Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

«Inherent Resolve» – Το Πυροβολικό των Πεζοναυτών “καθάρισε” στη Συρία

Rheinmetall Lynx

Εντατικές είναι οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία. Η εκστρατεία εναντίον του ISIS συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται πλέον για έναν πόλεμο που είναι «αόρατος» στην κοινή γνώμη της Δύσης καθώς υπάρχει ελάχιστη κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να απελευθερώσουν με τη βοήθεια της συριακής «αντιπολίτευσης» τα τελευταία 2 χρόνια, κύριες εστίες αντίστασης των ισλαμιστών, σε πόλεις όπως η Φαλούτζα και η Μοσούλη στο Ιράκ, αλλά και η Ράκα στην Συρία.

Ο ρόλος του Πυροβολικού των Πεζοναυτών

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ σε αυτές τις επιτυχίες –ιδίως στη Ράκα– με την κατάληψη της αυτοαποκαλούμενης «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους το φθινόπωρο του 2017. Είχαν προηγηθεί μήνες σκληρών μαχών μέσα σε κατοικημένες περιοχές από τις δυνάμεις της «Συριακής Αντιπολίτευσης» (SDF) οι οποίες υποστηρίχθηκαν ενεργά και από Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Οι πυροβολητές της 11ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (11th MEU) ανέλαβαν να παράσχουν πυρά υποστήριξης Πυροβολικού στους μαχητές του SDF, ενώ η σφοδρότητα των μαχών ανακλάται από το γεγονός ότι η Μοίρα Πυροβολικού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις, έβαλλε περισσότερα βλήματα από οποιαδήποτε άλλη μονάδα από την εποχή του Πολέμου του Βιετνάμ!

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μονάχα για μια περίοδο 5 μηνών, το Πυροβολικό των Πεζοναυτών με ρυμουλκούμενα πυροβόλα M777A2, έβαλλε σχεδόν 35.000 βλήματα εναντίον εχθρικών στόχων.

Οι ανορθόδοξες τακτικές των ισλαμιστών 

Από τότε, οι ισλαμιστές του ISIS έχουν περιοριστεί πλέον μονάχα σε έναν μικρό θύλακα κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού στη Συρία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται φυσικά μέχρι σήμερα αλλά έχει επέλθει στασιμότητα, εξαιτίας της πρόκλησης που παρουσιάζει για τις δυνάμεις του SDF η εκκαθάριση οχυρωμένων θέσεων και υπογείων τούνελ που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές.

Στο μεταξύ, οι ισλαμιστές όχι μόνο αντιστέκονται σθεναρά αλλά στο τέλος Οκτωβρίου εξαπέλυσαν αντεπίθεση στην ανατολική Συρία, σκοτώνοντας περί τους 40 μαχητές του SDF και αιχμαλωτίζοντας επίσης αρκετούς από αυτούς. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated Press, η αντεπίθεση των ισλαμιστών ήταν καλά οργανωμένη καθώς εκμεταλλεύτηκε τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξαιτίας μια αμμοθύελλας που απέτρεψε την παροχή αεροπορικής υποστήριξης από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Ένα δεύτερο ανάλογο εγχείρημα που οι ισλαμιστές προσπάθησαν να φέρουν εις πέρας στο τέλος Νοεμβρίου απέτυχε, καθώς οι εχθρικές δυνάμεις χτυπήθηκαν και πάλι από ισχυρά πυρά πυροβολικού των Πεζοναυτών.  

Μεθοδική διαδικασία εκκαθάρισης

Μέσα στον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότερες από 800 αποστολές κρούσης από μαχητικά των ΗΠΑ σε θέσεις του ISIS στην περιοχή Χατζίν της Συρίας, πλησίον του ποταμού Ευφράτη. Ο συνολικός απολογισμός για τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τις τελευταίες 15 μέρες στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Inherent Resolve», περιλαμβάνει την καταστροφή 50 οχημάτων, 36 γραμμών ανεφοδιασμού, 9 εχθρικών θέσεων, 4 κέντρων διοίκησης & ελέγχου, παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα καθώς και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του επιτελείου Διοίκησης της Επιχείρησης «Inherent Resolve» Συνταγματάρχη Sean Ryan του Στρατού των ΗΠΑ, οι μάχες συνεχίζονται και είναι έντονες ενώ επικεντρώνονται στην περιοχή Χατζίν στη Συρία. Διευκρινίστηκε πάντως ότι οι δυνάμεις του SDF συνεχίζουν να προωθούνται, αν και έχουν αντιμετωπίσει αρκετές αντεπιθέσεις από ισλαμιστές, δεν υπάρχει όμως σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων καθώς «η διαδικασία εκκαθάρισης που ακολουθούν είναι μεθοδική».

Tags

Related Articles

Back to top button
Close