Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Επιχείρηση SENTINEL: Πολυεθνική ναυτική δύναμη στα Στενά του Ορμούζ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες 24 ώρες, κινητοποίηση δυνάμεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, οι οποίες ανταποκρίθηκαν έπειτα από την επίθεση που εκδήλωσε το Ιράν σε βρετανικό δεξαμενόπλοιο. Η επίθεση έγινε την Παρασκευή με ταχύπλοα και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του τάνκερ ενώ έπλεε στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, άλλο ένα τάνκερ που αποτέλεσε στόχο δυνάμεων των “Φρουρών της Επανάστασης”, αφού δέχτηκε έλεγχο, αφέθηκε τελικά ελεύθερο να συνεχίσει το πλου του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της CENTCOM, έπειτα από τα περιστατικά αυτά αναπτύσσεται μια πολυεθνική δύναμη από ναυτικές μονάδες, οι οποίες στο πλαίσιο της Eπιχείρησης SENTINEL θα αυξήσουν την «επιτήρηση και την παροχή ασφάλειας στη Μέση Ανατολή για την εξασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Αραβική Θάλασσα».

Στόχος της Επιχείρησης SENTINEL είναι η προώθηση της σταθερότητας και ασφαλούς διέλευσης πλοίων από την περιοχή, για την αποκλιμάκωση της έντασης που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Ορμούζ και συγκεκριμένα στο στενό Bab elMandeb Strait (BAM).

Η πολυεθνική ναυτική δύναμη θα δώσει, όπως ανακοινώθηκε, τη δυνατότητα σε χώρες να παρέχουν συνοδεία σε πλοία συμφερόντων που φέρουν τη σημαία τους, εκμεταλλευόμενες τον «συντονισμό και την αυξημένη επίγνωση τακτικής κατάστασης επιφανείας και επιτήρησης», που επιτυγχάνεται μέσω αυτής της συνεργασίας από το σύνολο των διαθέσιμων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή.

Επικεφαλής της επιχείρησης αυτής είναι οι ΗΠΑ, αν και τονίζεται ότι η συνεισφορά περιφερειακών και διεθνών συμμάχων είναι αναγκαία προκειμένου η προσπάθεια να στεφθεί από επιτυχία. Ήδη αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται όπως αναφέρει το Πεντάγωνο σε συντονισμό με συμμαχικές χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποστολή ικανοτήτων και μέσων που απαιτούνται προκειμένου η Επιχείρηση SENTINEL να εξασφαλίσει «ολοκληρωτικά και απολύτως αποτελεσματικά» την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Ανάμεσα σε αυτά, σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος του Βρετανικού Ναυτικού, που έχει αναπτύξει μονάδες επιφανείας στην περιοχή, μεταξύ των οποίων η φρεγάτα HMS MONTROSE (κλάσης Type 23), η οποία απέτρεψε στις 10 Ιουλίου την κατάληψη βρετανικού τάνκερ από ιρανικά οπλισμένα ταχύπλοα, ενώ αυτό έπλεε στα Στενά.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πριν από 48 ώρες ότι αεροσκάφη αναγνώρισης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο και παρακολουθούν την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, ευρισκόμενα σε επαφή με πολεμικά πλοία.

«Έχουμε αεροσκάφη που επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο, επιτηρούν την κατάσταση στα Στενά του Oρμούζ», δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Ερλ Μπράουν, εκπρόσωπος της CENTCOM.

Εν τω μεταξύ, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής» εν όψει των «αναδυομένων και σοβαρών απειλών» στην περιοχή του Κόλπου.

Η σχετική ανακοίνωση της CENTCOM που εξεδόθη το βράδυ της Παρασκευής ανέφερε: « Σε συντονισμό και έπειτα από πρόσκληση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εξουσιοδότησε την μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και υλικού που θα αναπτυχθούν στη Σαουδική Αραβία. Αυτή η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί μια επιπρόσθετη ενέργεια με αποτρεπτικό χαρακτήρα, που θα εξασφαλίσει ταυτόχρονα την ικανότητα άμυνας των δυνάμεών μας αλλά και των συμφερόντων μας στην περιοχή από αναδυόμενες και υπολογίσιμες απειλές. Η κίνηση αυτή θα αυξήσει το επιχειρησιακό βάθος καθώς και την ικανότητα διοικητικής μέριμνας. Η CENTCOM διαρκώς αξιολογεί την διάταξη δυνάμεων στην περιοχή και εργάζεται με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την μεταστάθμευση αμερικανικών δυνάμεων σε κατάλληλες τοποθεσίες».

Νωρίτερα, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς την ταυτότητα των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν -ούτε για τον εξοπλισμό τους- αλλά η αναφορά για «ικανότητα άμυνας», είναι λογικό ότι περιλαμβάνει συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot όσο και την πιθανότητα μεταστάθμευσης μαχητικών αεροσκαφών, ενδεχομένως και μαχητικών 5ης γενιάς όπως F-22 Raptor και F-35.

Δεδομένης της φύσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι αναμενόμενο ότι δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες ενώ η χρονική διάρκεια ανάπτυξης των δυνάμεων αυτών παραμένει ανοιχτή, αναλόγως των εξελίξεων και της συμπεριφοράς που θα επιδείξει -από το σημείο αυτό και πέρα- η Τεχεράνη.  

Ανταποδοτικό χτύπημα του Ιράν σε βρετανικό τάνκερ – Θα απαντήσει το Λονδίνο;

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close