Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Από 85 ως 102 εκατ. $ το καταρχήν κόστος των Μ1117

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεύτερη απάντηση εντός μερικών ημερών, σε σχετικές ερωτήσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή αναφορικώς με τα Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνωρίσεως Μ1117, έδωσε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος.

Στην πρώτη απάντηση στις 19 Απριλίου, είχε διευκρινίσει ότι το ΥΠΕΘΑ δια της ΓΔΑΕΕ προώθησε στις 22 Δεκεμβρίου 2020 σχετικό Letter of Request (LOR) στις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες στις 8 Ιανουαρίου 2021 απέστειλαν το Letter of Offer and Acceptance (LOA) GR-B-IAO.

Στις 26 Απριλίου, ο ΥΕΘΑ συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές Αρχές απέστειλαν στις 19 Μαρτίου την επαναδιατυπωμένη LOA GR-B-IAO (restated), η οποία στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε διαδικασία αξιολογήσεως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Όπως αποκάλυψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, στην LOA της 8ης Ιανουαρίου, από αμερικανικής πλευράς παρουσιάσθηκε ένα πρόγραμμα παραδόσεων σε δύο κύριες φάσεις, το 2021 και το 2022, με παράδοση 600 οχημάτων κάθε φορά. Το κόστος ανερχόταν 97,14 εκατ. $.

Νεότερες πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ για το περιεχόμενο της επαναδιατυπωμένης LOA, κάνουν λόγο για δύο ενδεχόμενα που υπάρχουν για τον Ελληνικό Στρατό, αναλόγως του αριθμού οχημάτων που θα παραχωρηθούν. Το πρώτο αφορά την απόκτηση 900 οχημάτων και το δεύτερο 1.200 οχημάτων, που είναι ο μέγιστος αριθμός που έχει εγκριθεί. Στην πρώτη περίπτωση, το κόστος θα κυμανθεί περί τα 85 εκατ. $ ενώ στην δεύτερη σε 102 εκατ. $. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα Μ1117 έχουν χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον υλικό (EDA) και παραχωρούνται δωρεάν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιβαρυνθεί με το κόστος των εξόδων μεταφοράς, επιθεωρήσεως, προετοιμασίας, ανταλλακτικών κ.λπ. Στο ανωτέρω κόστος, δεν περιλαμβάνεται ο οπλισμός των οχημάτων, σταθμοί ασυρμάτων κ.λπ.

Το Μαυροβούνιο με εθνικό τυφέκιο η Ελλάς με “πακέτo” 10 δισ. € σε ξένους

Tags

Related Articles

Back to top button
Close