Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Εκτίμηση για την χρησιμοποίηση του Kh-47M2 Kinzhal στην Ουκρανία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση υπερηχητικού αεροπορικού πυραύλου κρούσεως Kinzhal στην Ουκρανία. Το ανακοινωθέν περιέγραψε: “Το πυραυλικό αεροπορικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους κατέστρεψε μία μεγάλη υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών που περιείχε πυραύλους και αεροπορικά όπλα στο χωριό Deliatyn στην περιοχή Ivano-Frankivsk“.

Ποτέ προηγουμένως η Ρωσία δεν έχει προβεί σε ανάλογη επίσημη ανακοίνωση για επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου όπλου ενώ σύμφωνα με το κρατικό RIA Novosti, είναι η πρώτη φορά που το Kinzhal χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η προσβολή είχε πραγματοποιηθεί την προηγουμένη, 18 Μαρτίου, αλλά δυτικοί αναλυτές αμφισβήτησαν την εγκυρότητα του ρωσικού ανακοινωθέντος, μετά από διασταύρωση της τοποθεσίας που δέχεται την επίθεση, όπως αυτή εμφανίζεται σε βίντεο. Συγκεκριμένα, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η επίθεση με το Kinzhal, το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης δημοσιοποίησε βίντεο από αεροπορική προσβολή με την παρακάτω ανάρτηση στο Twitter: “Καταστροφή αποθήκης πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με προσβολή πυραυλικών όπλων υψηλής ακριβείας. Μπορούμε να δούμε το ακριβές πλήγμα σε ένα υπόγειο υπόστεγο με όπλα και πυρομαχικά“.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ιστοσελίδας The War Zone, δορυφορικές εικόνες που εξασφαλίσθηκαν, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση που φαίνεται στο βίντεο ήταν ήδη κατεστραμμένη από τις 12 Μαρτίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν την δημοσιοποίησή του και την ρωσική ανακοίνωση για χρησιμοποίηση του Kinzhal. Οι εν λόγω δορυφορικές φωτογραφίες, είχαν ληφθεί σε περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, νοτιοανατολικώς Χαρκόβου και προς το Ντονμπάς, επομένως το βίντεο δεν μπορεί να έχει καμμία σχέση με αεροπορική προσβολή στο Deliatyn, που βρίσκεται στην Δυτική Ουκρανία πλησίον της μεθορίου με την Ρουμανία.

Εξάλλου, οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει υποστεί βομβαρδισμό πυροβολικού, καθώς διακρίνονται κρατήρες στο χιονισμένο έδαφος, γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το υπόστεγο που διακρίνεται κατεστραμμένο, όπως και τα διπλανά, δεν φαίνεται να είναι υπόγειας υποδομής ενώ και στο βίντεο από την έκρηξη, ενώ διακρίνονται πέντε άτομα να εξέρχονται από αυτό, δεν διαπιστώνονται δευτερεύουσες εκρήξεις από την ανατίναξη των όπλων που υποτίθεται ότι ευρίσκοντο εκεί.

Πρέπει να προσεχθεί ότι στην ανάρτηση του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης με το βίντεο στο Twitter, δεν κατονομάζεται το Kinzhal, ούτε προσδιορίζεται ειδικώς ότι το ή τα χρησιμοποιηθέντα όπλα ήταν υπερηχητικά ενώ δεν γίνεται και αναφορά στην τοποθεσία του στόχου. Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν ότι καθώς δεν υπήρχε εικόνα βίντεο από UAV από την επίθεση στο χωριό Deliatyn, οι αρμόδιοι επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν την παρεμφερή λήψη προηγουμένης ημέρας, σε άσχετο στόχο, που όμως έμοιαζε ή και μπορεί όντως να ήταν συγκρότημα αποθηκών πυρομαχικών αλλά στην Ανατολική Ουκρανία. Η απουσία λήψεως βίντεο από την πραγματική επίθεση της 18ης Μαρτίου, μπορεί να δικαιολογηθεί από την έλλειψη καλύψεως UAV σε τόσο μεγάλο βάθος στην Δυτική Ουκρανία.

Τα διεθνή μέσα, απασχόλησε η σκοπιμότητα της χρησιμοποιήσεως του Kh-47M2 Kinzhal, τόσο από επιχειρησιακής όσο και από πολιτικής απόψεως.

Ως προς την επιχειρησιακή πλευρά, έγιναν διάφορες εκτιμήσεις, όπως η προτίμηση έναντι τακτικού βαλλιστικού πυραύλου Iskander M, λόγω της μεγαλύτερης ταχύτητος που αναπτύσσει το αεροεκτοξευόμενο όπλο, επομένως και της μεγαλύτερης διατρητικότητος που μπορεί να πετύχει σε υπόγειους στόχους, η πιθανή αντιμετώπιση ελλείψεως πυραύλων Iskander M, οι μικρότερες πιθανότητες αναχαιτίσεως του υπερηχητικού βλήματος από την αεράμυνα των Ουκρανών κ.λπ.

Καθώς ο στόχος ήταν υπόγειος και σαφώς οι Ρώσοι είχαν απόλυτη γνώση των προδιαγραφών κατασκευής, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Kinzhal κρίθηκε πλέον κατάλληλος ως όπλο, βασικώς για ένα από τα χαρακτηριστικά επιδόσεών του: έχει πολύ καλύτερη ακρίβεια πλήγματος σε σχέση με τον Iskander M: ακρίβεια τάξεως του 1 μέτρου, εν σχέσει με 5-7 μέτρα. Πιθανώς επικράτησε το κριτήριο αυτό, λόγω της μεγάλης αποστάσεως βολής, αφού το Iskander M φέρει πολεμική κεφαλή αναλόγου ή και μεγαλύτερου βάρους από την πολεμική κεφαλή 500 κιλών του Kinhal και θεωρητικώς μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή.

Πρέπει να προσέξουμε επίσης στην διατύπωση των Ρώσων, ότι αναφέρονται σε “οπλικό σύστημα” και “βλήματα”. Το Kh-47M2 Kinzhal περιγράφεται ως σύστημα, επειδή μπορεί να φέρει πυρηνική ή συμβατική πολεμική κεφαλή. Η αναφορά όμως σε βλήματα, υποδηλώνει ότι ο στόχος προσβλήθηκε με περισσότερα από ένα βλήματα ενώ η πλατφόρμα εκτοξεύσεως, παραμένει άγνωστη αφού δεν δόθηκε κάποιο στοιχείο. Καθώς πάντως η εμβέλεια του Kinzhal υπερβαίνει τα 2.000 χλμ. όταν φέρεται από MiG-31 και ορίζεται σε 3.000 χλμ. στην περίπτωση που φορέας είναι το βομβαρδιστικό Tu-22M3, τα βλήματα μπορούσαν να εκτοξευθούν με τα αεροπλάνα φορείς να παραμένουν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, είτε και της Ρωσίας.

Στην πολιτική διάσταση, εκτιμούμε ότι αφενός η Μόσχα θέλησε να τονίσει ακόμη περισσότερο την εκστρατεία καταστροφής υποδομών της Ουκρανίας στην οποία έχει επιδοθεί εδώ και μέρες, ώστε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι για συνθηκολόγηση. Η δημόσια αναφορά της ταυτότητος του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, ως στοιχείο εντυπωσιασμού, μάλλον υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα της Μόσχας και αποτελεί επιμέρους επίδειξη ισχύος, προεκτεινόμενη και στην Δύση γενικότερα.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close