Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Echo Company» Η πιο θανάσιμη μονάδα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κυνήγι του ISIS

Rheinmetall Lynx

Καθώς το Ισλαμικό Κράτος κατέρρευσε μετά από μια εκστρατεία εναντίον του η οποία διήρκεσε περισσότερο από 5 έτη, αρχίζουν σταδιακά να βγαίνουν πληροφορίες για την συμμετοχή που είχαν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) των Συμμάχων, που λόγω της φύσης τους έδρασαν αθέατα και μακράν των φώτων της δημοσιότητας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια είχαν οι SOF των ΗΠΑ οι οποίες εκτέλεσαν χειρουργικά πλήγματα τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα με την χρήση εξελιγμένων τεχνολογικών μέσων. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Λόχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV τύπου Gray Eagle του 160 Συντάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων (160th Special Operations Aviation Regiment) της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ.

Γνωστός και ως “Echo Company” ή απλώς “Echo”, ήταν μια μονάδα η οποία συγκροτήθηκε πριν από μια δεκαετία αλλά η ύπαρξή της καλύπτεται όλο αυτό το διάστημα από πέπλο μυστικότητας. Παρέμεινε γνωστή μόνο μεταξύ του στενού κύκλου των Ειδικών Επιχειρήσεων και της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, που εμπλέκεται σε επιχειρήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο λόγος είναι απλός. Είναι η μονάδα με τη φήμη πρόκλησης του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων ισλαμιστών του ISIS από οποιαδήποτε άλλη μονάδα της Συμμαχίας. Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command) των ΗΠΑ, είναι αυτή που ως γνωστόν επιβλέπει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και στο Κέρας της Αφρικής και εκτελεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το καθήκον της με «άγριο» τρόπο.

Μόνο για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2015, ο “Echo Company” πιστώνεται με περισσότερους από 340 θανάτους μαχητών του εχθρού σε επιχειρήσεις. Επιπλέον, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δράση μιας Ομάδας Κρούσης Ειδικών Επιχειρήσεων που έδρασε στο Ιράκ από το 2014, με αποστολή την καταδίωξη και εξουδετέρωση ηγετικών στελεχών του ISIS.
Τα Gray Eagle του “Echo Company”, εξορμώντας από προωθημένη βάση στο Ιράκ, εκτέλεσαν αποστολές κρούσης στη Συρία εκτοξεύοντας περισσότερους από 1.000 πυραύλους AGM114 HELLFIRE μέσα σε διάστημα 3 ετών, μέχρι το 2018! Σύμφωνα με ένα πρώην μέλος της μονάδας που κλήθηκε να σχολιάσει, «το νούμερο αυτό αποδεικνύει ότι ήταν πολύ απασχολημένοι στη Συρία».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος ανέφερε ότι οι επιδόσεις του “Echo Company” είναι αξιοθαύμαστες διότι, αντίθετα με τις μονάδες UAV της Αμερικανικής Αεροπορίας (με χειριστές αξιωματικούς που λειτουργούν σε κλιματιζόμενους κλωβούς στην έρημο της Νεβάδα), τα μέλη της μονάδας του Αμερικανικού Στρατού προέρχονται από τις τάξεις των υπαξιωματικών και στρατιωτών που βρίσκονται ανεπτυγμένοι στα θέατρα επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν.
Με τον τρόπο αυτό, ο “Echo Company” εύκολα λαμβάνει τον τίτλο της πιο θανάσιμης μονάδας επιπέδου Λόχου σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας σε φονικότητα το πυροβολικό την αεροπορία και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Παράλληλα, είναι μια από τις λίγες μονάδες του Αμερικανικού Στρατού που πετάει με αεροσκάφη σταθερών πτερύγων (fixed-wing aircraft) και είναι πιο αποτελεσματική από άλλες μονάδες της Αεροπορίας, με ανάλογο ρόλο και αποστολές.
Για το λόγο αυτό, ακόμη και μέσα στους κόλπους της JSOC που διοικεί επίλεκτες μονάδες SOF όπως η περίφημη Delta Force και η SEAL Team 6, ο “Echo Company” ξεχωρίζει λόγω των «θανάσιμων» επιδόσεών του, σύμφωνα με όσους είναι εξοικειωμένοι με τον «αθέατο» πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

 

Related Articles

Back to top button