Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκριση κορβετών από το ΣΑΓΕ και εκσυγχρονισμός MEKO 200HN από την TKMS

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δύο αποφάσεις που αφορούν προγράμματα για το Πολεμικό Ναυτικό, είχαμε την εβδομάδα που πέρασε, επιταχύνοντας τις εξελίξεις στο προσεχές μέλλον, για ανάθεση συμβάσεως σε ένα εξ αυτών και επιλογή προτάσεως για έναρξη τελικών διαπραγματεύσεων στο άλλο.

Στις 24 Νοεμβρίου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ενέκρινε το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών, που είχε ενεργοποιήσει με απόφασή του στις 9 Νοεμβρίου το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ). Η απόφαση αφορά προμήθεια τριών κορβετών με δικαίωμα προαιρέσεως για μία επιπλέον. Στον κατάλογο επιλογών βρίσκονται και οι τρεις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από οικούς της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας. Το ότι προ ημερών ο ΥΕΘΑ, μιλώντας για το θέμα, αναφέρθηκε μόνο σε προτάσεις από Ιταλία και Γαλλία, απλώς υποδηλώνει τα δύο φαβορί μεταξύ των οποίων αναμένεται να ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Μία ημέρα μετά, το ΑΝΣ πάλι, ενέκρινε το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200HN. Το ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση αφορά την απευθείας ανάθεση στην γερμανική TKMS, η οποία συνεργάζεται με την ολλανδική Thales Netherlands, καθώς είναι η μόνη που επέδειξε σταθερό ενδιαφέρον, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του ΓΕΝ. Όπως είχαμε αναφέρει, η επιλογή εθεωρείτο δεδομένη εδώ και καιρό. Η πρόταση της TKMS από πλευράς κόστους, ανέρχεται σε 550 εκατ. € περίπου.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι τα δύο προγράμματα, μαζί με κάποια ακόμη, θα παρουσιαστούν στο προσεχές διάστημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κι εν συνεχεία θα υποβληθούν προς έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) στην τακτική σύσκεψη που έχει προγραμματισθεί εντός Δεκεμβρίου. Οι εγκρίσεις του ΚΥΣΕΑ, συνεπάγονται έγκριση προς άμεση ανάθεση συμβάσεων από την ΓΔΑΕΕ, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση κινούνται από πλευράς ύψους στο 1 δισ. €.

Αντίληψη κορβετών δύο διαμορφώσεων για το Πολεμικό Ναυτικό

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close