Επίσημη παρουσίαση των πρώτων ενεργοποιημένων ΣΑΠ MkV της ΔΥΚ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε σήμερα τακτικά αντικείμενα των Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) τύπου Mk V «ΑΙΟΛΟΣ» και «ΑΣΤΡΑΠΗ» της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου. Παρόντες στην δραστηριότητα ήταν ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Ιωάννης Παπαβλάχος ΠΝ.
Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επερχόμενης αναδιοργάνωσης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), όπου θα ενταχθούν και δυνάμεις Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Τα ανωτέρω σκάφη διατέθηκαν δωρεάν από το Ναυτικό των ΗΠΑ ως πλεονάζον υλικό (Excess Defense Articles), αφίχθησαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 6 Απριλίου 2020 και βρίσκονται στο στάδιο της επιχειρησιακής ένταξής τους στη ΔΥΚ.
Το τεχνικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού ανέλαβε τον έλεγχο και την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης και επισκευής για την ενεργοποίησή των Mk V, η δε επιχειρησιακή τους αξιοποίηση από την ΔΥΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει αναβάθμισης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών). Με αυτόν τον τρόπο, η υπό συγκρότηση ΔΕΠ επαυξάνει κατακόρυφα τη δυνατότητά της για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα.
Στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, τα δύο ΣΑΠ διακρίνονται βαμμένα με την τυπική γκρι βαφή που αντικατέστησε τα χρώματα παραλλαγής που έφεραν τα σκάφη σε αμερικανική υπηρεσία. Πλευρικοί αριθμοί δεν είναι αναγεγραμμένοι στα πλευρά των σκαφών αλλά διακριτικά, στο δεξιό πλευρό της πρύμνης.
Όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τον Φεβρουάριο του 2020, οι ονομασίες που αποφασίσθηκε να δοθούν στα σκάφη κατόπιν αποφάσεως του ΣΑΓΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, είναι: ΑΙΟΛΟΣ (Ρ62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65).
Από πλευράς οπλισμού, στους τέσσερις έστορες που υφίστανται στο κατάστρωμα, φέρονται βαρέα πολυβόλα Μ2ΗΒ των 12,7 mm, πολυβόλα βομβίδων Mk19 των 40 mm και πολυβόλα FN MAG των 7,62 mm. Τα όπλα αυτά είναι χρήσιμα για αυτοάμυνα του σκάφους και παροχή πυρών υποστηρίξεως από μικρές αποστάσεις σε τμήματα που ενεργούν αμφίβια αποβατική ενέργεια. Θεωρείται βέβαιο ότι για αντιαεροπορική προστασία το πλήρωμα του σκάφους θα έχει στην διάθεσή του στοιχεία φορητών πυραύλων Stinger. Καθώς πρόκειται για ΣΑΠ-ΤΜ, ο συγκεκριμένος οπλισμός κρίνεται επαρκής.
Τα δύο ΣΑΠ-ΤΜ υποβλήθηκαν σε εργασίες επισκευών και εφοδιασμού με όργανα ναυτιλίας, φωτισμό πλεύσεως και συστήματα επικοινωνιών. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, πρέπει να έχουν εγκατασταθεί τα βασικά όργανα και συστήματα αλλά απουσιάζουν ακόμη ηλεκτροπτικά συστήματα για εντοπισμό στόχων την νύκτα ή σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητος.