Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

HERCULES 2021: Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων με συμμετοχές Αιγύπτου, ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Διεθνή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων, με συμμετοχές για πρώτη φορά από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία, πρόκειται να φιλοξενήσει την επομένη εβδομάδα η Ελλάδα.

Η Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων HERCULES 2021 όπως ονομάζεται, είναι ιστορικής σημασίας καθώς δεν έχει διεξαχθεί ποτέ άλλοτε με τις συγκεκριμένες χώρες που έχουν ηγετικό ρόλο και ειδικό βάρος μεταξύ του Αραβικού Κόσμου. Η άσκηση ανακλά επίσης τις νέες συμμαχίες που προωθεί σε διπλωματικό επίπεδο η χώρα και τις οποίες υποστηρίζουν ως προς την διάσταση της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η συνεργασία αυτή, έχει φθάσει ήδη στο επίπεδο να αρκεί μια τηλεφωνική επικοινωνία του Α/ΓΕΕΘΑ με τον ομόλογό του κάποιας εξ αυτών των φίλων χωρών, για να υλοποιηθεί ακόμη και απρογραμμάτιστα, σε εντελώς ανύποπτο χρόνο, κάποια κοινή άσκηση που απαιτεί την μεταστάθμευση αεροπορικών δυνάμεων από την μια χώρα στην άλλη.

Ως προς τις Ειδικές Δυνάμεις, είναι γνωστό ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συνεκπαιδεύσεις και έχουν συνασκηθεί με προσωπικό αναλόγων μονάδων της Αιγύπτου. Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέχρι σήμερα προσωπικό των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων είχε επαφή μέσω των επισκέψεων στο Αμπού Ντάμπι για εκπαίδευση στην εκπαιδευτική εγκατάσταση αεροσήραγγας για άλματα ελευθέρας πτώσεως. Όμως στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα ανάλογη επαφή και συνεργασία ενώ δεν υφίσταται καν συμφωνία για Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται τέτοιου είδους ασκήσεις. 

Τα ανωτέρω αναδεικνύουν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και η ΔΕΠ, πέρα από την Πολεμική Αεροπορία, στην υποστήριξη της πολιτικής συσφίξεως των στρατιωτικών σχέσεων της Ελλάδος και με χώρες εκτός Συμμαχίας. Η πρόοδος είναι εμφανής, αφού όπως δείχνει και η HERCULES 2021, μετά τις συνεκπαιδεύσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας, ήλθε και η σειρά των Ειδικών Δυνάμεων, ζήτημα το οποίο τέθηκε από τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο κατά την επίσκεψή του τον παρελθόντα Μάιο στο Βασίλειο.

Η HERCULES 2021 ξεκινάει την ερχομένη Δευτέρα και θα διεξαχθεί το διάστημα 20-26 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής. Σε αυτήν, θα φιλοξενηθούν ομάδες Ειδικών Δυνάμεων από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία. Aν και οι ασκούμενες δυνάμεις είναι μικρές, η σπουδαιότητα της δραστηριότητος εντοπίζεται στην προαναφερθείσα ευρύτερη διάσταση που έχει.

Αναδιοργάνωση Ειδικών Δυνάμεων με μεταβολές σε Δ΄ ΜΚ, 1η ΜΑΛ και 505 ΤΠ/Ν

Tags

Related Articles

Back to top button
Close