Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η “ακτινογραφία” της επέμβασης της Ομάδας ΔΡΑΣΗ εναντίον των Κροατών χούλιγκαν

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τα αποτελέσματα της Ποινικής διαδικασίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν Κροάτες χούλιγκαν το βράδυ της 7ης Αυγούστου, επιβεβαιώνουν με τον πλέον αδιάψευστο και κατηγορηματικό τρόπο την απολύτως επιτυχή επέμβαση της Ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Από τις 105 συλλήψεις που πραγματοποίηθηκαν συνολικώς, οι 84 πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εκ των οποίων οι 80 από τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΡΑΣΗ. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την μεγάλη επιχειρησιακή αξία και αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθώς σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έκανε ουσιαστικώς όλα όσα δεν πραγματοποιήθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ). Δεν θα ήταν υπερβολή να τονιστεί το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ πρέπει να “μελετήσει” και να παραδειγματιστεί από τις ενέργειες και την υποδειγματική αμεσότητα ανταπόκρισης καθώς και την αποτελεσματικότητα των στελεχών της Ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Συνοπτικώς:

  • Ο επικεφαλής αξιωματικός της ΔΡΑΣΗ, εντόπισε την παρουσία των ατόμων και μετέφερε άμεσα πληροφορίες και εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
  • Κάλεσε άμεση ενίσχυση στο σημείο και από άλλες Ομάδες.
  • Οι Ομάδες, ανταποκρίθηκαν εντός ελαχίστου χρόνου, φθάνοντας στο σημείο που διατάχθηκαν κι ενισχύοντας την υπάρχουσα δύναμη.
  • Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε υποστήριξη από άλλες δυνάμεις της ΕΛΑΣ, όταν διατάχθηκαν να επέμβουν, οι Ομάδες ΔΡΑΣΗ συνεπλάκησαν με μεγάλο πλήθος, ιδιαίτερα επικίνδυνων ατόμων, που ήταν “οπλισμένα” με κάθε λογής αντικείμενα, καταφέρνοντας να συλλάβουν μεγάλο αριθμό από αυτούς.

Με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων και χωρίς ενίσχυση από άλλες αστυνομικές δυνάμεις, καθώς η μοναδική δύναμη που ενήργησε από κοινού, ήταν μια Ομάδα ΟΠΚΕ (της οποίας ο επικεφαλής έτυχε να είναι παλιό στέλεχος της Ομάδας ΔΕΛΤΑ – επομένως είχε εμπειρία τέτοιων καταστάσεων) η εμπλοκή με τους χούλιγκαν έγινε υπό συνθήκες δυσμενείς αριθμητικώς για το αστυνομικό προσωπικό. Οι άνδρες των Ομάδων ΔΡΑΣΗ ήταν συνολικώς 26, που τους ενίσχυσαν 5-6 συνάδελφοι από την Ομάδα ΟΠΚΕ. Οι χούλιγκαν ήταν 150 περίπου αλλά οι αστυνομικοί της ΔΡΑΣΗ κατόρθωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τους 80. Η Ομάδα ΟΠΚΕ πραγματοποίησε 4 ακόμη συλλήψεις.

Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι από την ολοκλήρωση των ανακρίσεων των 105 συνολικώς συλληφθέντων, άπαντες οδηγήθησαν σε προφυλάκιση! Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει την αξία της σωστής επέμβασης των Ομάδων ΔΡΑΣΗ, αφού αποδεικνύεται ότι δεν ενήργησαν προσαγωγές οποιουδήποτε ατόμου που απλώς έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή, αλλά όλοι όσοι συνελήφθησαν ήταν άτομα που συμμετείχαν στις επιθέσεις και τα προηγηθέντα επεισόδια.

Για να μπορέσει μια αστυνομική δύναμη να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε τόσο δύσκολες και επικίνδυνες, από κάθε άποψη και χωρίς υπερβολή, συνθήκες, απαιτείται το προσωπικό της να διακρίνεται όχι μόνο από υψηλό βαθμό εκπαιδεύσεως αλλά και απόλυτη πειθαρχία. Οι άνδρες της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, απέδειξαν ότι διακρίνονται και από τα δύο αυτά πολύτιμα στοιχεία ενώ προς αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι, παρά την μεγάλη αριθμητική τους υστέρηση, κατά την επιτυχή επέμβασή τους που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων, δεν υπέστησαν κανέναν τραυματισμό. Τα συγκεκριμένα δεδομένα, ενισχύουν την δυνατότητα της ΕΛΑΣ να καταδείξει ότι υπάρχει ικανότητα, αρκεί να επιδεικνύεται η αρμόζουσα υπεύθυνη και αποφασιστική διαχείριση από τα προϊστάμενα κλιμάκια.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό που επανδρώνει την ΔΡΑΣΗ, κυμαίνεται σε 200 άνδρες περίπου.

Τα συμπεράσματα είναι προφανή:

Η ΔΡΑΣΗ, επιβεβαιωμένα αποτελεί έναν πολύτιμο “πολλαπλασιαστή ίσχύος” στον όλο  μηχανισμό της ΕΛΑΣ. Ένας “πολλαπλασιαστής ισχύος”, ικανός να αποτρέψει αλλά και να διαχειριστεί αποτελεσματικά κάθε μορφής απειλή και οποιαδήποτε περίσταση.

Επιβάλλεται τόσο η πολιτική όσο και η ηγεσία του Σώματος, να στηρίξουν και να ενισχύσουν το έργο και την αποστολή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, με κάθε τρόπο.

Τέλος, κρίνεται απολύτως δίκαιη και επιβεβλημένη, η δημόσια αναγνώριση των ενεργειών των στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας για τη συνολική δραστηριοποίησή τους το βράδυ των επεισοδίων, κατά τον τρόπο που γνωρίζει η ηγεσία, ώστε να καταστεί αντιληπτό και προς την κοινή γνώμη που παρακολουθεί ενεή, ότι δεν υπάρχει ισοπεδωτισμός αλλά υφίστανται κρίση και κριτήρια. Στοιχεία απαραίτητα για την λήψη των κατάλληλων μέτρων προς τις κατευθύνσεις που επισημαίνουν οι επαΐοντες, και την εξ αυτών συνολική βελτίωση του Σώματος.

Η επιτυχής επέμβαση της ΕΛΑΣ κατά των χούλιγκαν ήλθε δυστυχώς καθυστερημένα

Related Articles

Back to top button