Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Δωρεά EMBRAER EMB-135BJ LEGACY από την Ελλάδα στην Κύπρο

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας που αποτελεί δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παραλαμβάνοντας το αεροσκάφος, μετά την επιθεώρηση στο εσωτερικό του στο οποίο προέβησαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για γενναιόδωρη συνεισφορά στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος είναι απομονωμένη νήσος, δεν έχουμε τη συνδεσιμότητα που έχει η Ελλάδα, ήταν ένα πρόβλημα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και γενικότερα την Κυβέρνηση και αυτή η σημαντική δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης δίνει άλλες διαστάσεις και στον χρόνο του Προέδρου και των Υπουργών ή και σε έκτακτες ανάγκες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα στο κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοσυμπαράστασης που διακρίνει τις σχέσεις μας. Αυτή η σημαντική δωρεά θα συμβάλει τα μέγιστα στην καλύτερη λειτουργία του κράτους».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο που στάθηκε πάντα στο πλευρό της πατρίδας μας όταν δοκιμαστήκαμε πρόσφατα σε μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Να ευχαριστήσω, ακόμα μια φορά, για την πολύ γενναιόδωρη δωρεά σας που αφορά την περιοχή του Ματιού, μια φυσική καταστροφή που τόσο μας πόνεσε και συγκλόνισε τον Ελληνισμό. Θα τα πούμε σύντομα στη θεμελίωση των νέων κατοικιών που θα καλύψουν τις ανάγκες συμπολιτών μας που έχασαν το σπίτι τους εκείνη τη φρικτή βραδιά.

Είμαστε σε θέση σήμερα να προσφέρουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτό το αεροσκάφος και πέραν της προφανούς εξυπηρέτησης του Προέδρου, των κυβερνητικών στελεχών. Θα μπορεί ο Πρόεδρος της Κύπρου να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο που έχει πάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κυπριακή και την ευρωπαϊκή σημαία, είναι και αυτό μια ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρόμαστε που είμαστε σε θέση, στα πλαίσια και του δικού μας εκσυγχρονισμού του στόλου των κυβερνητικών αεροσκαφών, να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια. Καλοτάξιδο. Υπάρχει βαρύ πρόγραμμα του Προέδρου τους επόμενους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του οπότε είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο».

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «που σε πρώτη φάση μέχρι που να εκπαιδευτούν τα πληρώματα θα παρέχουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζεται για να πετάτε με ασφάλεια πάνω απ΄ όλα και με ταχύτητα». Και πρόσθεσε: «Να ευχαριστήσω και την ΕΑΒ, η οποία υπερέβαλε εαυτόν για να μπορούμε να έχουμε το αεροπλάνο ετοιμοπαράδοτο, με καινούριες δεξαμενές οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την εμβέλεια για να μπορείτε να πετάτε -ας πούμε- χωρίς στάση από την Κύπρο στις Βρυξέλλες που είναι το πιο συνηθισμένο ταξίδι το οποίο καλούμαστε να κάνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και τα πληρώματα των Πυροσβεστικών αεροσκαφών που εδρεύουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν την θερινή περίοδο για την κατάσβεση των πυρκαγιών: «Η ΕΑΒ μας υποστήριξε και καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και καθώς είμαστε εδώ στην Ελευσίνα, στην έδρα και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών, των Canadair 215, των πιο παλιών αεροσκαφών μας, να εκφράσω ακόμα μία φορά τις ευχαριστίες μου στην Πολεμική μας Αεροπορία, στους τεχνικούς μας οι οποίοι κάθε βράδυ δουλεύουν, χωρίς να κοιμούνται, για να είναι τα αεροπλάνα ετοιμοπαράδοτα και βέβαια στην ΕΑΒ η οποία αναλαμβάνει τις πιο βαριές συντηρήσεις για να μπορούν τα αεροσκάφη τα οποία είναι σχετικά παλιά να πετούν πάνω απ’ όλα με ασφάλεια για τους χειριστές τους».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν «στο να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης» για τη δωρεά του αεροσκάφους προς την Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος για επιστροφή στην Κύπρο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελής Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το αεροσκάφος είναι τύπου EMBRAER EMB-135BJ LEGACY, με ικανότητα μεταφοράς μέχρι 14 επιβατών, πληρώματος πέντε ατόμων (κυβερνήτης – συγκυβερνήτης – safety pilot – φροντιστής αέρος – τεχνικός),  και κινητήρες 2 turbofan ROLLS ROYCE, τύπου BR700-710A1-10, ώση 2×14700 lb, εκπέτασμα πτερύγων: 21,17 μ, μήκος: 26,33 μ, οροφή: 39000 ft και μέγιστη Ταχύτητα: 0,8 Mach.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close