Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

Jeep Renegade – Η αναγέννηση του θρύλου

Jeep Renagade
Η αναγέννηση του θρύλου
ΗΛΙΑΣ ΜΑΤΖΑΒΑΣ

«Ο στρατός ζήτησε ένα όχημα πιστό σαν σκύλο, δυνατό σαν άλογο κι ευκίνητο σαν αγριοκάτσικο. Και του έφεραν έναν ήρωα». Αυτό ήταν το σχόλιο του Dwight D. Eisenhower όταν αντίκρισε το θρυλικό Willys MB. To όχημα που πριν 74 χρόνια ανέλαβε να κατασκευάσει για τον αμερικανικό στρατό η εταιρεία Willys Overland.

Αυτό το όχημα γενικής χρήσης, ήταν ουσιαστικά και το πρώτο τετρακίνητο SUV. Το οποίο μετεξελίχθηκε σ’ έναν… ήρωα που μπορούσε να κατακτήσει ακόμα και τα… εχθρικά εδάφη.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Jeep παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να δημιουργεί καινοτόμα και κυρίως ικανά τετρακίνητα οχήματα για τους φίλους της περιπέτειας. Το γεγονός αυτό την χαρακτήρισε ως μια από τις πιο ποθητές μάρκες αυτοκινήτων. Μόνο που μέχρι πρότινος, τα Jeep ήταν αυτοκίνητα που δεν μπορούσε να αποκτήσει ο καθένας. Λόγω… τιμής αλλά και λόγω… κυβικών. Το νέο Renegade όμως έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα αφού πλέον απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό.

Πρόκειται για το πρώτο μικρό SUV της εταιρείας. Σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ αλλά κατασκευάζεται στην Ιταλία, αφού ανήκει στον όμιλο FCA (FIAT CHRYSLER Automobiles). Το μήκος (4,23 μέτρα) παραπέμπει σε ένα… καθημερινό αυτοκίνητο πόλης. Αλλά ο σχεδιασμός του βασίζεται στο μεγαλύτερο Wrangler.

Ξεχωρίζει η εμβληματική μάσκα με τις επτά γρίλιες και τα μεγάλα στρογγυλά φωτιστικά σώματα, οι μικροί πρόβολοι, τα τραπεζοειδή ανοίγματα των θόλων και το μυώδες αμάξωμα. Την εξωτερική εικόνα συμπληρώνουν τα ογκώδη ελαστικά, οι προφυλακτήρες, οι προστατευτικές ποδιές και ένα χαρακτηριστικό κόψιμο στο σχεδιασμό των θυρών, που θυμίζουν τα ημίθυρα των κλασικών Jeep.

“SINCE 1941”
Τις ρίζες της μάρκας θυμίζουν και τα πίσω φωτιστικά σώματα στα οποία έχει ενσωματωθεί το χαρακτηριστικό Χ, που συναντάμε στα στρατιωτικά Jerry Cans! Αλλά και στο εσωτερικό, το πρώτο που αντικρίζεις είναι η σκαλισμένη στο ταμπλό, πάνω από την κεντρική οθόνη, επιγραφή “SINCE 1941”. Είπαμε. Μπορεί το νέο Renegade να είναι σύγχρονο και πιο φιλικό, έπρεπε όμως να διατηρήσει τις επιρροές του από το Willys. Kάτι που το αποδεικνύει, κυρίως με τις εκτός δρόμου δυνατότητες κίνησης.

Ακόμα και η δικίνητη έκδοση, η οποία έχει το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον, προσφέρει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τα διάφορα άλλα crossovers. Άλλωστε έχει 17,5 εκατοστά απόσταση από το έδαφος, γωνία αποχώρησης 29,7 μοιρών, γωνία προσέγγισης 17,9 μοιρών, γωνία ράμπας 21,2 μοιρών, ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς με αυτορυθμιζόμενα αμορτισέρ, αλλά και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό! Όλα αυτά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του μέσου οδηγού, ακόμα και αν υποβάλει το Renegade σε, λογικές, εκτός δρόμου δοκιμασίες.

