Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αλλαγή Διοίκησης και σημαντικές προκλήσεις για την 31η ΜΕΕΔ

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ), από τον Αντισμήναρχο (ΕΑ) Ευάγγελο Ντάγκα στον Σμήναρχο (Ι) Ευθύμιο Σιμιτζή, παρουσία του Διοικητή της 112 Πτέρυγας Μάχης, Ταξίαρχου (Ι) Κυριάκου Παναγιωτόπουλου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, διατελέσαντες Διοικητές της 31ης ΜΕΕΔ, εκπρόσωποι της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι Διοικητές του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών, της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, του 865 Τάγματος Εναερίου Εφοδιασμού, καθώς και εκπρόσωποι του Office of Defense Cooperation στην Ελλάδα και των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών.

Όπως δήλωσε ο απερχόμενος Διοικητής Αντισμήναρχος (ΕΑ) Ευάγγελος Ντάγκας, ο ίδιος αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερός που του δόθηκε η ευκαιρία και η πρόκληση να συνεχίσει την πορεία του σε ένα πρωτόγνωρο πεδίο για την ΠΑ, αυτό των Ειδικών Επιχειρήσεων! Ήταν Ιούλιος του 1998, όταν μια χούφτα αεροπόροι ξεκίνησαν αυτό που αποκαλούμε σήμερα 31 ΜΕΕΔ! Η διαδρομή του ίδιου, άρχισε το 2000 στο νεοσύστατο τότε Σμήνος Ειδικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕΕΔ) όπου ξεκίνησε μια δύσκολη απαιτητική και πολύπλευρη εκπαίδευση μαζί με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους.

Από τότε πέρασαν 20 χρόνια στα οποία υπηρέτησε σε όλες τις θέσεις της Μοίρας ως Αξιωματικός Πληροφοριών, Αξιωματικός Τ-Α, Ομαδάρχης, Διοικητής Σμήνους ενώ ήταν ο πρώτος Διοικητής του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Διασωστών Μάχης (ΣΒΕΔΜΑ) του Σχολείου Επιβίωσης Ιπταμένων καθώς και Αξιωματικός Επιχειρήσεων και τελικά Διοικητής της 31 ΜΕΕΔ από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα.

Το επίλεκτο προσωπικό της Μοίρας, με διαφορετικές προελεύσεις και καταβολές, ενώνει η θέληση για προσφορά στο καθήκον, η εκπλήρωση της αποστολής, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, η εμμονή στον αντικειμενικό σκοπό και η πίστη στα όσια και ιερά της πατρίδας.

Η 31 ΜΕΕΔ επιδόθηκε σε μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα, τόσο εκπαιδευτικά όσο και επιχειρησιακά. Έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση Α’ Βοηθειών Μάχης καθώς και στην εκπαίδευση επίγειων ελεγκτών JTAC με όλες τις Μοίρες Μαχητικών της ΠΑ που έχουν αποστολή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS) με κοινές επιχειρησιακές δραστηριότητες με την 31η ΜΕΕΔ.

Εγκαινιάστηκε η συνεργασία με την 9η ΜΣΕΠ, ώστε να παρέχει υποστήριξη για τα επιχειρησιακά αντικείμενα της Μοίρας τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο όσο και στις θερινές επιχειρησιακές εβδομάδες.

Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε μεγάλος αριθμός Ελλήνων ιπταμένων καθώς και ιπταμένων από ξένες αεροπορικές δυνάμεις, με εγκωμιαστικά σχόλια για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Εκπαιδεύτηκαν επίσης επιτυχώς οι πρώτοι δύο εκπαιδευτές Διασώστες Μάχης από το Σχολείο Όπλων Τακτικής!

Η 31 ΜΕΕΔ συμμετείχε επίσης με το 100% του προσωπικού στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018» της ΠΑ από την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα αλλά και από σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, με εκτέλεση αποστολών SAR/CSAR και στελέχη με ειδικότητα JTAC.

Επίσης η Μοίρα πρωτοπόρησε με την εγκαινίαση νέας Ζώνης Ρίψεων στον Ευβοϊκό Κόλπο και ρίψεις λέμβων τύπου Hard Duck από μεταγωγικά C-130 Hercules της 356 ΜΤΜ.

Επιπλέον, η Μονάδα ανέλαβε την ασφάλεια του Αεροπορικού Συνεδρίου της ΠΑ στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι καθώς και τις εορταστικές εκδηλώσεις της ΠΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά συμμετείχε και στη ΔΕΘ στο περίπτερο των Ειδικών Δυνάμεων, με βραβεύσεις προσωπικού και εύφημους μνείες.

Παράλληλα, δοκιμάστηκαν και πιστοποιήθηκαν για πρώτη φορά διαδικασίες ρίψεων λέμβων από αεροσκάφη στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΠΑ με την USAF, ενώ Διασώστες Μάχης συμμετείχαν στη διάσωση ορειβάτη στον Όλυμπο με Super Puma της 384 ΜΕΔ. Η διάσωση αυτή αποτέλεσε, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μια από τις ελάχιστες που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο μεγάλο ύψος παγκοσμίως!

