Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η ελληνική Aether Aeronautics ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά των εναερίων στόχων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια από τις υποσχόμενες ελληνικές παρουσίες στην διάρκεια της έκθεσης DEFEA 2021, αφορούσε την εταιρεία Aether Aeronautics που εδρεύει στα Χανιά και ανήκει στον Όμιλο EFA GROUP. Η εταιρεία, χάρη στο έμψυχο δυναμικό της, ειδικεύεται κυρίως στους εναέριους στόχους (Target Drones) που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς δοκιμών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει περισσότερα από 15 διαφορετικά μοντέλα Target Drones και οικογένειες αεροσκαφών, καλύπτοντας όλο το φάσμα των επιδόσεων από χαμηλές μέχρι και διηχητικές ταχύτητες. Επιπροσθέτως, η εταιρεία δραστηριοποιείται στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή πρωτοτύπων ελαφρών αεροσκαφών, παρέχει υπηρεσίες τεχνικών συμβούλων, αξιολόγηση και πλήρη χρονοδιαγράμματα πτητικών δοκιμών.

Στο περίπτερο κυριαρχούσαν τα ομοιώματα εναερίων στόχων, με πλέον αντιπροσωπευτικό το NMS-2, που διακρίνεται από υψηλές επιδόσεις ταχύτητος και υψομέτρων πτήσεως, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό για αξιολόγηση αντιαεροπορικών συστηματων σε απαιτητικά σενάρια αντιμετωπίσεως απειλών. Ο κινητήρας turbojet επιτρέπει ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητος 720 χ.α.ώ. και είναι δυνατή η εξομοίωση διαφόρων εναερίων απειλών με ρυθμιζόμενη διαμόρφωση RCS.

Η εμπειρία, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Aether Aeronautics επιτρέπουν αισιοδοξία για την εδραίωσή της στην διεθνή αγορά, δεδομένου ότι προσφάτως επικράτησε σε διαγωνιστική διαδικασία στο εξωτερικό. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει εμπράκτως ότι η ελληνική εταιρεία είναι ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά και σε συνδυασμό με την ευκολία του Πεδίου Βολής Κρήτης του ΝΑΤΟ (NAMFI) στην Σούδα, επιτρέπει αισιοδοξία και για μελλοντικές συμβάσεις από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εξάλλου, η εταιρεία έχει λάβει πιστοποίηση καταλληλότητος από το NAMFI για τους εναέριους στόχους PNS-1 και NMS-2 ως προς την διεξαγωγή πτήσεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Η σύμβαση που ανέλαβε η εταιρεία, αφορά την Χιλή, η οποία προετοιμάζει πρόγραμμα πιστοποιήσεως κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας – αέρος του ναυτικού της. Συγκεκριμένα, το Ναυτικό της Χιλής υλοποιεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 3 φρεγατών Type 23 που αγόρασε μεταχειρισμένες από την Μεγάλη Βρετανία

Ανάδοχος του προγράμματος είχε αναδειχθεί το 2017 η Lockheed Martin Canada, που εγκαθιστά στις φρεγάτες το σύστημα μάχης CMS-330 σε συνδυασμό με εγκατάσταση νέων αισθητήρων. Το νέο σύστημα μάχης πρόκειται να πιστοποιηθεί για συνεργασία με τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος CAMM(M) γνωστά ως Sea Ceptor σε υπηρεσία με το Βασιλικό Ναυτικό.

Ενδεικτικό της εκτάσεως του προγράμματος που ξεκινάει από το προσεχές φθινόπωρο, είναι η χρησιμοποίηση 18 εναερίων στόχων NMS-2 της Aether Aeronautics, που περιλαμβάνονται στην σχετική σύμβαση.

Πρώτη εξαγωγική επιτυχία εναέριων στόχων από EFA και AETHER AERONAUTICS

Tags

Related Articles

Back to top button
Close