της επιθυμίας του χρήστη, προσφέρεται σε απόχρωση μαύρη, χακί, γκρι ή κατά παραγγελία.

Το Kraka διατίθεται σε τρεις τυπικές εκδόσεις καθώς και μια έκδοση προσαρμοσμένη στις επιθυμίες του πελάτη, η οποία όμως φέρει τον ίδιο κινητήρα. Οι τρεις τυπικές εκδόσεις του Kraka, MIL 250, MIL 400, MIL 600, διακρίνονται από ωφέλιμο φορτίο 250, 400 και 600 κιλών αντιστοίχως. Οι διαστάσεις τους είναι 220×122 εκ., 300×140 εκ. και 340×160 εκ. αντιστοίχως. Το βάρος της σανίδας ανέρχεται αντιστοίχως σε 20, 30 και 45 κιλά, στο οποίο προστίθενται τα 35 κιλά της μπαταρίας και τα 28 κιλά της μονάδας προώθησης.

Το Kraka μπορεί να ριφθεί με ασφάλεια στο νερό από ύψος 10 μέτρων, από αιωρούμενο ελικόπτερο. Με την ρίψη του στο νερό, απαιτείται χρόνος ενός λεπτού μόνο, ώστε να τεθεί σε κίνηση. Η ικανότητα πλεύσεως φτάνει μέχρι το όριο των 6 Μποφόρ.

Το Kraka έχει σχεδιαστεί με γνώμονα δύο κύρια χαρακτηριστικά: την αξιοπιστία του κινητήρα και την ευκολία χρήσεως. Αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: την σανίδα – γάστρα, τον κινητήρα με περίβλημα, το πηδάλιο και τον συσσωρευτή – μπαταρία.

Σανίδα – γάστρα: Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η γάστρα, είναι συνθετικό Drop Stich Hypalon. Η γάστρα είναι εφοδιασμένη με διάφορες λαβές και παρελκόμενα για την συγκράτηση – πρόσδεση φορτίων. Επιπλέον, φέρονται βαλβίδες για ταχεία εκκένωση του αέρα.

Σύστημα Προώθησης: Η μονάδα προώθησης αποτελείται από τον κινητήρα με περίβλημα, σύστημα πηδαλίου και την μονάδα συσσωρευτή – μπαταρία. Το περίβλημα του κινητήρα συγκρατεί τον κινητήρα και τον συσσωρευτή.

Κινητήρας: Ηλεκτρικός κινητήρας ισχύος 11 kw που ψύχεται από το νερό, το οποίο παρέχει επαρκή εξωτερική ψύξη (υδρόψυκτος). Ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί αθόρυβα και σε χαμηλές ταχύτητες αλλά εξασφαλίζει την απαραίτητη ροπή ώστε να προσφέρει ικανότητα μεταφοράς βαρέων φορτίων με ταχύτητα.

Μονάδα συσσωρευτή: Αντικαταστάσιμος συσσωρευτής που αποτελείται από συσσωρευτή Ιόντων Λιθίου με ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης συσσωρευτή και λογισμικού.

Το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα, αντιλαμβάνεται τυχόν ανατροπή της σανίδας – γάστρα και θέτει εκτός λειτουργίας τον κινητήρα. Επίσης υφίσταται σύστημα που παρακολουθεί και ειδοποιεί για τυχόν υπερθέρμανση της γάστρας. Από την πλευρά των συσσωρευτών που χρησιμοποιούνται στο Kraka, έχει ληφθεί μέριμνα στην σχεδίαση και οι κυψέλες είναι διαχωρισμένες ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση έκρηξής τους σε περίπτωση βλάβης και εκθέσεως σε νερό. Για την εκκίνηση και απενεργοποίηση του κινητήρα, απαιτείται μαγνητικό κορδόνι ασφαλείας (kill cord). Ως δεύτερο κορδόνι ασφαλείας χρησιμεύει η λαβή ασφάλισης της μπαταρίας στην γάστρα και πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένα για την σωστή λειτουργία του συστήματος.

Τέλος, ως σύστημα ασφαλείας υφίσταται ένα κομβίο εκτάκτου ανάγκης, το οποίο δεν επηρεάζει την λειτουργία του kill cord. Το κομβίο, παρακάμπτει το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα και του συσσωρευτή, ώστε να καταστεί επιτρεπτή η πλήρης αποδέσμευση της μπαταρίας.