Η 31 ΜΕΕΔ ενήργησε τάχιστα όταν κλήθηκε να συνδράμει αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα με το Τ-2Ε Buckeye της 120 ΠΕΑ στη Λακωνία και εκτός των άλλων συνδράμει με εκπαιδευτές στη διοργάνωση του Σχολείου Αέρος Επιφανείας του ΚΕΑΤ, το Σχολείο του ΚΕΑΠ στη Ρεντίνα, τα πιλοτικά Σχολεία Παροχής Πρώτων Βοηθειών (TCCC) σε θαλάσσιο περιβάλλον του ΚΕΝΑΠ και σε εκπαιδεύσεις της Σχολής Ικάρων.

Το προσωπικό της 31 ΜΕΕΔ ανέλαβε να εκπαιδεύσει σε θέματα ατομικής τακτικής μάχης το προσωπικό Άμυνας – Φρούρησης Μονάδων της ΠΑ σε όλη την Ελλάδα ενώ συμμετείχε στην 1η Διακλαδική Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «ΩΡΙΩΝ 18».

Τα παραπάνω δίνουν μια ιδέα για το μέτρο της ετοιμότητας και το ειδικό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού της 31 ΜΕΕΔ. Ιδιαίτερα στενή είναι η συνεργασία της 31 ΜΕΕΔ με την ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ, τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ άλλα και το 251 ΓΝΑ, που έχουν καθοριστική συμβολή στην εκπαίδευση του προσωπικού της.

Όπως τόνισε ο απερχόμενος Διοικητής της 31 ΜΕΕΔ, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής πραγματικότητας, η συνεργασία μεταξύ μονάδων αποτελεί το “κλειδί” για την εξεύρεση ικανοποιητικών λύσεων τόσο σε Κλαδικό όσο και σε Διακλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τους Διοικητές της ΔΑΥ, της 112 ΠΜ, του ΚΕΑ της 206 ΠΑΥ, της ΔΥΚ, της 384 ΜΕΔ, της 358 ΜΕΔ, της 356 ΜΤΜ, της 354 ΜΤΜ, του ΚΕΑΤ/ΣΟΤ, του ΚΕΑΠ, του ΚΕΕΔ, του 865 ΤΕΝΕΦ, του ΕΤΑ, της Ζ ΜΑΚ, της ΣΧΑΛ και της ΜΥΑ.

Τέλος ο Αντισμήναρχος Ντάγκας προέτρεψε τους Διασώστες Μάχης της 31 ΜΕΕΔ να μείνουν πιστοί στο καθήκον και τις αξίες τους, αφού με το μόχθο τους και μεγάλες δυσκολίες επέλεξαν το δύσκολο δρόμο για να είναι σήμερα μέλη μιας από τις πιο επίλεκτες μονάδες της ΠΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο νέος Διοικητής της 31 ΜΕΕΔ Σμήναρχος (Ι) Ευθύμιος Σιμιτζής αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο Διοικητή τόνισε ότι αποτελεί για τον ίδιο εξαιρετική τιμή, η ανάθεση της Διοίκησης της Μονάδας που του δόθηκε από την ΠΑ. Δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να φανεί αντάξιος της τιμής αυτής ενώ υπογράμμισε την πεποίθησή του, ότι με συστηματική εργασία, επαγγελματισμό, ομαδικότητα, προσήλωση στο καθήκον, ρεαλισμό και με δεδομένη την υποστήριξη από το Επιτελείο του ΓΕΑ και τη Διοίκηση της ΔΑΥ, η 31 ΜΕΕΔ θα συνεχίζει να επιτελεί με επιτυχία το σκοπό που της έχει ανατεθεί.

Ειδική μνεία έγινε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον ασφαλείας το οποίο χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αστάθεια και αυξημένη ρευστότητα, γεγονός που καθιστά επιτακτική η ύπαρξη αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων ενώ σύμφωνα με τον Σμήναρχο Σιμιτζή, το προσωπικό είναι ο μεγαλύτερος «πολλαπλασιαστής ισχύος» κάθε μονάδας!

Για το λόγο αυτό ο νέος Διοικητής της 31 ΜΕΕΔ δήλωσε ότι θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας της Μονάδας, μέσω της άρτιας και ρεαλιστικής εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σμήναρχος Σιμιτζής έχει προϋπηρεσία σε Μοίρες μαχητικών και μεταγωγικών της ΠΑ πετώντας τόσο με μαχητικά F-4E Phantom όσο και με C-130Η Hercules, έχοντας «γράψει» στο ενεργητικό του πάνω από 8.000 ώρες πτήσης, νούμερο που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στη ΠΑ!

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε με την ευκαιρία αυτή, ότι η 31 ΜΕΕΔ  βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή στην ιστορία της η οποία συμπληρώνει 21 χρόνια ζωής, καθώς προσωπικό που υπηρετούσε εκεί από την αρχή ίδρυσης της Μονάδας σταδιακά αποχωρεί ολοκληρώνοντας την καριέρα του και στη θέση του τοποθετείται νέο, στο οποίο η ηγεσία θα πρέπει να εμπνεύσει ηθικό, επιδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ευτυχή συγκυρία η λειτουργία της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ, η οποία “παρακολουθεί” την 31 ΜΕΕΔ ενώ και η παρουσία του Πτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, υπό τον άμεσο επιχειρησιακό έλεγχο του οποίου τελεί η ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ, εκτιμάται ότι θα αναδείξει ακόμη περισσότερο την σημασία και τον ρόλο της Μοίρας.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close