Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Επαφές της Lockheed Martin στην Τουρκία για πρόγραμμα F-16V

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ, ενημέρωση επί του προγράμματος των αεροσκαφών F-35 από εκπροσώπους του F-35 Joint Programme Office. Μερικές ημέρες πριν, η ομάδα της Lockheed Martin είχε βρεθεί στην Άγκυρα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες προέβη σε συζητήσεις με επιτελείς της τουρκικής αεροπορίας συναφώς με μελλοντική πώληση μαχητικών F-16V και αναβάθμιση υφισταμένων στην συγκεκριμένη έκδοση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 η Τουρκία απέστειλε σχετική Επιστολή Αιτήσεως για Επιστολή Αποδοχής (LoR for LoA) προς τις αμερικανικές υπηρεσίες. Οι συζητήσεις από πλευράς Lockheed Martin στην Τουρκία, δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι υπάρχει και επίσημη έγκριση για πιθανή σύμβαση, καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από την αμερικανική γραφειοκρατία. Η Τουρκία τελεί ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, βάσει της νομοθεσίας CAATSA.

Σήμερα σε τουρκική υπηρεσία βρίσκονται συνολικώς 236 F-16. Πιθανή προμήθεια 40 F-16V θα επιτρέψει την αντικατάσταση 30 περίπου F-4E 2020. Τα αρχικά δημοσιεύματα για αναβάθμιση 80 αεροσκαφών, ακολούθησαν αναφορές για “περίπου 80“, εν πάση περιπτώσει όμως, ο σχεδιασμός υποδηλώνει πρόθεση συγκροτήσεως 6 Μοιρών F-16V. Η εξέλιξη, αποβλέπει σε εξισορρόπηση της διαμορφώσεως δυναμικού 5 Μοιρών F-16V και 1 Μοίρας Rafale από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας, που φέρουν υπέρτερο ραντάρ τεχνολογίας AESA.

Πιθανό πρόγραμμα F-16V για την Τουρκία, θα επιτρέψει εμπλοκή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς αναμένεται να επαναλειτουργήσει η γραμμή συναρμολόγησης στην Turkish Aerospace.

F-16V για Τουρκία και η προοπτική συγκρίσεως με την Πολεμική Αεροπορία

Tags

Related Articles

Back to top button
Close