Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ανανέωση ενός έτους στην χρονομίσθωση των Heron I

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το τελευταίο διάστημα κυριάρχησε η είδηση της προμήθειας Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) τύπου Patroller για την αναβάθμιση των ικανοτήτων του Όπλου των Διαβιβάσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Εν τούτοις, η εξέλιξη που πέρασε απαρατήρηση είναι ότι αυτό το διάστημα προωθήθηκε η επέκταση της συμβάσεως που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το Ισραήλ, για τα Heron I.

Τα δύο Heron I υπηρετούν με την 390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (από κοινού με τα ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ), η οποία επιχειρεί από την 135 Σμηναρχία Μάχης. Τα αεροσκάφη παραλήφθηκαν τον Μάιο του 2021, βάσει της διακρατικής συμβάσεως χρονομισθώσεως που υπεγράφη ένα έτος πριν, στις 4 Μαΐου 2020. Σε καμμία διακρατική σύμβαση που υπεγράφεται με το Ισραήλ, η ελληνική πλευρά δεν ανακοινώνει στοιχεία αλλά η ισραηλινή IAI είχε αναφέρει ότι η συμφωνία είναι τριετούς διαρκείας. Προφανώς αυτό αφορούσε την περίοδο ενός έτους μέχρι τις παραδόσεις των Heron I και την μετέπειτα διετή επιχειρησιακή εκμετάλλευση, αλλά πλέον αποκαλύπτεται ότι υπήρχε δικαίωμα προαιρέσεως για επέκταση της συμβάσεως κατά ένα έτος ακόμη.

Πρακτικώς, από ελληνικής πλευράς υπεγράφη το περασμένο διάστημα η άσκηση του δικαιώματος προαιρέσεως χωρίς να ανακοινωθεί κάτι σχετικό. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι η πρόνοια στην συμφωνία για τελική προμήθεια των συστημάτων από την Ελλάδα. Αυτό το είχε αναφέρει πάλι η IAI και σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ είναι ειλημμένη απόφαση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, μετά την λήξη της παρατάσεως ενός έτους τον Μάιο του 2024.

Η μέχρι σήμερα επιχειρησιακή εκμετάλλευση των Heron I έχει αφήσει απολύτως ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά, αφού εξάλλου είναι και το πρώτο της κατηγορίας που ετέθη σε υπηρεσία.

Μέχρι το 2026 οι παραδόσεις των Patroller στον Ελληνικό Στρατό

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close