Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στα προγράμματα συστημάτων κατά πυρών ρουκετών, πυροβολικού, όλμων (C-RAM) και Ελικοπτέρου Νέας Γενιάς του ΝΑΤΟ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι υπουργοί Αμύνης Γερμανίας, Ελλάδος, Ηνωμένου Βασιλείου και Ουγγαρίας υπέγραψαν σήμερα Επιστολή Προθέσεως (Letter of Intent) για το πολυεθνικό Πρόγραμμα Υψηλού Προφίλ (High Visibility Project) για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών στον τομέα των Ταχείας Αναπτύξεως Κινητών Συστημάτων Αντιμετωπίσεως Ρουκετών, Πυροβολικού και Όλμων (C-RAM) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η τελετή υπογραφής έλαβε χώρα στο πλαίσιο της φθινοπωρινής Συνόδου των Υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας.

Ειδικοί από τις τέσσερις σύμμαχες χώρες θα ερευνήσουν επιλογές για πολυεθνική ανάπτυξη και προμήθεια ικανοτήτων στον συγκεκριμένο τομέα, με ιδιαίτερο επίκεντρο στις καινοτόμες λύσεις όπως οι ικανότητες που βασίζονται στα συστήματα κατευθυνόμενης ενεργείας. Η έναρξη προμήθειας/αναπτύξεως της υποδειχθήσης λύσεως, τοποθετείται το 2024.

Οι ικανότητες C-RAM θεωρούνται ζωτικές για την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη και προμήθεια αποτελεσματικών συστημάτων για την άμυνα των δυνάμεων από απειλές πυρών ρουκετών, πυροβολικού και όλμων θα συμβάλει στην αποτελεσματική προστασία προσωπικού, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Κατά τον βοηθό γραμματέα Στρατηγό Mircea Geoană, “η συγκεκριμένη πρωτοβουλία C-RAM θα αυξήσει σημαντικά τις ικανότητες αναλήψεως επιχειρήσεων υψηλής εντάσεως, επαυξάνοντας την προστασία προσωπικού, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού από επιθέσεις ρουκετών, όλμων και πυροβολικού καθώς και συμβατικών αεροπορικών απειλών”.

Η πρωτοβουλία προνοεί για μια λύση χαμηλότερου κόστους και περισσότερο ανθεκτική που θα επαυξάνει την διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμετασχόντων συμμαχικών κρατών.

Στην ίδια σύνοδο ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος με τους συναδέλφους του Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, υπέγραψαν LoI για το πρόγραμμα Ελικοπτέρου Νέας Γενιάς (NGRC) που αφορά την ανάπτυξη μέσων ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών που θα ενταχθούν σε υπηρεσία την περίοδο 2035-2040. Κατόπιν αυτής της εξελίξεως, ξεκινούν οι εργασίες προσδιορισμού των απαιτήσεων και καθορισμού λεπτομερούς σχεδίου με ορόσημα στον οδικό χάρτη του προγράμματος.

Όπως και στην περίπτωση του προγράμματος C-RAM, από το 2022 και μετά τοποθετείται ο στόχος της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ των υπουργών Αμύνης και αμέσως μετά η έναρξη της φάσεως σχεδιάσεως και αναπτύξεως του ελικοπτέρου.

Συνολικώς σε εξέλιξη βρίσκονται 13 Προγράμματα Υψηλού Προφίλ του ΝΑΤΟ, που αποβλέπουν στην εξασφάλιση βελτιωμένης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητος, οικονομίες κλίμακος και συνδεσιμότητα μεταξύ συμμάχων ΝΑΤΟ και συνεργατών. Τα εν λόγω προγράμματα προορίζονται να αντιμετωπίσουν ζωτικούς τομείς που αφορούν Διοίκηση & Έλεγχο, εκπαιδευτικές δομές, πυρομαχικά και προμήθειες υψηλού κόστους. Αναλυτικότερα:

Διοίκηση & Έλεγχος: 

1. Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (C-SOCC)

2. Περιφερειακή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

Εκπαιδευτικές Υποδομές:

3. Πολυεθνικό Πρόγραμμα Ειδικών Αεροπορικών Δυνάμεων (ΜSAP)

4. Εκπαίδευση Αέρος ΝΑΤΟ Ευρώπης (NFTE)

Προμήθειες υψηλού κόστους:

5. Ικανότητα Πολλαπλών Ρόλων Μεταφορών Ανεφοδιασμού Πολλαπλού (MRTT-C)

6. Αεροσκάφος Πολλαπλών Αποστολών Ναυτικού (Μ3Α)

7. Μη Επανδρωμένα Συστήματα Ναυτικού (MUS)

8. Ελικόπτερο Νέας Γενιάς (NGRC)

9. Τμηματική Λύση για Ικανότητες Αεράμυνας Εδάφους (Modular GBAD)

10. Ταχείας Αναπτύξεως Κινητά Συστήματα Αντιμετωπίσεως Ρουκετών, Πυροβολικού και Όλμων (C-RAM)

Πυρομαχικά:

11. Κατευθυνόμενα Πυρομαχικά Ακριβείας Αέρος – Εδάφους (A2G-PGM)

12. Καθοριστικά Πυρομαχικά Χερσαίου Αγώνα (LBDM)

13. Καθοριστικά Πυρομαχικά Ναυτικού Αγώνα (ΜΒDM)

Η Ελλάδα συμμετέχει στα προγράμματα:

α) Εκπαίδευση Αέρος ΝΑΤΟ Ευρώπης (NFTE), όπως αποφασίσθηκε στην Σύνοδο Υπουργών Αμύνης του Ιουνίου 2020

β) Αεροσκάφος Πολλαπλών Αποστολών Ναυτικού (Μ3Α) έχοντας λάβει μέρος στην καταγραφή κοινών προδιαγραφών.

γ) Μη Επανδρωμένα Συστήματα Ναυτικού (MUS) που μεταξύ άλλων θα καλύπτουν τον εντοπισμό θαλασσίων ναρκών, ναρκαλιεία και ιχνηλάτηση υποβρυχίων.

δ) Ελικόπτερο Νέας Γενιάς (NGRC). 

ε) Ταχείας Αναπτύξεως Κινητά Συστήματα Αντιμετωπίσεως Ρουκετών, Πυροβολικού και Όλμων (C-RAM).

στ) Κατευθυνόμενα Πυρομαχικά Ακριβείας Αέρος – Εδάφους (A2G-PGM).

Στους στόχους είναι η συγκρότηση το 2024 Περιφερειακής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων με έθνος πλαίσιο την Ελλάδα.

Κατευθύνσεις ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στη συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων PESCO και EDIDP

Related Articles

Back to top button