Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Εξαγορά της Smart Flying Machines από την Lambda Automata – Προς Αυτόνομα UAV ειδικού ρόλου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Lambda Automata, με ειδίκευση σε προϊόντα υλικού (hardware) και λογισμικού (software) Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής Smart Flying Machines, που ειδικεύεται σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες αεροδιαστημικής.

Η εξαγορά έγινε στις 16 Απριλίου και σε σχετική ανακοίνωση της Lambda Automata αναφερόταν: «Το μέλλον της άμυνας έγκειται σε μη επανδρωμένα συστήματα ξηράς, θαλάσσης και αέρα, χαμηλού κόστους, μικρής κλίμακας και αποδοτικά. Για τον σκοπό αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εξαγορά της Smart Flying Machines (SFM), ενός κατασκευαστή αυτόνομων αεροχημάτων, ώστε να βοηθήσουμε στην δημιουργία τεχνολογιών που θα διατηρήσουν ασφαλή την Ευρώπη. Γνωρίσαμε την ομάδα πριν από λίγους μήνες και εντυπωσιαστήκαμε από το πνεύμα και την ιστορία τους: μηχανικοί από τη Θεσσαλία κατασκευάζουν υπερσύγχρονα αυτόνομα αεροσκάφη. Η Lambda Automata θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα συστήματα, τα δίκτυα και το υλικό για την υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών δημοκρατιών και των συμμάχων τους».

Το ΓΡΥΠΑΣ της ΕΑΒ – Χαρακτηριστικά, όπλα, πραγματική φύση του προγράμματος

Η SFM με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Μεσσήνη, εδρεύει στην Αθήνα και διατηρεί μονάδα παραγωγής στην Καρδίτσα. Το πεδίο ειδικεύσεως της εταιρείας είναι η παραγωγή drone μακράς αυτονομίας, με δυνατότητα μηχανικής όρασης, για αναγνώριση και επιτήρηση. Στα χαρακτηριστικά των drone αυτών περιλαμβάνονται επικοινωνίες Πέραν Οπτικής Γραμμής Θέας (BVLOS), σύνθετο φορτίο ηλεκτροπτικού συνόλου (EO/IR), Σύστημα Δορυφορικής Παγκόσμιας Πλοηγήσεως (GNSS) κατά των παρεμβολών, προηγμένη τεχνολογία Αυτόματης Ανεξάρτητης Επιτήρησης – Μετάδοσης (ADS-B) κ.λπ. Η εταιρεία προσανατολίζεται όχι απλώς στην σχεδίαση και παραγωγή UAV αλλά στο πέρασμά τους στα λεγόμενα Αυτόνομα Αεροχήματα (AAV), εξέλιξη η οποία έχει αρχίσει να διαφαίνεται και να προχωράει σταδιακώς.

Η Lambda Automata θα μπορεί πλέον να ενσωματώσει όλες τις χαμηλού κόστους και υψηλής αποδόσεως τεχνολογίες της σε UAV που θα σχεδιάζονται αυτόνομα και με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του οράματός της για είσοδο στην εποχή του Αυτόνομου Πολέμου με τις ανάλογες πλατφόρμες. Υπ’ αυτή την έννοια, τα UAV που θα αναπτύξει, δεν θα προορίζονται για καθήκοντα “γενικής χρήσεως” όπως πλειάδα κατασκευαστών πράττει διεθνώς και στην Ελλάδα αλλά θα προορίζονται για εξειδικευμένους ρόλους και χρήσεις. 

Την Lambda Automata υποστηρίζει η επενδυτική εταιρεία Marathon Venture Capital, που αναφέρθηκε στην εξαγορά ως «την πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν».

Νέα προϊόντα από την Lambda Automata – συλλογή επικοινωνιών υψηλής ευκαμψίας JERICHO

Tags

Related Articles

Back to top button
Close