Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ένταξη στον Στόλο της ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ 78)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 28 Ιουλίου στην Αμφιάλη η τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στην δύναμη του Στόλου της ΤΠΚ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Ρ 78).

Ο παριστάμενος ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, σε μια ομιλία που έκανε αίσθηση, τόνισε μεταξύ άλλων: “Η περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος είναι μία και αδιαίρετη και πραγματικά ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε ένα περιορισμένο χώρο δράσης. Αν κάποιοι νομίζουν ότι στην προσπάθειά του αυτή το Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Στρατιωτική και Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα καμφθεί ή θα κουραστεί ή θα λυγίσει στη συνεχή αυτή προσπάθεια κάνοντας ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα Εθνικά Δίκαιά μας, πολύ απλά κάνουν λάθος υπολογισμούς”.

Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο ΥΕΘΑ είπε: “Ο στόχος, ο αγώνας και η προσπάθειά μας είναι, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε στο μέλλον -και σύντομα- να είναι σε θέση ώστε να συνεχίσουν το έργο τους αυτό, να ναυπηγήσουν κι άλλα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο να προσφέρουν στην αναβίωση (όπως μου αρέσει να λέω) της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας”.

Για τις προσπάθειες ενισχύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικώς του Πολεμικού Ναυτικού, ο ΥΕΘΑ σημείωσε: “Είναι σε εξέλιξη μία πολύ εντατική προσπάθεια -μια «φρενήρης προσπάθεια» θα έλεγα- να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, του Πολεμικού Ναυτικού. Υποθέσεις που πριν από λίγο χρονικό διάστημα βρίσκονταν περίπου σε καθεστώς αδράνειας, πλέον βρίσκονται σε καθεστώς υπερκινητικότητας!

Ο αγώνας για την ολοκλήρωση ναυπήγησης αυτών των δύο Πυραυλακάτων, η προσπάθεια για την πρόσκτηση νέου βαρέος τύπου τορπιλών για τα Υποβρύχιά μας που πλέον έχει ξεκινήσει, η προσπάθεια για την αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας με την επικείμενη επένδυση (θέλω να πιστεύω στο τελικό στάδιο βρισκόμαστε) στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος», η επεξεργασία προτάσεων για την πρόσκτηση νέων πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό μας (ήδη αρκετές προτάσεις τυγχάνουν επεξεργασίας από το Επιτελείο), όλα αυτά φανερώνουν ότι η προσπάθεια εξελίσσεται και εντείνεται. Το απαιτούν οι καιροί, το απαιτούν οι συγκυρίες.

Όπως αναφέρθηκε, η ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ δεν είναι ακόμη πλήρως επιχειρησιακή αλλά θα καταστεί με ευθύνη του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναλάβει αυτό το έργο. Όπως άλλωστε φάνηκε και σε πλάνα και φωτογραφίες της τελετής, δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη οι πύραυλοι επιφανείας – επιφανείας Exocet, που αποτελούν και τον κύριο οπλισμό τους. Η διαδικασία εγκαταστάσεως πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι την εκπνοή του έτους.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close