Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Φορητά συστήματα DroneGun Tactical απέκτησαν οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην ταχεία προμήθεια ορισμένων φορητών συστημάτων αντιμετωπίσεως drone προέβηση ο Ελληνικός Στρατός προκειμένου να αποκτηθεί μια πρώτη ικανότητα ανταποκρίσεως στις συγκεκριμένες απειλές και να αποκτηθεί εμπειρία στην χρησιμοποίησή τους.

Οι Ειδικές Δυνάμεις προέβησαν στην προμήθεια αριθμού φορητών συσκευών DroneGun Tactical της αυστραλιανής εταιρείας DroneShield, που προσφάτως επιδείχθηκε στο πλαίσιο της ασκήσεως “ΩΡΙΩΝ 21” που οργάνωσε η ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ.

Το DroneGun Tactical είναι ένα φορητό σύστημα αντι-drone που φέρεται από έναν στρατιώτη, ο οποίος και το χειρίζεται. Το σύστημα αποτελείται από κατευθυνόμενες κεραίες σε διάταξη υπό μορφή φορητού όπλου, με πίνακα ελέγχου για επιλογή αποστάσεως εμπλοκής με ηλεκτρονικές παρεμβολές συχνοτήτων στον επιθυμητό στόχο. Μετά τον εντοπισμό του στόχου, ο χειριστής σημαδεύει προς την κατεύθυνσή του με το DroneGun Tactical, όπως σκοπεύει με ένα κοινό φορητό όπλο. Φροντίζει μόνο καθ’ όλη την διάρκεια της σκοπεύσεως να παρακολουθεί την κίνηση του drone ενώ έχει πιεσμένη διαρκώς την σκανδάλη που ενεργοποιεί τις ηλεκτρονικές παρεμβολές. Από τις παρεμβολές το drone αδρανοποιείται και είτε προσγειώνεται καθέτως στο έδαφος ή επιστέφει στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε.

(ΣΔΒ @ 2021)

Το βάρος του DroneGun Tactical είναι 7,3 κιλά, συμπεριλαμβανομένων 2 συσσωρευτών για την τροφοδοσία του με ηλεκτρική ισχύ, έχει αυτονομία λειτουργίας πλέον των 2 ωρών και το δραστικό βεληνεκές του ανέρχεται σε 1.500 μέτρα.

Ξεχωριστή συσκευή χειρός, χρησιμοποιείται για τον ευχερέστερο ηλεκτρονικό εντοπισμό των απειλών drone, με αποτέλεσμα το σύστημα να είναι ολοκληρωμένο και να μην στηρίζεται για τον εντοπισμό στόχων στον οπτικό εντοπισμό από τον χρήστη.

Ισραηλινή εύκαμπτη πολυφασματική συλλογή αποκρύψεως/ παραλλαγής στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις

Tags

Related Articles

Back to top button
Close