Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Σολτς: πέρα από τα Leopard και Lynx

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην αυριανή επίσημη επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς στην Αθήνα, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ατζέντα συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα έχει επίκεντρο τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας σε ζητήματα ενέργειας. Ωστόσο, οι σχέσεις Αθηνών – Βερολίνου αναθερμαίνονται γενικότερα και παρά την διάψευση περί συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δεν επεξεργάζονται προτάσεις, ούτε και ότι δεν θα τεθεί το θέμα.

Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην προοπτική συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας, λόγω κυρίως των προτάσεων των γερμανικών KMW και Rheinmetall, που περιλαμβάνουν μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα. Η υπόθεση έχει προκαλέσει “πανικό” στην παλαιά κατάσταση συνεργασίας με τους Γερμανούς κατά την αμαρτωλή εποχή που οι μίζες ήταν κοινή πρακτική, και τώρα βλέπει να τίθεται στο περιθώριο ακριβώς επειδή έχει αποκηρυχθεί από τους Γερμανούς, όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά.

Σαν αντίδραση, παρουσιάζεται αρνητική δημοσιογραφία για το επιχειρούμενο γύρισμα νέας σελίδας και από τις δύο πλευρές. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται παλαιές εκκρεμότητες, αποκρύπτοντας όμως ότι είτε πρόκειται για υποθέσεις που επιλύθηκαν, είτε έχει υπάρξει δέσμευση ότι θα διευθετηθούν με τον καλύτερο τρόπο, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας. Υπερτονίζεται και διογκώνεται επίσης η δικαστική πρακτική της ανταλλαγής αγωγών, που όμως δεν αποτελούν νέα εξέλιξη, αφού ακόμη επισήμως δεν έχουν δώσει οι δύο πλευρές τα χέρια για εξωδικαστική λύση, αλλά δεν έχουν και πρακτική σημασία, από την στιγμή που οι δύο πλευρές κατ’ αρχήν συμφωνούν να τις διαγράψουν. Εξέλιξη θα είναι η ανακοίνωση της συμφωνίας. Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι κάποιοι ξοδεύουν τα τελευταία τους “πυρομαχικά” για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ευελπιστώντας ότι θα βραχυκυκλώσουν την επικείμενη συμφωνία.

Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι καρπός αυτής της πιέσεως ήταν και η απόφαση ενημερώσεως της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, την επομένη εβδομάδα και όχι την τρέχουσα, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα προγράμματα Leopard 2A4 και KF41 Lynx. Όμως υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι που επέβαλαν αυτή την διευθέτηση, όσο και καθαρά πρακτικοί.

Στην “μεγάλη εικόνα” πάντως, η υπόθεση παρουσιάζει ομοιότητες με την πορεία προς την ελληνογαλλική Συμφωνία «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια», που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν στις 28 Σεπτεμβρίου 2021. Αφού υπεγράφη η συγκεκριμένη συμφωνία, ακολούθησαν οι συμφωνίες για την προμήθεια των 3 φρεγατών FDI HN και 6 επιπλέον μαχητικών Rafale F3R, για τις οποίες είχε προηγηθεί σοβαρός χρόνος διαπραγματεύσεων και τελικώς έλαβαν την μορφή νόμου του κράτους. Συμβάσεις που ανατέθηκαν σε γαλλικές ιδιωτικές εταιρείες (Naval Group, Dassault, MBDA κ.λπ.) αλλά περιβλήθηκαν με διακρατική συμφωνία. Παρόμοια μπορεί να εξελιχθεί η περίπτωση με την Γερμανία, για την οποία μπορούμε να πούμε ότι ακόμη βρισκόμαστε στην προπαρασκευαστική φάση.

Επίτευξη συμφωνίας με την Γερμανία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ακόμη και σε σχέση με τις αντίστοιχες συμφωνίες της Αθήνας, με ΗΠΑ και Γαλλία. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, προϋπήρχε το υπόβαθρο από την ετησίως ανανεούμενη MDCA ενώ με την Γαλλία επίσης κυοφορείτο η υπόθεση επί αρκετό διάστημα. Αντιθέτως, με την Γερμανία δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια ανάλογη συμφωνία και η επίτευξή της θα σηματοδοτεί αναμφιβόλως ιδιαίτερο επίτευγμα εξωτερικής πολιτικής.

Μέχρι σήμερα, η συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής τεθωρακισμένων οχημάτων με την Ελλάδα, διευκόλυνε σημαντικά την πολιτική του καγκελαρίου Σολτς για την στρατιωτική ενίσχυση της εμπόλεμης Ουκρανίας, που έχει επικριθεί για διστακτικότητα και καθυστερήσεις. Η ελληνική πλευρά εξασφάλισε εντελώς δωρεάν πολύ χρήσιμο εύχρηστο υλικό που εντάσσεται ταχέως στον Ελληνικό Στρατό. Ενισχυτικά προς την τάση συγκλίσεως, λειτουργεί και η προετοιμαζόμενη, επίσης αμοιβαίως επωφελής συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και KMW – Rheinmetall. Απομένουν οι τελικές πινελιές από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο, που αύριο θα κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την ευρύτερη συμφωνία και πιθανώς να υπάρχουν και ανακοινώσεις.

Η “μισή δουλειά” με την αναβάθμιση των Leopard 2A4

Related Articles

Back to top button