Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανταποδοτικό χτύπημα του Ιράν σε βρετανικό τάνκερ – Θα απαντήσει το Λονδίνο;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης 

Στελέχη των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, επενέβησαν στις 19 Ιουλίου και κατέλαβαν το πετρελαιοφόρο STENA IMPERO στα Στενά του Oρμούζ. Η επέμβαση έγινε «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», ανέφερε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Sepahnews, τον ιστότοπο των Φρουρών, και μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση. Κατά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, πηγή προσκείμενη στους Φρουρούς ανέφερε ότι το πετρελαιοφόρο είχε απενεργοποιήσει τη συσκευή εντοπισμού θέσης του, αγνόησε προειδοποιήσεις των Φρουρών και έπλεε σε εσφαλμένη κατεύθυνση σε μια θαλάσσια οδό στα Στενά.

Άσκηση νηοψίας από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Το STENA IMPERO ανήκει σε σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία και φέρει βρετανική σημαία. «Το πλοίο μας STENA IMPERO δέχθηκε επίθεση από μικρά πλεούμενα και ένα ελικόπτερο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί κατά τη διέλευσή του από το Στενό του Χορμούζ, στα διεθνή ύδατα. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να έλθουμε σε επαφή με το σκάφος, το οποίο έχει πάρει πορεία προς βορρά, προς την κατεύθυνση του Ιράν», ανέφερε στις 19 Ιουλίου σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια Stena Bulk. Κατά την ίδια, το πλοίο δεν παρέβη κανέναν διεθνή κανονισμό ούτε τους κανόνες τις ναυσιπλοΐας.

Ανεξαρτήτως των πραγματικών γεγονότων, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι η ενέργεια του Ιράν αποτελεί ανταπόδοση στην κατάληψη προ ημερών, στις 4 Ιουλίου, ανοικτά του Γιβραλτάρ, ιρανικού δεξαμενόπλοιου από το Βασιλικό Ναυτικό. Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από το Ιράν, με τελικό προορισμό την Συρία, συνιστώντας παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του διυλιστηρίου Baniyas στην Συρία, όπως και των υφισταμένων αμερικανικών κυρώσεων σχετικώς με τις διεθνείς αγοραπωλησίες ιρανικού πετρελαίου.

Επίδειξη των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

Δι’ αυτών των μέτρων, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν προβεί σε ενεργειακό «μπλόκο» του Ιράν και της Συρίας, δύο χώρες που έχουν απομακρυνθεί από τα δυτικά συμφέροντα και έχουν συνάψει συμμαχίες με τη Ρωσία. Η Τεχεράνη επιδιώκει «έξοδο» στην Μεσόγειο διά της Συρίας, υποστηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ, επιλογή στην οποία αντιτίθενται οι δυτικές δυνάμεις, επειδή την θεωρούν “ιρανική επέκταση”.

Αυτός ο πόλεμος οικονομικών κυρώσεων, έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιότυπο “υβριδικό πόλεμο”, με περιορισμένες στρατιωτικές ενέργειες εξ αμφοτέρων των πλευρών, όπως δείχνουν όλα.

Το Ιράν δείχνει ότι δεν πτοείται από ενέργειες όπως η παραπάνω της Μεγάλης Βρετανίας στο Γιβραλτάρ και δεν διστάζει να ανταποδώσει “με το ίδιο νόμισμα”. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου είχε αναφερθεί προσπάθεια ανάλογης δυνάμεων των Φρουρών της Επαναστάσεως για κατάληψη βρετανικού πετρελαιοφόρου στα Στενά, απόπειρα η οποία αποτράπηκε μετά την προσέγγιση της παραπλεούσης βρετανικής φρεγάτας HMS MONTROSE.

Οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης διαθέτουν στολίσκο μικρών ταχυπλόων σκαφών.

Στο STEN IMPERO επιβαίνουν 23 μέλη πληρώματος, Ινδοί, Ρώσοι, Λετονοί και Φιλιππινέζοι, που δεν έχουν υποστεί τραυματισμούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Στο Λονδίνο συγκλήθηκε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για την εξέταση της καταστάσεως και αξιολόγηση των διαθέσιμων επιλογών δράσεως. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήδη βρίσκεται στην περιοχή του Ορμούζ απόσπασμα βρετανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, σε ετοιμότητα για στοχευμένη επιχείρηση “απελευθερώσεως” του πλοίου και του πληρώματος. Όσο όμως ο χρόνος περνάει, δυσκολεύει η διαδικασία εντοπισμού της τοποθεσίας στην οποία έχει περιορισθεί το πλήρωμα από τις Αρχές του Ιράν.

Για τον λόγο αυτό, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποια επιχείρηση και χρήση στρατιωτικής ισχύος μεγαλύτερης κλίμακος, από τις βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close