Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η εγκατάλειψη του F-16 Block 52+

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 18 Νοεμβρίου και ώρα 15.40, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ο Ιπτάμενος αεροσκάφους F-16 Block 52+, εγκατέλειψε επιτυχώς στο έδαφος το αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο Αεροδρόμιο Ανδραβίδας.

Το αεροσκάφος ήταν το τελευταίο τετράδος του ιδίου τύπου και είχε αποπειραθεί προηγουμένως να προσγειωθεί ανεπιτυχώς, λόγω πλευρικών ανέμων και βροχής, με αποτέλεσμα να κάνει επανακύκλωση (go around). Κατά την τρίτη απόπειρα και καθώς ερχόταν στον διάδρομο 34 από δυσμάς εκτελώντας δεξιά στροφή, πιεζόμενος ενδεχομένως και από την κατάσταση καυσίμου, ο Ιπτάμενος κατάφερε να οριζοντιώσει με μικρή κλίση προς τα δεξιά. Το αεροσκάφος άγγιξε τον διάδρομο “βαριά”, πρώτα με τον δεξιό τροχό κι αμέσως μετά η δεξιά πτέρυγα άγγιξε το έδαφος, με αποτέλεσμα να αρχίσει να διαλύεται. Ο Ιπτάμενος, αντιδρώντας άμεσα ενεργοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και διασώθηκε ενώ το αεροσκάφος συνέχισε ανεξέλεγκτο την πορεία του στο έδαφος.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τις συνθήκες και τα αιτία του ατυχήματος.

Υπό το φως του προσφάτου ατυχήματος που ευτυχώς δεν απέβη μοιραίο για την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας και τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, υπογραμμίζεται ότι οι αεροπορικές έξοδοι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή υπό σε συνθήκες πιέσεως εντατικών πολεμικών επιχειρήσεων, ενέχουν αυξημένους κινδύνους για αεροσκάφη και προσωπικό, ακόμη και κατά την διάρκεια της προσγειώσεως. Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα ασφαλείας και η επαγρύπνηση εντείνονται. Είναι επομένως κρίσιμης σημασίας τα διάφορα συνεργεία και το προσωπικό ασφαλείας όχι μόνο να είναι καλά εκπαιδευμένα αλλά και να διαθέτουν τον εξοπλισμό, τα μηχανήματα και τα οχήματά τους στην καλύτερη δυνατή λειτουργική κατάσταση.

Ως προς το τελευταίο και χωρίς να υπονοούμε ότι έχει κάποια σχέση με το συμβάν, μπορούμε ενδεικτικώς να αναφέρουμε ότι από το 2017 το ΓΕΑ έχει αποφασίσει την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την «Προμήθεια Υλικών Αρχικής Υποστήριξης Βυθιζόμενου Συρματόσχοινου & Ανταλλακτικών Γενικών Επισκευών Ανασχετήρων ‘’PORT ARREST P-IV 500 S-8”». Ένα έτος μετά, στις 9 Μαΐου 2018 η ΓΔΑΕΕ προκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό υπ’ αριθμ. 05/17. Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει κατάληξη αφού στις 7 Απριλίου 2021 αποφασίσθηκε η ματαίωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι πέρα από τις προμήθειες αεροπορικού υλικού, οι επιχειρήσεις με αυτό υποστηρίζονται από πλειάδα βοηθητικών συστημάτων υποδομής των αεροπορικών βάσεων, που δεν πρέπει να παραμελούνται.

Παραδόθηκε το “411” – Φεβρουάριο του 2022 τα πρώτα 6 Rafale στην Ελλάδα

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close