Τα όρια των «αποδράσεων» βέβαια, είναι μεγαλύτερα στην περίπτωση του τετρακίνητου Trailhawk. Η απόσταση από το έδαφος φτάνει στα 21 εκατοστά, η γωνία αποχώρησης στις 34,3 μοίρες, η εντυπωσιακή γωνία προσέγγισης στις 30,5 μοίρες και η γωνία ράμπας στις 25,7 μοίρες. Έχει επίσης δυνατότητα έλξης ρυμουλκούμενου με βάρος μέχρι 1.500 κιλά, ενώ  μπορεί να κινηθεί απροβλημάτιστα σε υδάτινα περάσματα βάθους μέχρι 48 εκατοστά!

Όλα αυτά τα οφείλει κυρίως στο σύστημα τετρακίνησης Jeep Active Drive Low, που διαμοιράζει αυτόματα τη ροπή μεταξύ του εμπρός και του πίσω άξονα. Επίσης, το Renegade είναι το πρώτο SUV με δυνατότητα απεμπλοκής του πίσω διαφορικού, ενώ ο οδηγός ανάλογα με τα εδάφη που θέλει να κινηθεί, μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη, μπορεί να επιλέξει πέντε διαφορετικές ρυθμίσεις: Auto, Snow, Sand, Mud και Rock. Τους ηλεκτρονικούς βοηθούς συμπληρώνουν το Σύστημα Αποτροπής Ανατροπής και το Σύστημα Υποβοήθησης Κατάβασης, το οποίο ενεργοποιείται στη σχέση μετάδοσης 4WD Low και κρατά την ταχύτητα μέχρι τα 8 χλμ./ώρα χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να πατάει το φρένο.

JEEP…1.400;
Ο σημαντικότερος λόγος όμως που το νέο Renegade χαρακτηρίζεται πλέον προσιτό, είναι οι κινητήρες του. Ξεχάστε τα… αμερικανικών προδιαγραφών κυβικά! Τα βενζινοκίνητα κινητήρια σύνολα ξεκινούν από τα 1,4 λίτρα Τούρμπο με 140 (FWD) ή 170 ίππους (4WD), ενώ υπάρχει και 1,6 με 110 ίππους. Από 1,6 με 120 ίππους ξεκινούν και οι πετρελαιοκίνητες δικίνητες εκδόσεις, ενώ οι τετρακίνητες διαθέτουν δίλιτρο σύνολο με 140 ή 170 ίππους και συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο 9 ταχυτήτων!

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους ικανοποιητικούς χώρους και τον πληρέστατο εξοπλισμό, διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο «πακέτο», το οποίο είναι ιδιαίτερα φιλικό στη χρήση, δεν κουράζει όπως οι πρόγονοί του και δεν απαιτεί «σπαρτιάτικες» θυσίες. Μπορεί να μην είναι… αγριοκάτσικο, παραμένει όμως ευκίνητο και δυνατό, έχοντας όνομα με ιστορία. Άλλωστε δεν προορίζεται για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά για καθημερινές, ακόμα και οικογενειακές, μετακινήσεις.

Το JEEP Renegade εξελέγη «Αυτοκίνητο του 2016» από τους δημοσιογράφους που είναι μέλη του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα».

Στα πίσω φωτιστικά σώματα έχει ενσωματωθεί το χαρακτηριστικό Χ που συναντάμε στα στρατιωτικά Jerry Cans.

Πληρέστατο, εύχρηστο, άνετο και ποιοτικό το εσωτερικό.

Διακόπτης ρύθμισης αναλόγως του εδάφους με επιλογές Auto, Snow, Sand, Mudκαι Rock.

Η σκαλισμένη στο ταμπλό επιγραφή “SINCE 1941”, παραπέμπει στο διάσημο WillysMB. Για όσους έχουν ιστορικές «ανησυχίες»…

Το Renegade προσφέρει πολύ μεγαλύτερες εκτός δρόμου δυνατότητες κίνησης από διάφορα άλλα crossovers.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close