Το Kraka μπορεί να μείνει σε απόκρυψη (cache), αφημένο στην πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού και για να χρησιμοποιηθεί, μπορεί να πληρωθεί με αέρα ώστε να ανέλθει στην επιφάνεια και να επιπλεύσει. Η διαδικασία είναι ταχεία καθώς ο απαιτούμενος χρόνος είναι μόλις 3 δευτερόλεπτα. Για να έλθει στην επιφάνεια από βάθος 2 μέτρων, απαιτούνται 10 δευτερόλεπτα.

Όταν το Kraka βρίσκεται στην ακτή και προετοιμάζεται για χρήση, απαιτούνται 5 λεπτά για την πλήρωση με αέρα ενώ για εκκένωση του αέρα, απαιτούνται 3 λεπτά. Ο ίδιος χρόνος απαιτείται για να καταδυθεί το Kraka όταν βρίσκεται στην επιφάνεια του νερού.

Η αλλαγή μπαταρίας, είναι εύκολη υπόθεση και εκτελείται σε χρόνο 1 λεπτού μόνο. Ο χρόνος λειτουργίας της, κυμαίνεται μεταξύ 25-60 λεπτά ενώ αναλόγως του μοντέλου, υπάρχει διαφοροποίηση στις επιδόσεις της μέγιστης αναπτυσσόμενης ταχύτητας και της μέγιστης ακτίνας ενεργείας. Στα MIL 250, MIL 400 και MIL 600 η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνεται είναι 15, 13 και 12 κόμβοι αντιστοίχως ενώ η μέγιστη ακτίνα ενεργείας με μία μπαταρία, κυμαίνεται μεταξύ 7-15, 6-13 και 6-12 ν.μ. αντιστοίχως, αναλόγως της ταχύτητος πλεύσεως, του μεταφερόμενου φορτίου κ.λπ. Καθώς είναι δυνατή η αλλαγή μπαταρίας εν πλω, κατά την διάρκεια της αποστολής, οι ανωτέρω επιδόσεις διπλασιάζονται κ.ο.κ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ

Ως πεδία εφαρμογών, δηλαδή τυπικές τακτικές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Kraka από αμφιβίους καταδρομείς ή ομάδες διάσωσης, μπορούν να παρουσιαστούν τα παρακάτω:

 • Ταχεία άφεση – εκτόξευση από μεγαλύτερα σκάφη, οχήματα, ελικόπτερα ή αεροσκάφη.
 • Aσφαλής μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού.
 • Αφανής διείσδυση προσωπικού πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
 • Χρησιμοποίηση ως μη επανδρωμένη πλατφόρμα.
 • Αποστολές χαμηλού ίχνους.
 • Χρησιμοποίηση ως πλατφόρμα υποστηρίξεως, επιτηρήσεως ή βάσεη πυρών υποστηρίξεως.
 • Χρησιμοποίηση ως μέσο μεταφοράς προσωπικού κρισίμων ειδικοτήτων (μεταφραστές, στρατιωτικοί χειρουργοί κ.λπ.)
 • Ταχεία απαγκίστρωση προσωπικού ή απωλειών μάχης από θαλάσσης.
 • Χρησιμοποίηση ως πλατφόρμα επιτηρήσεως με αισθητήρες για την συλλογή πληροφοριών.
 • Δυνατότητα υποβρύχιας μακράς φύλαξης, για αποστολές χαμηλού ίχνους.
 • Ρυμούλκηση ως σχεδία, για ενισχυμένη ικανότητα μεταφοράς υλικών.

Προσαρμοσμένες εκδόσεις του Kraka και παραδείγματα τροποποιήσεων με σκοπό την κάλυψη ιδιαιτέρων επιχειρησιακών απαιτήσεων του χρήστη, είναι οι παρακάτω:

