Διάκριση ΕΤΑ και Ζ΄ ΜΑΚ στους ελεύθερους σκοπευτές – Εν αναμονή τα νέα τυφέκια
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η μεγάλη αξία του χρησιμοποιούμενου υλικού, πέρα φυσικά από το ποιοτικό στοιχείο της εκπαιδεύσεως, αναδείχθηκε προσφάτως από την συμμετοχή Ελλήνων ελευθέρων σκοπευτών σε διεθνή άσκηση που διεξήχθη στην Πολωνία μεταξύ 11-15 Σεπτεμβρίου. Αμφότερα τα στοιχεία, ανέδειξε η πολύ καλή απόδοση των στελεχών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού, που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους και εξασκήθηκαν σε ένα περιβάλλον αυξημένου επιπέδου απαιτήσεων.
Η άσκηση Sniper Workshop NEPTUNE 23, πραγματοποιήθηκε από την μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων FORMOZA του Πολωνικού Ναυτικού, με πρόσκληση ξένων συμμετοχών από συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Η πρόσκληση προς την Ελλάδα έγινε μετά την συμμετοχή στελεχών της πολωνικής μονάδος στον διαγωνισμό BEST SNIPER, όπου τα στελέχη της ήλθαν σε επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Η ελληνική συμμετοχή απαρτίσθηκε από δύο ζεύξη ελευθέρων σκοπευτών, μία του ΕΤΑ και μία της Ζ΄ ΜΑΚ. Το πρώτο ζεύγος έφερε τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού SSG M1 της αυστριακής εταιρείας Steyr Mannlicher ενώ το δεύτερο AXMC της βρετανικής εταιρείας Accuracy International, αμφότερα διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum.
Η άσκηση δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα με συνολικό αποτέλεσμα βαθμολογίας αλλά σε κάθε αντικείμενο βολής υπήρχε αξιολόγηση. Οι Έλληνες ελεύθεροι σκοπευτές όμως διακρίθηκαν, καθώς σε όλα τα αντικείμενα η απόδοσή τους ήταν πάντα μεταξύ των τριών πρώτων.
Έκτακτες προμήθειες τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού για την ΔΕΠ
Τα συγκεκριμένα εξειδικευμένα τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών αποκτήθηκαν με έκτακτες προμήθειες την διετία 2020-21 προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες των ανωτέρω μονάδων αλλά εκκρεμεί ακόμη ο εφοδιασμός με αντίστοιχο οπλισμό των υπολοίπων μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Οι διαδικασίες του σχετικού διαγωνισμού υπ’ αριθ. 03/2020 που προκηρύχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020 συνεχίζονται και το προσεχές διάστημα αναμένεται η πραγματοποίηση τελικών βολών αξιολογήσεως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής.
Οι δύο υποψηφιότητες που έχουν απομείνει στον διαγωνισμό, είναι το τυφέκιο Cyclone της βρετανικής STEEL CORE DESIGNS και το TRG-10 της διάσημης SAKO. Ο διαγωνισμός αφορά προμήθεια 119 τυφεκίων και 473.025 φυσιγγίων ειδικής ακριβείας (match) διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum. Εξ αυτών, τα 93 τυφέκια με 369.675 φυσίγγια, προορίζοντο για το ΓΕΣ, 14 τυφέκια με 55.650 φυσίγγια προορίζοντο για το ΓΕΝ, δηλαδή την ΔΥΚ και 12 τυφέκια με 47.700 φυσίγγια είχαν αποδέκτη το ΓΕΑ, δηλαδή την ΜΕΕΔ.
Μετά την επιλογή αναδόχου, δεν αναμένεται να καθυστερήσει η ανάθεση συμβάσεως. Στους όρους αναφέρεται η εκτέλεση των παραδόσεων σε περίοδο δύο ετών. Κατά το πρώτο έτος προβλέπεται η παράδοση 88 τυφεκίων και 31 το δεύτερο.
Συνεχίζεται ο διαγωνισμός τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού για την ΔΕΠ