 • Αερομεταφερόμενη (Air): Κατασκευάζεται όσο το δυνατόν ελαφρύτερη, μειώνοντας τον αριθμό των λαβών και το μέγεθος της γάστρας ενώ φέρει σύστημα ταχείας αυτόματης πλήρωσης με φιάλες.
 • Κατάδυσης (Dive): Προσαρμοσμένη για υποβρύχιο χειρισμό, φέρει μεγαλύτερες βαλβίδες προσωρινής αποθήκευσης, φέρει λαβές κάτω από την γάστρα και σύστημα ταχείας αυτόματης πλήρωσης με φιάλες. Διακρίνεται από δυνατότητα υποβρύχιας μακράς αποκρύψεως (Caching).
 • Μεταφοράς Υλικών (Transport): Φέρει αυξημένο αριθμό λαβών και ιμάντων φορτίου, εξαρτήματα για όπλα και βραχίονες για αισθητήρες ενώ διακρίνεται από αυξημένο μέγεθος γάστρας και επιπλέον θαλάμους.
 • Μη Επανδρωμένη (Drone): Φέρει εγκατεστημένο ηλεκτρικό σύστημα αυτόματου πιλότου με δυνατότητα τηλεχειρισμού του Kraka από απόσταση μέχρι και 30 ν.μ. (50 χλμ.). Μέχρι 20 Kraka μπορούν να κατευθυνθούν από το ίδιο σύστημα τηλεχειρισμού.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην ικανότητα αερομεταφοράς και ρίψεως με αλεξίπτωτο, χάρη στο Σύστημα Βαρελιού Ρίψεως Αέρος/ Εν Σειρά Πολλαπλών Αποστολών (Multi-Mission Tandem/ Airdrop Barrel System) SWORD. Η συλλογή αυτή έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξασφάλιση δυνατότητος ρίψεως πολλαπλών φορτίων από στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη μεταφορών. Η βαρελοειδής σχεδίαση συντελεί στην μείωση του χρόνου συσκευασίας, επιτρέπει την φόρτωση επί του αεροπλάνου επάνω από τον στόχο και χάρη στον αεροστεγή περιλήπτη προστατεύεται το φορτίο κατά την πρόσκρουση. Κατά την έξοδο από το αεροπλάνο, όσο και κατά την ανάπτυξη του θόλου του αλεξιπτώτου, η σχεδίαση συντελεί στην μείωση της ασκουμένης φορτίσεως, αποτρέποντας φαινόμενα τραυματισμού του αλεξιπτωτιστού ή προκλήσεως ζημιών στο φορτίο και σε τελική ανάλυση, εξασφαλίζοντας ασφαλή ρίψη από την πρώτη στιγμή μέχρι την προσγείωση.

Για την κάλυψη διαφόρων απαιτήσεων στην χρησιμοποίηση και συντήρηση του Kraka, προσφέρονται διάφορα παρελκόμενα από τον κατασκευαστή.

 • Ενισχυμένη θήκη μεταφοράς – αποθήκευσης, για ασφαλή μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις.
 • Μεταφερόμενη ηλεκτρική ή χειροκίνητη αντλία υψηλής πιέσεως στρατιωτικών προδιαγραφών.
 • Ανταλλακτικές μπαταρίες – συσσωρευτές.
 • Σύστημα ατομικής μεταφοράς πλάτης.
 • Υποβρύχιος σάκκος για απόθεση σε βάθος μέχρι 26 μέτρων.
 • Ανταλλακτικά συστήματος προώσεως.
 • Συλλογές επισκευής της γάστρας και του συστήματος προώσεως.
 • Ελαφρές φιάλες καταδύσεως ταχείας πληρώσεως αέρα.
 • Προγραμματιζόμενοι πνευστήρες ή σύνδεσμοι για σύνδεση φιάλης πληρώσεως αέρα με τις βαλβίδες πληρώσεως.
 • Ηλεκτρονικοί προγραμματιζόμενοι πνευστήρες.
 • Συστήματα ταχείας αφέσεως και περισυλλογής.
 • Φανοί ίχνους για ρίψη με αλεξίπτωτο.
 • Σύστημα αεροπορικών ρίψεων
 • Σύστημα αποθέσεως σε βάθος 2 μέτρων (10 μέτρων με ειδικές βαλβίδες και μπαταρία).
 • Ιμάντας ρυμουλκήσεως για ρυμούλκηση από Jet Ski ή ελαστική λέμβο.
 • Υδατοστεγής θήκη μεταφοράς – αποθήκευσης φορτιστή μπαταρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Kraka μπορεί να διαμορφωθεί σε πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών – επιτηρήσεως, εφόσον εγκατασταθεί σε αυτό σύνολο αισθητήρων. Γενικώς, λόγω της αθόρυβης λειτουργίας, του χαμηλού οπτικού ίχνους του, που μπορεί να αλλοιωθεί με δίχτυ παραλλαγής, της δυνατότητος μειώσεως του υπερύθρου ίχνους και του μικρού ίχνους ραντάρ, το Kraka προσφέρεται για διακριτική – αφανή διείσδυση ή προσέγγιση σε μία περιοχή, επιτρέποντας επιπλέον επιλογές δράσεως στις μονάδες που το διαθέτουν.

Οι καινοτομίες της “ΩΡΙΩΝ 23” και η πρόβα των υπό συγκρότηση Ελληνικών SOTG και SOCC

Tags

Related Articles

Back to top button
Close